Boerenkoolstamp met verse worst en een schepje bietensalade. Allemaal afkomstig van Herenboeren Wilhelminapark.
Boerenkoolstamp met verse worst en een schepje bietensalade. Allemaal afkomstig van Herenboeren Wilhelminapark. Foto: Peter de Koning

AAN TAFEL BIJ EEN HERENBOERENGEZIN:
ALEX EN MIRANDA VAN DEN BRAAK

Boerenkool: lekker als stamppot, maar ook op pizza

Dit jaar is voor het eerst geoogst door de coöperatie Herenboeren Wilhelminapark. De aangesloten leden verbouwen hun eigen voedsel op het landgoed aan de Gestelseweg. Miranda en Alex van den Braak uit Boxtel zijn vanaf het begin bij het initiatief betrokken. Brabants Centrum schoof bij hen aan tafel tijdens het avondeten om te horen hoe het er nu eigenlijk in de praktijk aan toe gaat.

Vol trots opent Alex van den Braak de vrieskist in zijn bijkeuken. ,,Kijk, allemaal vlees van onze onlangs geslachte varkens. Schnitzel, fricandeau, een pootje om soep van te trekken en een hiel. We hebben het vorige week keurig verpakt op kunnen halen in het Wilhelminapark." In dat park, nabij oprit 25 van de rijksweg A2, is dit jaar de coöperatie Herenboeren daadwerkelijk van start gegaan en de eerste oogst is binnen. Naast de zelf vetgemeste varkens, werden ook enkele runderen geslacht. ,,Van de varkens kregen we standaardpakketten; voor het rundvlees mochten we zelf kiezen."
Alex sluit zijn vriezer en schuift aan tafel. Want echtgenote Miranda dient het avondeten op. ,,Een beetje rolbevestigend dit. Hier krijgen we praat over...", lacht ze terwijl de fotograaf het tafereel in beeld brengt. Boerenkoolstamp met verse worst en een salade van rode bietjes, geitenkaas en noten. ,,Ook allemaal afkomstig van de Herenboerderij. Elke vrijdag of zaterdag rijden we naar het Wilhelminapark om onze boodschappen op te halen. Daar staat een kraam met producten die de week ervoor van het land zijn gekomen. Het is leuk om zo te 'winkelen'. Je treft er andere Herenboeren en het is gezellig om eventjes bij te praten", zegt Miranda.

CREATIEVER
,,Wel is het heel anders dan in de supermarkt natuurlijk", vervolgt ze. ,,Je neemt mee wat er voorradig is; écht seizoensgebonden dus. Voorheen maakte ik een keuze uit het uitgebreide assortiment in de schappen van de winkel. En dan koop je waar je zin in hebt of wat in de aanbieding is." Alex vult aan dat hij en zijn vrouw ook creatiever worden in de keuken: ,,Kijk, de afgelopen weken hadden we vaker boerenkool op tafel staan. Maar elke dag stamp is natuurlijk geen optie. Dus ga je op zoek naar andere recepten. Heel makkelijk natuurlijk met de laptop op het aanrecht." Miranda knikt: ,,Maar we wisselen ook recepten uit. Onlangs heb ik een pizza gemaakt met boerenkool. Heel verrassend. En het was nog lekker ook!"
Wekelijks rolt een mailtje binnen van Herenboeren Wilhelminapark met een overzichtje van de beschikbare producten en hoe duur dat die zijn. ,,Nee, we eten niet uitsluitend van het aanbod van onze coöperatie. Maar we hebben wel afgesproken dat we minimaal 45 weken per jaar iets afnemen. Dat moet ook wel, want anders helpen we ons eigen systeem om zeep", zegt Alex die drie jaar geleden een van de initiatiefnemers was om zelf voedsel te gaan produceren. Tijdens een voorjaarsvakantie met een groep vrienden werd op een camping in Limburg daarover gefilosofeerd.

'We zijn nu veel bewuster met ons voedsel bezig'

'UIT EIGEN TUIN'
Sinds september eet de familie Van den Braak circa drie dagen per week groenten uit 'eigen tuin'. Gerund door een professionele boer die in dienst is van de coöperatie. En inmiddels komt er dus ook vlees op tafel uit het Wilhelminapark. ,,Je proeft écht het verschil met producten die je in de winkel koopt. Er zit veel meer smaak aan. We zijn normaliter niet zo'n liefhebber van biefstuk, maar de lapjes uit ons rundvleespakket waren écht bijzonder. Lekker soppen met jus en witbrood. Mmm...", lacht Miranda.
Ze vertelt dat ze nu veel bewuster met voedsel bezig is: ,,Ons eten mag niet het keurmerk biologisch dragen. Want daarvoor gelden weer strenge regels. Maar we weten wel waar ons eten nu vandaan komt en dat het is geteeld met respect voor de natuur." Alex vult aan: ,,Mét hedendaagse technieken zodat de voedselveiligheid is gewaarborgd."
De kinderen Coen (6) en Noor (2) smullen ondertussen lekker mee van de stamppot met verse worst. En natuurlijk een kuiltje voor de jus. Alex geeft aan dat hij trek heeft: ,,Gelukkig zijn wij geen moeilijke eters, dat scheelt..."