De Essche zanger Guus Doggen presenteert begin februari zijn nieuwe single 'Gok op mij' in Ons Café, de plek waar het allemaal begon.
De Essche zanger Guus Doggen presenteert begin februari zijn nieuwe single 'Gok op mij' in Ons Café, de plek waar het allemaal begon. Foto: Peter de Koning

'Als je binnen de lijntjes zingt, komt het niet over'

Het begon met 'een beetje gek doen op een feestje', maar langzaam kreeg hij de smaak te pakken. Inmiddels timmert Guus Doggen (21) uit Esch serieus aan de weg als zanger.

Voor Guus is het logisch om in zijn moerstaal te zingen. Sterker: het is niet eens een vraag voor hem. ,,Natuurlijk zing ik Nederlandstalig! Engels kan ik niet goed. Ik snap er geen zak van", lacht hij. ,,Thuis staat altijd een Nederlandstalige radiozender aan: Mexico FM , 100%NL of Radio NL. Vooral ons pap houdt van Nederlandse muziek." Hij wil zichzelf niet in een hokje plaatsen van 'levensliederenzanger' of 'feestzanger'. Guus zingt gewoon Nederlands. ,,Liedjes van John West, Guus Meeuwis, maar ook van De Dijk. En ik zing bijvoorbeeld ook 'Het Dorp' van Wim Sonneveld, of 'Avond' van Boudewijn de Groot. Mijn repertoire is breed, zolang het maar Nederlands is. De ene keer meer gericht op feest, de andere keer gaat het meer om de tekst." Frans Bauer zingt hij dan weer niet. ,,Dat ligt me niet. Hoewel ik een carrière als hij wel zou willen hebben. Ik zing wat ik zelf leuk en lekker vind klinken, en wat gemakkelijk zingt."

ONS CAFÉ

Zingen begon een paar jaar geleden met 'een beetje gek doen', in de kroeg en op feestjes. ,,Ik kreeg er goede reacties op en ik kreeg de smaak steeds meer te pakken", zegt hij. Van zijn ouders kreeg hij een box, een soort karaoke-setje, en hij ging thuis oefenen. Daarna ging hij op feesten van familie, vrienden en bekenden zingen. In 2015 traden zowel Wesley de Klein als Ferry de Lits op in Ons Café in Esch. ,,Met allebei heb ik een liedje gezongen. Met Wesley de Klein 'Hey jij, hoe heet je'. Ja, natuurlijk kende ik dat liedje! Het moet gek zijn als ik een liedje niet ken. De hele dag staat de radio aan en zing ik mee." Wesley de Klein spoorde hem aan 'iets met zingen te gaan doen' en het was het laatste duwtje dat Guus nodig had. Hij nam contact op met Frank van Etten, een zanger die ook een opnamestudio heeft, om met hem zijn eerste single op te nemen. Het werd 'Liefde en macht', een single die dit jaar verscheen. Inspiratie haalde hij uit zijn eigen stukgelopen relatie. ,,Ik heb het niet zelf geschreven, maar mijn verhaal was de input voor de schrijver van het lied, Frank van Etten."

DWEIL

Het liedje 'Liefde en macht' roept regelmatig de nodige emoties op bij zijn publiek. ,,Ik weet nog dat ik het liedje thuis zong, voor mijn ouders en zusje, en daar was het zó erg. Ik moest bijna een dweil pakken om de tranen op te dweilen. Zij wisten natuurlijk waar het over ging. Maar ik zie ook bij anderen dat het ze ontroert en dat ze er hun eigen verhaal in kunnen leggen. Twee weken geleden kwam er tijdens een optreden een vrouw naar me toe die zei: 'Ik wil niet dat je dat gaat zingen, want dan ga ik huilen.' Het is mooi als je mensen kan raken." Het is precies waar Guus goed in is, al zegt hij dat liever niet zelf. ,,Ze zeggen dat ik een warme stem heb en met gevoel kan zingen. Dat is een mooi compliment. Je kunt wel binnen de lijntjes zingen, maar dan komt het niet over. Je moet iets over weten te brengen."

BUS MET FANS

Hij heeft zich 'helemaal gevonden' in de muziek en hoopt er een carrière uit te slepen. ,,Ik probeer zoveel mogelijk op te treden, nieuwe liedjes uit te brengen en radio-interviews te doen." In het nieuwe jaar presenteert hij zijn nieuwe single 'Gok op mij'. Vorig jaar hield hij zijn singlepresentatie in Westervoort. Vanuit Esch vertrok een volle bus met zo'n zestig fans om hem aan te moedigen. Met 'Gok op mij' maakt hij het zijn Essche fans gemakkelijker: de presentatie daarvan is op 11 februari in zijn stamkroeg Ons Café. De plek waar alles begon.