Voorzitter Dik Bol van Heemkunde Boxtel (links) opende samen met Rob Strik de expositie 'Defilé van de kouwe drukte', die nog tot en met 8 januari te zien is in de bibliotheek aan de Burgakker. (Foto: Annelieke van der Linden).
Voorzitter Dik Bol van Heemkunde Boxtel (links) opende samen met Rob Strik de expositie 'Defilé van de kouwe drukte', die nog tot en met 8 januari te zien is in de bibliotheek aan de Burgakker. (Foto: Annelieke van der Linden). Foto: Annelieke van der Linden

EXPOSITIE IN BIBLIOTHEEK BOXTEL OVER SCHAATSPRET

Van schoonrijschaatsen tot botjes...

Tot en met 8 januari is het mogelijk de schaatsen onder te binden en een rondje te maken op het kunstijs van Boxtel on Ice. Wie graag wat meer achtergrondinformatie wil over schaatsen, doet er goed aan in die periode een bezoekje te brengen aan de Boxtelse bibliotheek aan de Burgakker. Daar is sinds zaterdag een tentoonstelling te zien met een vitrine vol schaatsen, schilderijen met winterse taferelen en historische foto's waarop ijspret in Boxtel door de jaren heen te zien is.

Nadat duidelijk werd dat het stuk ijzer dat de Boxtelse José Poort vond bij café De Kom een eeuwenoude schaats bleek te zijn, was dit aanleiding voor Heemkunde Boxtel om een tentoonstelling in te richten. Van een Duitse schaats, gemaakt door ene meneer Engels, tot een schoonrijschaats en van de bekende botjes tot een schaats van kangoeroeleer: de vitrine bevat volop schaatshistorie.

Om de expositie aan te kleden, zijn afbeeldingen van winterse taferelen gebruikt, zoals enkele reproducties van kunstschilder Pierre Janssen. ,,Om alles er netjes uit te laten zien, heeft José fotolijsten uit haar eigen huis gebruikt. Daar is het nu wat kaal", grinnikt voorzitter Dik Bol van Heemkunde Boxtel. Hij opende de expositie met Rob Strik, wiens vader Toon zowel eigenaar is van het pand waar De Kom huisde en het pand waarnaast de Boxtelse kunstijsbaan is opgebouwd. Vader én zoon Strik zijn fervent schaatsers en legden diverse tochten op natuurijs af.