Afbeelding
Foto: Bas Hermans

'Bewegen is leuk'

Naam vlog: Riek Motor Riek

Door: Lenie Hermans-Knapen

Leeftijd: 36 jaar

Woonplaats: Lennisheuvel

Vlogt over: kinderen en bewegen

Aantal volgers: 98

,,Weet je, er kwamen ouders met hun kinderen bij me die het woord motoriek niet eens kenden. Laat staan dat ze beseffen hoe belangrijk het is dat jeugd beweegt. Daarom ben ik gestart met mijn wekelijkse vlogs." Het was niet echt de bedoeling van Lenie Hermans, maar onwillekeurig vormen oude kinderspelletjes vaak het onderwerp van haar videoverslagen. Elastieken, hinkelen, slingerballen. ,,Met heel eenvoudige hulpmiddelen kun je al heerlijk bewegen. Als is het maar een kussengevecht houden. Kinderen zitten voortdurend te gamen op hun tablet met nekklachten tot gevolg. Ze moeten meer de buitenlucht in, bewegen. Ja, bewegen is de basis van het leren. Ook op school hoor. Daar wordt nog te veel alleen in het hoofd van de kinderen gestopt. Drie kwartiertjes gymles per week is echt veel te weinig."

CUM LAUDE

Zelf is Lenie leerkracht aan openbare jenaplanschool De Lichtstraat in Vught. Ze slaagde dit jaar cum laude voor de opleiding Motoric Remedial Teaching (mrt). ,,Als afstudeeropdracht koos ik ervoor vlogs te maken. Elke donderdag maakte ik met mijn zoontjes Rob en Joep de filmopnamen. Dat was in een minuut of tien gepiept. Het bewerken nam best wel wat tijd in beslag. In oktober publiceerde ik mijn laatste vlog. Maar misschien moet ik toch maar weer beginnen. Ik kreeg er leuke reacties op. En mijn kinderen willen wel weer meedoen; die waren zelfs boos toen ik ermee stopte."

Riek Motor Riek is een typetje dat in elk filmpje aan komt rijden in een motor met zijspan. ,,Want je moet het wel een beetje leuk brengen, willen mensen kijken." Om inspiratie voor een nieuwe aflevering zat Lenie nooit verlegen. ,,Soms schoot ik midden in de nacht wakker en had ik weer een idee."

CONTACTMOMENTJE

Waarom Lenie koos voor het vloggen om haar boodschap onder de aandacht te brengen? ,,Het is een moderne manier van communiceren. Nee, ik had geen mensen in mijn directe omgeving die vlogs maakten. Pas toen ik eenmaal bezig was, zei mijn neefje Sander dat hij ook vlogt." De voorbeelden van spelletjes en activiteiten die Riek Motor Riek filmt, maakten veel reacties los. ,,Niet zelden spelen ouders zelf ook mee en dat is leuk om te horen. Ze ervaren weer hoe fijn het is even een contactmomentje met hun kind te hebben."