Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Vliegenmepper-challenge

Naam: Thijs Gaming

Door: Thijs van de Zande

Leeftijd: 13 jaar

Woonplaats: Esch

Vlogt over: games

Aantal volgers: 133

Hij is één van de weinige vloggers in Esch. ,,Tenminste… één van de vloggers die ook écht bekeken wordt", zegt Thijs van de Zande (13) droog. Zijn YouTube-kanaal Thijs Gaming heeft 133 volgers en voorlopig is hij daar best tevreden mee. Maar het belangrijkste: hij vindt vloggen ontzettend leuk.

VLIEGENMEPPER

Thijs is ongeveer een jaar aan het vloggen. Zijn allereerste filmpjes heeft hij echter niet meer online staan, want die vindt hij niet goed genoeg. ,,Ik gebruikte toen nog geen bewerkingsprogramma, maar eigenlijk kun je niet zonder." Zijn meest bekeken vlog is de vliegenmepper-challenge. Want hij vlogt niet alleen, hij zet ook challenges op zijn kanaal.

Wat is het verschil? ,,In een vlog laat je zien wat je die dag beleefd hebt. Bij challenges verzin je een uitdaging; een opdracht. Die opdracht is voor jezelf óf voor een vriend, want je doet dat altijd met zijn tweeën. Je gooit bijvoorbeeld 'kop of munt' en wie verliest, moet de challenge doen." De vliegenmepper-challenge deed hij samen met zijn broertje Thomas. Omdat Thomas verloor, kreeg hij tikken met de vliegenmepper. Waarom dat filmpje populair is? Thijs heeft geen idee. Zelf vindt hij zijn filmpjes over de zomervakantie in Italië en Oostenrijk het meest geslaagd. Hij kijkt ze regelmatig terug. ,,Als ik even geen zin heb in school, kijk ik zo'n filmpje. Dan ben ik weer opgeladen."

INSPIRATIE

Onder zijn volgers zijn klasgenoten - Thijs zit in de tweede klas van het Jacob-Roelandslyceum in Boxtel - , vrienden uit Esch en ook zijn opa uit Esch, die alles volgt. Tegenwoordig plaatst hij gemiddeld één filmpje in de week, want school kost veel tijd. Daarbij: ,,Het is belangrijk dat je inspiratie hebt. Een filmpje moet leuk zijn om te maken én te kijken." Hij heeft allerlei nieuwe 'plannen en projecten' op stapel staan, zegt hij geheimzinnig. ,,Maar dat ga ik niet vertellen. Mensen moeten maar gewoon kijken!"

TIPS?

Heeft hij tips voor andere vloggers? ,,In de lens kijken, anders maak je geen contact. Gebruik een bewerkingsprogramma. En ga vooral zelf video's maken, want het is keileuk."