Afbeelding
Foto: Peter de Koning

TWEE DAGEN LANG MUZIEK, KRAAMPJES EN KNUTSELEN

Kerstfair Boxtel met levende dieren

TONNIE WESSELING

Een levende kerststal, Boxtel on Ice en, vooral op zondag, véél muziek vormden de hoofdingrediënten van de tweedaagse Kerstfair in Boxtel. De geringe animo van winkelend publiek in de straten op zaterdag, mede door winkels die voortijdig hun deuren sloten, werd 's zondags ruimschoots goed gemaakt.

Zondag zat een 'echte Maria' bij het kindje in de kribbe. De dag daarvoor was de kribbe onbemand, tot ongenoegen van een jongetje. ,,Maria en Jozef zijn denk ik even naar de supermarkt", grapte een jolige vader. De goed onderhouden veestapel voor de Rabobank aan de Stationsstraat, met als blikvanger een échte kameel, liet zich geduldig aaien door vele kinderhandjes.

Op de hoek van de Breukelsestraat en de Stationsstraat speelde De Volle Bloas vrolijke kerstmuziek. De Breukelsestraat moest het qua publiek juist meer van de zaterdag hebben, mede door de aanwezigheid van de kerstman. 's Zondags liep er een andere kerstman door de Stationsstraat en Rechterstraat. Hij deelde mandarijntjes uit aan de kinderen. En natuurlijk moesten hier selfies van gemaakt worden, zoals door de 11-jarige Yvonne en haar vriendinnen. Ook de The Ducktownband liet van zich horen en kamerkoor Ratatouille zong stemmige kerstliederen. Op het overdekte podium op de hoek van de Rechterstraat en de Kruisstraat maakte het leerlingenorkest van de Gildenbondsharmonie zich op voor een optreden. De dag ervoor zong hier Dükerskoor Boxtel kerstliederen en smartlappen.

HOOP VOLK

Opvallend was, zowel op zaterdag als zondag, de geringe aanwezigheid van kraampjes, maar wat er stond was van hoge kwaliteit. Zoals de kraam met zelfgemaakte vogeltaarten, een uit de hand gelopen hobby van Marion Bakx. Haar vriendin had kaarsjes gemaakt en zelf bier gebrouwen. Er viel genoeg te smikkelen op de Kerstfair: erwten- en pompoensoep, glühwein, maar ook Oosterse lekkernijen als loempia's en spekkoek. De oliebollenkraam had vanwege Boxtel on Ice een ereplaatsje gekregen.

Gerard Veroude vond vooral de beestenstal in de Stationsstraat erg leuk en apart: ,,En een hoop volk op de been, dat vind ik gezellig!" Ook aan de kinderen was gedacht. Zaterdag konden ze onder begeleiding van Scouting Boxtel marshmallows roosteren in het kampvuur op de Markt en beide dagen was er een speelhoek met draaimolen en sjoelbakken in de Croonpassage. In de Stationsstraat was een tent waar kinderen gratis geschminkt konden worden en tegen een kleine vergoeding kerstdecoraties konden maken. Inge Kraut en Janneke van de gelijknamige bloemenshop waren hier dik tevreden: ,,Wij hebben het gezellig, er wordt wel eens beweerd dat kinderen zich alleen nog maar met een iPad kunnen vermaken, maar wij hebben knutselkindjes gevonden én talenten", aldus Kraut. Zaterdag waren burgemeester Mark Buijs en de vier wethouders op de Markt aanwezig om hoogstpersoonlijk een overheerlijke en verse goulash te maken in een grote kookpot. Later werd de pot per kar naar het wat drukkere punt bij de Zwaanse Brug verplaatst. Op de Kerstfair was soms te horen dat er in andere gemeenten meer sfeer was. Marlies van Hal was het er niet mee eens: ,,Ik vind de samenwerking in het dorp beter worden", was haar positieve reactie.

FOTO BOVEN: De beestenboel in de Stationsstraat trokken zaterdag en zondag tijdens de Kerstfair in Boxtel veel bekijks. Bezoekers vonden met name de kameel interessant. (Foto: Peter de Koning).

Kerststukjes maken: áltijd een succes. (Foto: Peter de Koning).