Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOXTELSE STICHTING ONDERSTEUNT NOODLIJDENDE MENSEN

Boei-end biedt de laatste reddingsboei...

Het idee voor de stichting is ontstaan bij Monique. ,,Vanuit eigen ervaring weet ik hoe het is te moeten knokken om het hoofd financieel boven water te kunnen houden." Deze ervaring heeft haar sterker gemaakt en daarnaast had Monique mensen om zich heen die haar op verschillende vlakken steun boden. Ze voelt nu, samen met Eckhardt, de ruimte om anderen te helpen. ,,Er zijn veel mensen die niet het geluk hebben over een goed netwerk te beschikken. Deze mensen vallen tussen de wal en het schip." Juist voor hen is Stichting Boei-end in het leven geroepen.

TIJDELIJKE STEUN

De naam van de stichting is tweeledig: Boei-end. Enerzijds is er de 'boei', die mensen helpt het hoofd boven water te houden en helpt op krachten te komen. 'End' is anderzijds het Engelse woord voor 'einde' wat in dit geval de afsluiting van een moeilijke periode symboliseert. ,,Er zijn mensen die buiten eigen verwijtbaarheid om in financiële moeilijkheden komen, met alle emoties die daarbij kunnen horen. Het kan dan gaan om zaken als ontslag, ziekte of een ongeval", aldus Monique. Deze mensen krijgen van de stichting (tijdelijke) financiële steun om bijvoorbeeld een rolstoel te kunnen kopen of huurachterstand te betalen. Het gaat dus niet om mensen die rondkomen vanuit bijvoorbeeld een bijstandsuitkering. ,,Voor deze mensen bestaan andere mogelijkheden", legt Lauterfeld uit.

Naast het feit dat mensen buiten hun schuld in financiële nood terecht zijn gekomen, geldt ook dat er geen sprake mag zijn van zogenaamd 'verwijtbaar gedrag', zoals verslavingsproblematiek.

Op de website van de stichting (www.stichtingboei-end.nl), is een aantal concrete projecten te vinden waaraan mensen of bedrijven een financiële bijdrage kunnen leveren. Eckhardt: ,,Het is allemaal heel concreet en transparant welk bedrag voor welk project nodig is. We willen mensen ook op de hoogte houden van het bedrag dat op de teller staat, wat er nog nodig is en waaraan het bedrag concreet besteed wordt."

ZES PROJECTEN

Naast financiële giften, zijn ook diensten en producten van particulieren en bedrijven welkom. In ruil daarvoor krijgen zij de nodige publiciteit. Zo wordt op de website beschreven welk dienst of welk product geleverd wordt. Hulpvragers kunnen ook terecht op de website. Zij kunnen kort hun hulpvraag stellen of een uitgebreid contactformulier invullen. Monique en Eckhardt bekijken dan of de vraag passend is bij stichting Boei-end.

Samen delen ze het geloof dat mensen graag wat voor een ander doen. Het is in eerste instantie de bedoeling dat de projecten waarvoor zij zich inzetten vooral lokaal zijn. Zodat donateurs ook weten waaraan hun gift wordt gespendeerd. Hun droom is wel dit gebied uiteindelijk uit te breiden. ,,We willen graag, steeds roulerend, zes projecten op de website hebben staan, zodat mensen de keuze hebben aan welk van deze projecten zij een donatie willen doen. Het is hierbij belangrijk om zichtbaarder te worden voor donateurs. En we zijn blij met alle donaties, ook met een bedrag van twee euro is de stichting geholpen", aldus Eckhardt.

Wat betreft netwerken is er een begin gemaakt met een samenwerking met de Voedselbank. Monique en Eckhardt zijn nog op zoek naar meerdere samenwerkingspartners. Ze nodigen geïnteresseerden dan ook uit een kijkje te nemen op de website of stichting Boei-end te liken op Facebook. Ze zijn vol vertrouwen. ,,Om echt verschil te kunnen maken, is het belangrijk een voortdurende stroom aan donaties en hulpvragen binnen te krijgen. We kunnen dan echt verschil maken. Dat zou een droom zijn die uitkomt."

FOTO BOVEN: Monique Lauterfeld en Eckhardt Schraven aan het werk voor stichting Boei-end in Boxtel. (Foto: Peter de Koning).


Ekklesia-viering in ridderzaal van kasteel Stapelen

In de ridderzaal van kasteel Stapelen in Boxtel startte eerder deze maand een serie ieringen van Schrift en Tafel. De tweede zogeheten 'alternatieve Ekklesia-viering' met theoloog Franck Ploum als voorganger vindt plaats op donderdag 29 december. De bijeenkomst begint om 19.00 uur, heeft een oecumenisch karakter en staat open voor iedereen.

Elke viering is opgebouwd rond een Bijbelverhaal en het delen van brood en wijn. Het zijn gezongen vieringen waarin veel gebruik wordt gemaakt van het repertoire van Huub Oosterhuis. Na afloop kunnen deelnemers aan de viering desgewenst deelnemen aan een 'leerhuis' waarin aan de hand van de uitleg van de Schrift en actualisering uit de viering dieper wordt ingegaan op het thema.

Van deelnemers wordt een vrijwillige financiële bijdrage verwacht. Aanmelden via www.kasteelstapelen.nl.