Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOXTELSE MUZIEKGROEP MAAKT PROGRAMMA OVER BURN-OUT

Pulpa mengt muziek met absurdisme

MARC CLEUTJENS

Enkele wandelaars in Sparrenrijk had laatst de primeur en stuitte voor het eerst op de nieuwe Boxtelse muziekgroep Pulpa. Ze kwamen nietsvermoedend uit bij de opnamen van een ludiek promotiefilmpje waarmee Pulpa zich deze week voor het eerst aan het publiek presenteert. De groep bestaat uit de broers René en Joris Cijffers, Marco Wensveen en Rob Housen en werkt aan een absurdistisch muziek- en cabaretprogramma over een serieus onderwerp: burn-out.

De promotiefilmpjes die Pulpa heeft vervaardigd zijn ronduit komisch en veelbelovend, al zullen de wandelaars in Sparrenrijk het tafereel vertwijfeld hebben gadegeslagen. In het ene filmpje rennen de vier muzikanten in klassiek wit ondergoed door het bos met in de mond een halve sinaasappel. Op het andere filmpje wordt het kale hoofd van Joris Cijffers gebruikt als citruspers. ,,De filmpjes zijn bedoeld om het publiek kennis te laten maken met Pulpa en tevens een knipoog naar de betekenis van onze naam", vertelt René Cijffers. ,,Pulpa betekent vruchtvlees. Een mooi maar ook een wat ranzig woord. Vandaar dat we kiezen voor het wat chiquere synoniem pulpa."

De vier leden van de groep, die muziek gaat vermengen met absurdistisch cabaret, kennen elkaar van eerdere projecten. Deels waren ze verbonden aan de theatervoorstelling De Goei, De Kwaai & De Lillike van stichting BoeL, vorig jaar maakten ze met Wim Kuipers en Harrie van der Sterren deel uit van Droomtranen, een prachtig liedjesprogramma dat volle zalen trok in Brabant. ,,Je zou kunnen zeggen dat we elkaar bij Droomtranen écht gevonden hebben", stelt Wensveen. ,,We ontdekten dat humor ons bindt en dat we van dezelfde grappen houden. Waar Droomtranen best een serieus liedjesprogramma was, gaan we nu voluit voor humor."

SPIEGEL

In de eerste voorstelling van Pulpa, die in 2017 wordt samengesteld en waarschijnlijk begin 2018 in de theaters te zien is, is ruimte voor humoristische liedjes die tijdens het project Droomtranen op de plank zijn blijven liggen. ,,We schrijven elk onze eigen liedjes en komen eenmaal per week 's avonds bij elkaar om ideeën uit te wisselen en te schrijven", vertelt Joris Cijffers. ,,Als een grap bij ons vieren in de smaak valt, weten we dat we op het juiste spoor zitten", vult Housen aan. De eerste liedjes hebben de leden van Pulpa al opgenomen; de wekelijkse oefensessies omschrijven ze als een creatieve vulkaan die heel vaak tot uitbarsting komt.

Opvallend is dat zoveel humor komt kijken bij de rode draad van de voorstelling: burn-out. ,,Veel mensen kampen met een burn-out of zitten er dicht tegenaan", stelt Housen. ,,Iedereen heeft het druk, druk, druk, leeft een jachtig bestaan en loopt over van werk en allerlei andere verplichtingen. Dat is een serieus probleem dat we in onze voorstelling luchtig en met veel grapjes willen behandelen." René Cijffers vult aan: ,,Om nu te zeggen dat we allemaal ervaringsdeskundigen zijn, gaat een beetje ver. Maar je kunt wel stellen dat we kunnen putten uit dingen we die we zelf ook meegemaakt hebben."

EXPERIMENTEREN

Pulpa wil haar publiek tijdens de voorstellingen een spiegel voorhouden. ,,Nee, het moet geen avond met een hoog therapeutisch gehalte worden", meent Wensveen. ,,Een burn-out betekent voor mensen die het overkomt veel ellende, maar tijdens onze show leggen we er een vergrootglas op en proberen we met absurde humor allerlei herkenbare situaties te laten zien. Uiteindelijk willen we ons publiek een leuk programma voorschotelen, zodat iedereen met een glimlach het theater verlaat."

De voorstelling Burn-out omvat louter nieuwe liedjes die met grappen aan elkaar verbonden worden. ,,Een burn-out wordt door deskundigen vaak in fasen verdeeld", legt René Cijffers uit. ,,Al die fasen verwerken we in het programma, zodat er een duidelijke rode draad in het programma te herkennen is."

Opvallend is dat de vier leden van Pulpa veel gaan experimenten met bekende en minder bekende muziekinstrumenten. Zo zal een liedje klinken dat gespeeld wordt op vier neusfluiten en wordt met een cabulete gemusiceerd. Dat is een Braziliaans trommeltje op een stok met twee touwtjes eraan waaraan een bolletje bungelt. ,,Iedereen heeft vroeger wel zo'n instrument gehad", lacht Wensveen.

Pulpa verwacht dat de voorstelling Burn-out in de loop van 2017 klaar is. De groep wil eind 2017 of begin 2018 een aantal voorstellingen in Brabantse theaters verzorgen waarbij vaststaat dat in elk geval ook opgetreden wordt in Boxtel. Pulpa heeft een eigen Facebookpagina (www.facebook.com/pulpalive) waarop regelmatig filmpjes en teasers te zien zijn.

FOTO BOVEN: Pulpa tijdens een van de repetities in Boxtel. V.l.n.r. Marco Wensveen, René Cijffers, Rob Housen en Joris Cijffers. (Foto: Peter de Koning).

Maandag
26 december

BOXTEL, 14.00-18.00: kerst-in gemeenschapshuis De Rots.

BOXTEL, 16.00: Disco M'n Bruur op schaatsbaan Boxtel on Ice.

Dinsdag
27 december

BOXTEL, 13.00-14.00: ijshockeyclinic voor kinderen van 5 tot en met 12 jaar van Red Eagles op schaatsbaan Boxtel on Ice.

Vrijdag
30 december

BOXTEL, 21.00: Oudjaarsbal De Aggemarvanhuisaf Band in grand café Rembrandt (Rechterstraat). Entree 7,50 euro.

GEMONDE: Aanleg tapijt van vrede bij de muziekkiosk.

Promotiefoto van Pulpa. Van links naar rechts René Cijffers, Marco Wensveen, Joris Cijffers en Rob Housen. (Foto: Pulpa/Studio ROB).