De vast van 'Witte Geit' poseert tijdens de repetitie in parochiezaaltje De Hartslag. Elke woensdagavond wordt gewerkt aan de voorstelling die 16, 17 en 18 juni te zien is in Boxtel. (Foto: Peter de Koning).
De vast van 'Witte Geit' poseert tijdens de repetitie in parochiezaaltje De Hartslag. Elke woensdagavond wordt gewerkt aan de voorstelling die 16, 17 en 18 juni te zien is in Boxtel. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

CAST 'JESUS CHRIST IN CONCERT' WERKT AAN NIEUWE BOXTELSE THEATERPRODUCTIE

Witte Geit, een knipoog naar 't Vrije Schaep

MARC CLEUTJENS

De acteurs en actrices die de rockopera Jesus Christ in Concert dit jaar tot en klinkend succes maakten, werken aan een nieuwe theaterproductie. Op 16, 17 en 18 juni 2017 staan ze in de aula van het Jacob-Roelandslyceum in Boxtel met de voorstelling 'Witte Geit', een lokale variant op de comedyserie 't Vrije Schaep. Onder leiding van muzikant Dave Hanhart en regisseur Lieke Faber wordt elke woensdag enthousiast aan het drieluik gewerkt.

De bijna twintig leden van de cast van Jesus Christ in Concert repeteren in De Hartslag, het parochiezaaltje achter de pastorie van de voormalige Heilig Hartkerk. Daar leggen ze de basis voor een avondvullend liedjesprogramma dat een knipoog is naar 't Vrije Schaep, een reeks dolkomische afleveringen die het leven op een camping aan zee laten zien. Veel liedjes uit 't Vrije Schaep zullen ook in 'Witte Geit' te horen zijn, maar onder leiding van muzikaal leider Hanhart uit Tilburg wordt ook gewerkt aan een vijftal nieuwe composities.

,,De cast kon moeilijk afscheid nemen na Jesus Christ in Concert en wilde graag doorgaan met zingen en acteren", vertelt Hanhart enthousiast. ,,Om die reden zijn ze elke woensdagavond te vinden in De Hartslag. In eerste instantie om de geweldige vibe van de rockopera vast te houden, maar daarna om aan iets nieuws te gaan werken. Een nieuwe uitdaging waaraan ik graag meewerk. Waarom? Omdat het een geweldige groep is met creatieve potentie. Ze vullen elkaar aan, houden van samenzang en zijn geweldig in meerstemmigheid."

VROLIJKE LIEDJES

Hanhart lanceerde het plan om een Boxtelse variant op 't Vrije Schaep te maken. ,,Ik ben een groot fan van 't Vrije Schaep, dat voortborduurt op 't Schaep met de 5 poten', een eerder uitgezonden comedyserie die uitmunt in komische sketches en vooral prachtige en hele vrolijke liedjes. De serie 't Vrije Schaep is geweldig en leent zich voor een lokale productie." De muzikaal leider is tevreden over de vorderingen die de groep, inmiddels omgedoopt tot 'Out of the Box', maakt.

De voorstelling Witte Geit wordt geen kopie van 't Vrije Schaep, benadrukt regisseur Faber uit Liempde. ,,Waar op televisie elke keer naar een spanningsboog moet worden toegewerkt, is dit één voorstelling met één spanningsboog. Ik schrijf dus een nieuw theaterstuk waarin elementen van 't Vrije Schaep terugkeren, maar de rode draad helemaal nieuw is." Het decor van 'Witte Geit' is evenwel een camping aan zee; dat decor zal volgend jaar juni te zien zijn in het Jacob-Roelandslyceum. ,,Zie het als een Boxtelse voorstelling aan zee", lacht de Liempdse regisseur.

DERTIG LIEDJES

'Witte Geit' belooft een voorstelling te worden waarin de twintig spelers niet alleen scènes laten zien die zich afspelen op de camping aan de kust. Ook zullen niet minder dan dertig liedjes of flarden van liedjes de revue passeren. ,,Veel liedjes zullen bezoekers bekend in de oren klinken", verwacht muzikaal leider Hanhart. Hij onthult dat bekende Nederlandstalige hits zullen klinken, zoals 'Het werd zomer' van Rob de Nijs, 'Ik weet niet hoe' van Bennie Neijman', 'De Mallemolen' van Heddy Lester en het onvolprezen 't Is weer voorbij die mooie zomer' van Gerard Cox. Ook actuele nummers van bijvoorbeeld Guus Meeuwis zullen klinken.

Regisseur Faber legt momenteel de laatste hand aan een nieuw verhaal. ,,Nee, onze acteurs gaan geen imitaties doen van spelers als Carry Tefsen, Marc-Marie Huijbregts of Loes Luca", benadrukte de Liempdse. ,,Ik werk aan een nieuw verhaal met eigen typetjes." De muziek wordt tijdens de voorstellingen live gespeeld door een begeleidingsband, die een plek krijgt nabij het podium in de JRL-aula. Een van de bandleden is Roeland Heesbeen, de Boxtelaar die met Hanhart aan de wieg stond van de Boxtelse Jesus Christ in Concert-productie.

SPONSORING

Een uniek element in de voorstelling 'Witte Geit' wordt de sponsoring, die de productie financieel mogelijk moet maken. Met muzikaal leider Hanhart heeft regisseur Faber bedacht dat sponsors een plekje in de voorstelling kunnen krijgen. ,,Iedereen kent het fenomeen 'product placement' in bijvoorbeeld films of tv-series. Ik geloof niet dat het eerder in een lokale theaterproductie is voorgekomen", lacht Faber.

Ze heeft het plan opgevat om alle sponsors die zich melden en bereid zijn bij te dragen aan de totstandkoming van de productie, op te nemen in 'Witte Geit'. ,,Op een ludieke manier wordt de naam van een bedrijf, een instelling of een particulier in de tekst of het toneelspel verwerkt en dat gaan we op een zodanige manier doen dat het heel herkenbaar wordt."

Faber erkent dat het verwerken van een sponsornaam niet altijd eenvoudig zal zijn. ,,Maar ik ken de verhaallijn op mijn duimpje en kan zo zeggen of een naam of bedrijfsactiviteit onderdeel kan worden van het toneelspel."

MEEDOEN?

Bedrijven, instellingen of particulieren die willen bijdragen aan Witte Geit en een plekje willen 'veroveren' in de voorstelling die in 2017 driemaal te zien is in Boxtel, kunnen een e-mail sturen naar regisseur Lieke Faber, liekefaber@outlook.com.