Deze delegatie van het Jacob-Roelandslyceum houdt vrijdag 23 december een kerstmarkt ten bate van Cochabamba.
Deze delegatie van het Jacob-Roelandslyceum houdt vrijdag 23 december een kerstmarkt ten bate van Cochabamba. Foto: Peter de Koning

TWAALF SCHOLIEREN JACOB-ROELANDSLYCEUM REIZEN NAAR BOLIVIA

'Kinderen toekomst geven in Cochabamba'

MARC CLEUTJENS

Ze zijn met z'n twaalven en hebben een missie. Lieneke Achten, Guusje Bosma, Maarten van den Elshout, Noëlle Habraken, Nine van Hemert, Janske van Kollenburg, Babet Levert, Fenna Maas, Fleur Peeters, Julie Schalk, Fenne Steegs en Isis Vroemen bereiden zich voor op een reis naar Cochabamba in Bolivia. De scholieren van het Jacob-Roelandslyceum (JRL) gaan verschillende projecten opzetten en begeleiden die de nood van straatkinderen kunnen lenigen.

Tijdens de reis, die voor de tweede keer wordt gemaakt door het JRL, staan de scholieren onder leiding van de docenten Guido van der Klauw en Debbie Verschuren en reist Bolivia-kenner Marco van Bijleveld mee. Samen bereidden ze de afgelopen weken de kerstmarkt voor, die morgen, vrijdag 23 december op de Boxtelse school wordt gehouden. En na de jaarwisseling wordt het programma van de reis verder ingevuld.

Tijdens de kerstmarkt kunnen bezoekers spulletjes kopen en aanschuiven bij kraampjes waar lekkere hapjes en drankjes ten bate van het goede doel worden verkocht. Ook alle andere activiteiten kosten geld, voor leerlingen én bezoekers. ,,We gaan een escaperoom inrichten en ook het spookhuis keert terug", vertellen de leerlingen. Verder komt er een gospelworkshop, kunnen leerlingen meedoen aan een graffiti-cursus en wordt in de gymzalen een voetbaltoernooi gehouden. Muzikaal talent treedt op op het open podium in de aula.

TECHNASIUM

De opbrengst van de kerstactie, die vorig jaar zo'n 9.000 euro bedroeg, komt ook dit jaar ten goede aan drie projecten. Allereerst is er steun voor de stichting Straatkinderen van Cochabamba van pater Theo Raaijmakers. Hij onderhoudt weeskinderen, richt scholen in en bemoeit zich met de opvang van aan lijm verslaafde tieners. Ook de stichting Aty kan rekenen op Boxtelse steun. Ook die zet zich in voor straatkinderen. Verder gaan bijdragen naar enkele weeshuizen in de Boliviaanse stad.

Opvallend is de inzet van JRL-leerlingen die het Technasium volgen. Zij onderzoeken momenteel hoe nabij een buitenschoolse opvang in Cochabamba een waterput kan worden aangelegd. Die put is nodig om de watervoorziening van een moestuin te verbeteren en de oogstopbrengst te kunnen vergroten. ,,Het plan is om de bevindingen van het Technasium te gebruiken voor een project waarbij wij de handen uit de mouwen kunnen steken", legt docent Van der Klauw uit.

De leerlingen die dit schooljaar meegaan, hebben elk zo hun eigen motivatie. Fenne Steegs wil zich in Cochabamba graag inzetten voor de jeugd. ,,Hier is het leven goed en moet je je veel meer realiseren dat je blij mag zijn om elke dag naar school te kunnen. Dat is in Bolivia niet zo vanzelfsprekend, net zoals dat veel kinderen niet elke dag weten of ze wel een maaltijd krijgen."

Isis Vroemen beseft dat ze tijdens haar verblijf in Cochabamba niet het armoedevraagstuk gaat oplossen. ,,Maar door kleine dingen te doen, dragen we wél degelijk een steentje bij en kunnen we een kleine groep jongeren helpen. Na de verhalen over de eerste Bolivia-reis wist ik één ding zeker: ik moet me inschrijven."

Fleur Peeters en Janske van Kollenburg vertellen dat ze de weeskinderen van Cochabamba weer een beetje hoop willen geven. ,,Hoe klein onze bijdrage ook, we willen ze graag helpen door les te geven en spelletjes te doen."

KLUSJES DOEN

Wie ervoor kiest om mee te gaan naar Cochabamba, moet er wél iets voor doen. De twaalf JRL-scholieren moeten de reissom van 1.500 euro zelf betalen en mogen hun ouders niet inzetten als 'hoofdsponsor'. En dus kiezen ze allerlei creatieve manieren om geld te verdienen. Maarten van den Elshout hield al een fietssponsortocht en een bingo voor ouderen, Fenne gaat een colorrun houden bij De Langspier. Fleur gaat een benefietoptreden verzorgen. ,,Mijn broer speelt drums en ik ben goed op keyboard. En als ik niet genoeg geld ophaal, ga ik auto's wassen of oppassen."

Janske is van plan allerlei poetsklusjes te verrichten en gaat meedoen aan rommelmarkten om tweedehands spulletjes te verkopen. Daarnaast wil ze een spelletjesmiddag organiseren op basisschool De Oversteek in Liempde. ,,De opbrengst van al mijn acties is voor de reis naar Cochabamba. En als ik meer ophaal, gaat dat natuurlijk in de pot voor onze goede doelen." Andere leerlingen werken in de horeca, onder meer in de keuken van En Garde! en De Deugniet of nemen een krantenwijk.

AMBASSADEURS

Docent Van der Klauw hoopt en verwacht dat zijn school jaarlijks een reis naar Cochabamba zal organiseren. ,De reis is onderdeel van het vak Global Learning, maar kun je veel breder zien. Elk jaar naar Bolivia gaan betekent dat we een steentje bijdragen aan de ondersteuning van leeftijdsgenoten van onze leerlingen."

De kerstmarkt op het JRL duurt vrijdag 23 december van 10.00 tot 14.00 uur.

FOTO ONDER: Docent Guido van der Klauw bereidt de leerlingen van JRL voor op de reis naar Bolivia. Elke donderdag werken ze enkele lesuren aan de voorbereiding van de reis. (Foto's: Peter de Koning).

Afbeelding
Afbeelding