Afbeelding
Foto: Peter de Koning

'Vooral belangrijk om jezelf te blijven'

Naam vlog: LeilaChannel

Door: Leila Zimmerman

Leeftijd: 12 jaar

Woonplaats: Boxtel

Vlogt over: haar leven

Aantal volgers: ruim 500

,,Een vriendin van me maakte al vlogs, maar ik mocht het niet van mijn ouders. Toen ze uiteindelijk ja zeiden, heb ik meteen een filmpje opgenomen waarin ik mezelf voorstelde. Die kijk ik niet meer terug, hoor. Ik moest toen nog veel leren..."

Inmiddels staan er bijna tachtig filmpjes met een lengte van vijf tot tien minuten op het YouTubekanaal van Leila. Bijna iedere donderdag, de dag die Leila 'Wonderdag' noemt, verschijnt een nieuw filmpje op haar kanaal. Zoals over de ontmoeting met Nederlands bekendste blogger Enzo Knol, een verslag van het schoolkamp, welke schoolspullen ze als aanstaande 'brugpieper' heeft gekocht en een filmpje waarin ze vragen beantwoordt die volgers hebben ingestuurd. Boxtel komt af en toe voor in de vlogs van Leila. Zo maakte ze laatst nog een filmpje waarin ze etenswaren inzamelde voor de Voedselbank en een vlog waarin ze verslag deed van haar tv-optreden op Omroep Dommelland. ,,Als ik ideeën krijg, sla ik die op in mijn telefoon. Soms pak ik het lijstje er weer bij en pik ik daar iets uit. Of ik haal iets weg, als ik het idee bij nader inzien stom vind", lacht Leila.

ACHTDUIZEND

Haar best bekeken vlog is een video die ze in juli maakte. ,,Ik ging naar het DDG Event in Eindhoven en ontmoette daar de bekende vloggers Gio, Ties en DusDavid. Al achtduizend mensen keken naar het filmpje. Dat zijn vooral veel vloggers die er die dag bij waren. Zij zoeken naar filmpjes van deze dag", vertelt Leila trots. ,,Dagelijks komen er nog nieuwe kijkers bij." Op school wordt ze regelmatig aangesproken over haar Youtubekanaal. ,,'Leuk filmpje' zeggen ze dan, of 'leuk bedacht'. Dat is altijd fijn om te horen."

Leila hoopt vooral dat mensen haar kanaal gaan volgen. Sinds vorige week beschikt LeilaChannel over ruim vijfhonderd abonnees. Ook daar maakte de tiener een vlog over. ,,Ik kijk heel veel naar andere vlogs en filmpjes op YouTube en houd zelf het meest van bloopers, trampolinevideo's en gekke challenges. Ik heb vooral geleerd dat het belangrijk is om jezelf te blijven en origineel te zijn. Zelf probeer ik in elke vlog in ieder geval zo vrolijk mogelijk te zijn. Ook is het belangrijk om een filmpje goed te monteren." Waar ze eerst met de telefoon van haar moeder filmde, heeft ze nu twee professionele camera's en een statief. ,,Hopelijk komt daar nog een GoPro en laptop met veel opslagruimte bij van de kerstman..."

MEER VOLGERS

Later wil Leila graag een televisieprogramma presenteren. ,,3 op Reis, dat lijkt me wel wat", lacht ze. Bijna kwam ze op het Zapp Weekjournaal. ,,Ze zochten een YouTuber, ik heb ze meteen benaderd. Helaas las ik het berichtje dat ze terugstuurden te laat. Wel erg jammer. Als ik op televisie was gekomen, had ik zeker meer volgers gehad!"