Afbeelding
Foto: Dundee United

FRANK VAN DER STRUIJK VOETBALT
BIJ DUNDEE UNITED

'In Nederland had ik alles al een keer gezien'

Van de Nederlandse eredivisie naar de Schotse 'eerste divisie'. Dat lijkt een stap terug, maar voor Frank van der Struijk is het een droom die uitkomt. De voetballer uit Lennisheuvel aasde al langer op een buitenlands avontuur. ,,Dundee is beuken en hard werken."

Van de Nederlandse eredivisie naar de Schotse 'eerste divisie'. Dat lijkt een stap terug, maar voor Frank van der Struijk is het een droom die uitkomt. De voetballer uit Lennisheuvel aasde al langer op een buitenlands avontuur. ,,Dundee is beuken en hard werken."

,,Het bevalt me hier uitstekend", vertelt Van der Struijk. ,,Ik had van mijn teamgenoot Nick van der Velden – die ik kende van Willem II - al gehoord hoe het reilt en zeilt binnen deze club. Toen ben ik hier geweest, drie dagen. Dat is zo goed bevallen dat ik meteen ja heb gezegd. Een weekje later zat ik hier. Het is hier eigenlijk een beetje vergelijkbaar met Nederland. Qua mensen en qua gemoedelijkheid."

De voetbalcultuur is wel anders. ,,In Nederland wordt technisch beter gespeeld. Hier is het meer beuken en hard werken. We zijn fysiek ingesteld. Als we met dit team in Nederland zouden voetballen, dan denk ik dat veel clubs daar moeite mee zouden hebben."

'Echte Schotten zijn
bijna niet te verstaan'

EERSTE PLAATS
Dundee bezet de gedeelde eerste plaats in de competitie. ,,We willen kampioen worden en sowieso promoveren naar de hoogste divisie", legt de verdediger uit. ,,In het begin van dit seizoen speelden we wat mindere wedstrijden, maar nu zijn we al tien duels op rij ongeslagen. Laatst speelden we tegen Hibernian. Een belangrijk potje en dat wonnen we. Daardoor zijn we nu samen met Hibs koploper."

Dat mag ook verwacht worden van Dundee, want de club is een 'grote naam' in Schotland. 'The Terrors' werden in 1983 kampioen en bereikten twee jaar later de finale van het UEFA Cup-toernooi. Daarin ging Dundee ten onder tegen het Zweedse IFK Göteborg. Het laatste hoogtepunt van de club dateert inmiddels van 2010. Toen won de club de Scottish Cup.

,,De reputatie van Dundee merk je aan alles", vertelt Van der Struijk. ,,Niet alleen hier in de stad, maar overal waar we komen. Tijdens uitwedstrijden zitten er meestal 1.500 Dundee-supporters op de tribune en soms zelfs nog meer. We hebben wel eens uitwedstrijden gehad waar 3.500 Dundee-fans aanwezig waren!"

DAT TAALTJE…
En dat is waar hij naar uitkeek, na veertien jaar in Nederland – acht jaar bij Willem II en zes jaar bij Vitesse - te hebben gevoetbald. ,,Ja, ik wilde een keer een andere cultuur opsnuiven. In Nederland had ik alles al een keer gezien. Niet dat ik het vervelend vond om naar dezelfde teams te gaan, hoor. Ik ging elke dag met plezier naar de club. Maar je wil een keer ergens anders kijken. Je hoort van andere competities, een ander soort voetbal en dat wil je dan ook wel eens meemaken."

Aan het Schotse voetbal hoefde Van der Struijk niet echt te wennen. Maar dat taaltje… ,,Echte Schotten zijn bijna niet te verstaan", lacht de Lennisheuvelnaar. ,,Die praten zó plat en zó snel… Die kun je niet bijhouden. En je hebt ook hier dialect, net zoals in Brabant en Limburg. Tegen Schotten die dat spreken, moet ik echt zeggen: praat even rustig en wat duidelijker. Anders versta ik hen niet."

Het gezin Van der Struijk woont net buiten Dundee, in Liff. ,,Zodat de kinderen na school lekker buiten hun ding kunnen doen. Net zoals ze gewend zijn in Nederland. De kinderen pakken het Engels trouwens erg vlug op. Daar sta ik echt van te kijken. Zelf praat ik met de week ook steeds beter Engels."

KERST
Eén nadeel is er wel aan het voetballen in Schotland. Een winterstop kennen ze daar niet. ,,Maar dit seizoen hebben wij het geluk dat we op 24 december en 31 december voetballen. Misschien dat er dus met kerst nog wat vrienden en familieleden overkomen."

OP DE FOTO: Frank van der Struijk speelt doorgaans in de basis van Dundee United. De foto toont de Lennisheuvelnaar in actie in de thuiswedstrijd van Dundee United tegen Morton. (Foto: Dundee United).