Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

KRIBKESROUTE MET TWEEHONDERD KERSTSTALLEN NOG TOT EN MET 31 DECEMBER TE BEWONDEREN

Liempde beleeft weekend vol winterse activiteiten

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Het was af en toe even opletten waar bezoekers hun voeten moesten neerzetten, maar de werkzaamheden in het centrum van Liempde vormden geen enkele belemmering tijdens de jaarlijkse kerstmarkt in Liempde. Integendeel; de herinrichting zorgde er juist voor dat de organisatie met een nieuw concept op de proppen kwam: een alternatieve Elfstedentocht. Hierdoor sloeg het publiek bijna geen marktkraam over...

Honderden stempelkaarten lagen klaar in de kraam voor café Het Wapen van Liempde, klaar om gebruikt te worden. Kiki Scheutjens en Pip van Houtum waren een uur na aanvang van de KerstKluunMarkt al een heel eind: ze hadden al tien stempels verzameld bij de verschillende kraampjes en zochten alleen nog naar 'stempelpost Peuterhof'. Dat bleek in boerderij D'n Liempdsen Herd te zijn, waar een hoekje voor peuters en kleuters was ingericht om samen te knutselen en te zingen. ,,Ik weet waar dat is", riep Kiki uit. De 10-jarige vriendinnen hadden het naar hun zin op de kerstmarkt. ,,Iedereen die we kennen, is hier. We kunnen dus lekker bijkletsen en meedoen aan spelletjes. Zo hebben we al meegedaan aan het levend voetbalspel. Daar hebben we wel tijd voor, hoor. Al willen we óók onze stempelkaart snel inleveren..."

PEDRO EN LIZZY

Net als vorig jaar werden naast ondernemers ook verenigingen en particulieren uitgenodigd een bijdrage te leveren aan de kerstmarkt. Dat leverde creatieve activiteiten op. Zo had Kees van de Loo namens buurtvereniging Klein Hoekje/Nieuwe Wijk een bijzonder duo meegenomen: alpaca's Pedro en Lizzy. Van de Loo beschikt over vijftien van deze kameelachtige beestjes en de jeugd mocht voor een kleine bijdrage een rondje wandelen met de alpaca's. De wandeling vond plaats op een gedeelte waar de straat vanwege de herinrichting is opengebroken. ,,De medewerkers van Van den Boomen BV zullen maandag wel raar opkijken als ze die gekke sporen in het zand zien", lachte Van de Loo. Noor van den Brand (8) begeleidde de jongere kinderen tijdens het wandelingetje, terwijl ouders hun kinderen met de alpaca's op de foto vastlegden. ,,Ik had ze nog nooit eerder gezien", zei Noor. ,,Maar ik vind ze erg schattig en lekker zacht. Soms trekken ze aan het touw of willen ze spugen, maar verder zijn Pedro en Lizzy heel lief..."

Een gokje wagen bij de levende fruitmachine van Viva Las Looeind, sneeuwpopschuiven bij prinsenvereniging De Ploegers, judopak hangen bij Judo Club Liempde, bankbiljetten vangen in de Wervelstorm van Regiobank Liempde: alle standhouders hadden weer hun uiterste best gedaan een originele activiteit te verzinnen. Live in Liempde kondigde hun nieuwe editie in juni aan met een voorproefje: een mini-optreden in een houten box. ,,Onthoud: what happens in the box, stays in the box", gaf de 'deurbewaarder' alle bezoekers mee. Giechelend kwamen de meeste mensen na drie minuten weer naar buiten. Wat zich afspeelde in de box? Een concert met een minutieus speeldoosje van enkele centimeters groot...

Naast de vele activiteiten konden bezoekers ook dit jaar weer laatste kerstinkopen doen of genieten van een winters hapje en drankje, zoals oliebollen en glühwein. Traditioneel werd ook het jaarbedrag van Op Liemt Gemunt bekendgemaakt. De zevende editie van de spaaractie bracht ruim zestienduizend euro op.

Na de KerstKluunMarkt was het nog niet klaar met de winters activiteiten in Liempde. Een dag later vond de WinterWonderZondag plaats: kraampjes met winterse hapjes, een kleurwedstrijd, voorleesmomenten en volop muziek. Die dag reed ook het treintje langs de Kribkesroute in Liempde, een tocht die meer dan tweehonderd kerststallen omvat.

FOTO'S BOVEN: Wandelen met alpaca's of een speciale kerstfoto laten maken? Het was zaterdag allemaal mogelijk tijdens de KerstKluunMarkt in Liempde. (Foto's: Gerard Schalkx).

Afbeelding
Het treintje reed af en aan tijdens de WinterWonderZondag. (Foto: Albert Stolwijk).