Afbeelding
Foto: Peter de Koning

'Met een mooie stem kun je veel mensen aan je binden'

Dianne van Giersbergen (31) uit Liempde is de leadzangeres van de Duitse symfonische metalband Xandria, maar doet meer. Véél meer...

'This is the moment

My redemption

This is the day that all the stars align

I gain my momentum'

'Call of Destiny' is de eerste single van het nieuwe album 'Theater of Dimensions' dat de Duitse symfonische metalband Xandria eind januari lanceert. In The Matrix, een rocktempel in hartje Bochum, en in Bahnhof Pauli in Hamburg zal de plaat voor het eerst live gespeeld worden. Blikvanger van Xandria is Dianne van Giersbergen uit Liempde, die de helft van de teksten op het album voor haar rekening nam en in de single van pakweg vier minuten haar levensdoel omschrijft. ,,Met 'Call of Destiny' maak ik duidelijk dat ik mijn hart gevolgd heb en alles in het werk heb gesteld om mijn zangtalent te ontplooien. De boodschap van het nummer is dat iedereen gehoor zou moeten geven aan die lokroep. Ga voor je kansen en zet door op momenten dat het moeilijk is."

DOORZETTINGSVERMOGEN

Dianne zit op haar praatstoel in haar ouderlijke woning op Kasteren, waar ze openhartig vertelt over het najagen van die ene grote droom: een conservatoriumopleiding volgen en als professioneel zangeres aan het werk gaan. ,,Geen geëffend paadje hoor", lacht ze. ,,Om naar het conservatorium te kunnen, heb je havo nodig. Omdat ik op het Elde College de mavo heb gedaan, was dat dus geen eenvoudige stap."

Via een versnelde havo-studie en een succesvolle auditie lukte het om die felbegeerde leerplek op het conservatorium binnen te halen. ,,Ik koos voor Arnhem", blikt de Liempdse terug. ,,Toen ik de stad voor het eerst binnenkwam, voelde ik me meteen thuis." Het was de bekende muziekdocent Sef Pijpers senior die haar op weg naar het conservatorium bijstond. ,,Elke week fietste ik in weer en wind naar Haaren om zanglessen te volgen bij Sef", vertelt Dianne. ,,En na de les weer een uur terugfietsen. Een hele rit, elke keer weer. Maar het zegt misschien wel iets over mijn doorzettingsvermogen..."

Dianne's droom begon al op jonge leeftijd, toen ze als leerling van basisschool De Oversteek lid werd van het kinderkoor van juf Miriam van den Boer. Op de muziekschool volgde ze zang- en vioollessen en ontdekte ze wat het voor anderen betekent als je mooi kunt zingen. ,,Met een mooie stem kun je heel veel mensen aan je binden", vertelt de zangeres. ,,Dat was al toen ik in de klas een liedje mocht zingen, maar dat geldt nog steeds als ik op het podium sta met Xandria."

TWEE UITERSTEN...

De muziekschool was de plek waar de Liempdse de basis legde voor haar carrière in de metalscene. ,,Maar ik ben vooral thuis door mijn ouders muzikaal gevormd", lacht ze. ,,Mijn moeder luisterde vroeger veel naar klassiek, mijn vader had elpees van The Doors, Dire Straits en Deep Purple. Twee uitersten die er samen voor gezorgd hebben dat de metalmuziek nu mijn thuis is."

Op de muziekschool ontmoette Dianne drummer Joost van de Pas uit Boxtel en met hem stond ze aan de wieg van Ex Libris, die andere band waarin ze nog steeds zingt. ,,Ex Libris werd in 2004 opgericht en is een band die 'progressive metal' speelt. Nu Xandria een hoge vlucht heeft genomen, is Ex Libris veel meer een studioband geworden. We komen samen om gave, complexe muziek te maken en verzorgen per jaar maar enkele exclusieve optredens. Deze band daagt ons uit, biedt de ruimte om muzikale grenzen te verleggen."

Xandria is anders. De Duitse groep laat zich het best omschrijven als een symfonische metalband, die met de komst van Dianne andere wegen is ingeslagen. ,,De band heeft gothic-roots, maar we spelen nu symfonische rockmuziek. In Nederland worden we wel eens vergeleken met Within Temptation." Dianne is het boegbeeld en als sopraan het opvallende middelpunt tussen vier langharige mannen, die ze omschrijft als haar broers. ,,Samen maken we heel veel mee, we zijn als familie voor elkaar. We delen ook altijd de kleedkamer, dus we hebben alles van elkaar gezien haha..."

70.000 TONS OF METAL

Xandria is ook groot. De band, die thuis is in Bielefeld - 'voorbij Arnhem rechts'- toerde dit jaar door Rusland en Canada, was te zien op podia in Indonesië, Taiwan, Japan en China en stond als headliner in Zuid-Amerika. Twee weken geleden stond Dianne met de band in Tel Aviv en als 'Theater of Dimensions' straks is verschenen volgt een grote tournee. ,,In mijn mailbox zie ik veel Duitse steden langskomen waar we waarschijnlijk gaan spelen. Maar ook shows in Nederland en België. En daarna? Europa en de wereld!" Hoe groot de tour wordt, staat nog niet vast. ,,In het voorjaar en najaar veel shows, in de zomer de festivals, zo zal 2017 eruitzien."

Dianne is trots op 'Theater of Dimensions'. Ze pakt een laptop en laat een paar nummers horen, ook al laat de officiële release nog enkele weken op zich wachten. ,,Alle nummers zijn

klaar, net als het artwork. We brengen een cd uit, maar natuurlijk is het album ook op vinyl verkrijgbaar", vertelt de zangeres die 'Call of Destiny' door de speakers laat galmen. Ze verheugt zich op de presentatie in Bochum en Hamburg. ,,Maar het echte snoepreisje wordt onze reis naar Florida", straalt Dianne. ,,Daar staan we met heel veel andere grote bands voor de tweede keer op 70.000 Tons of Metal, een festival op een cruiseschip dat op 2 februari vertrekt vanuit Miami en gaat varen in de Caribische Zee."

De dagen die Dianne niet op tournee is of in de studio werkt, brengt ze door met sieraden maken. Ze heeft een eigen sieradenlijn die uitsluitend via Facebook te zien is. Onder de naam Precious Metal Jewelry vervaardigt de Liempdse prachtige sieraden voor vrouwen én mannen die duidelijke raakvlakken hebben met de metalmuziek. ,,Ik gebruik snaren van gitaren en basgitaren voor armbanden, kettingen en oorbellen, die zo een tweede leven krijgen."

Bijzonder: de snaren zijn gebruikt door muzikanten van bekende metalbands. ,,Hoe gaaf is het om een sieraad te dragen dat is gemaakt van een snaar waarmee jouw favoriete nummer is gespeeld", zegt Dianne. Ze vult de tafel met kettingen en armbanden. ,,Hier eentje met snaren van onze bassist Steven. En deze is gemaakt met snaren van gitaristen van Ex Libris." Eén ketting die de Liempdse graag laat zien, droeg ze onder meer in de videoclip van 'Nightfall', een nummer van het succesalbum 'Sacrificium'. ,,Een nummer dat op YouTube al meer dan 10 miljoen keer is bekeken." Schaterend: ,,Al zal dat niet komen door deze ketting, maar meer door mijn hotpants en mijn benen..."

ONLINE

Dianne van Giersbergen heeft een eigen website: www.diannevangiersbergen.com. Kijk ook op www.xandria.de en bezoek haar Facebookpagina: 'Precious Metal Jewelry'.