De Boxtelse Lotte van Dongen startte dit jaar met Atelier Lotte: kleding voor kinderen tussen 2 en 10 jaar.
De Boxtelse Lotte van Dongen startte dit jaar met Atelier Lotte: kleding voor kinderen tussen 2 en 10 jaar. Foto: Peter de Koning

Atelier Lotte: perfectie is het toverwoord

Opvallende prints, perfecte pasvorm en goede kwaliteit: de kenmerken van Atelier Lotte, het recent opgerichte kinderkledingbedrijf van Lotte van Dongen (36) uit Boxtel.

,,Je staat er versteld van wat groothandels allemaal aan stoffen hebben. Het is de kunst om daar leuke en kwalitatieve materialen tussen te vinden om kinderkleding mee te maken." Lotte van Dongen zat als jong meisje al regelmatig achter de naaimachine. Die hobby pakte ze weer op toen ze kinderen kreeg. ,,Dat begon met wat rokjes voor mijn dochter, maar vervolgens wilde ik het goede van verschillende kinderkledingmerken met elkaar combineren. Ook merkte ik dat ik bij bestaande kleding steeds meer miste, zoals een goede pasvorm en draagcomfort."

KLEDING MOET KLOPPEN

Nadat vrienden en familie steeds vaker om haar kleding vroegen voor hun kinderen, besloot Van Dongen de stap te wagen en zich in juni van dit jaar in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Atelier Lotte was geboren. ,,Met behulp van patroonboeken maak ik uiteindelijk mijn eigen ontwerp. Ik heb het mezelf aangeleerd en vind het vooral belangrijk dat de kleding klopt. Het moet goed aansluiten en mooi zitten. Ik gebruik dan ook mijn eigen kinderen regelmatig als model", lacht Van Dongen. Bij groothandels koopt ze de stof voor de kleding in. ,,Wat ik vooral belangrijk vind, is dat het kinderen aanspreekt. Zo heb ik jurkjes met prints van jonge dieren en truien met afbeeldingen van racewagens en het heelal. Daarin vormen mijn eigen kinderen een inspiratie. Al vind ik het óók belangrijk dat ouders de kleding mooi vinden."

Het is mogelijk om de kleding via de website van Atelier Lotte te bestellen, daarnaast hangt de kleding op enkele verkooppunten in de regio, zoals Junior Kinderkleding in het centrum en De Kleertjesboom op Tongeren. Ook in Sint-Oedenrode en 's-Hertogenbosch hangt de kleding.

Momenteel levert Van Dongen haar ontwerpen aan bij een atelier in Duitsland. Daar wordt de kleding gemaakt. ,,Ondanks dat ik in winkels regelmatig zie dat de kleding niet optimaal is afgewerkt, vind ik dat mijn ontwerpen wél perfect moeten zijn. Laatst heb ik nog een aantal leggings teruggestuurd, omdat de naad losliet. Het moet echt goed zijn."

Waar Van Dongen momenteel afhankelijk is van de stoffen die groothandels aanbieden, gaat dit binnenkort veranderen. ,,Ik zou graag eigen prints willen ontwerpen, met behulp van bestaande foto's. Overal doe ik inspiratie op. Als ik door een tijdschrift blader en een mooie foto zie, wil ik die meteen vertalen naar een kledingstuk. Momenteel worden plannen gemaakt om de kleding in Turkije te laten maken. Dan kan ik een eigen ontwerp aanleveren en dat wordt dan geproduceerd."

Inmiddels is de Boxtelse druk bezig met de zomercollectie. In haar werkkamer, waar ze naaimachines heeft staan en een kledingkast met alle ontwerpen, liggen al verschillende tekeningen van jurkjes en shirtjes. ,,Het wordt weer een kleurig geheel", verklapt Van Dongen. ,,Ook zorg ik voor setjes, zodat kinderen verschillende kledingstukken, zoals rokjes, broeken en shirtjes met elkaar kunnen combineren." Binnenkort gaat Van Dongen met verschillende ontwerpen langs de winkels om hen te overtuigen de kleding in te kopen. ,,Ik zou graag nog enkele winkels in de regio enthousiast krijgen."

EER VAN JE WERK

De mening van haar kinderen over de kleding vindt Van Dongen erg belangrijk. ,,Zij hebben allemaal verschillende setjes kleding en zijn toch het visitekaartje van Atelier Lotte." Ze kijkt terug op een mooi jaar. ,,Ik ben blij dat ik deze stap gezet heb. Steeds vaker zie ik in Boxtel kinderen mijn ontwerpen dragen. Dat is nog eens eer van je werk..." Kijk voor meer informatie op www.atelierlotte.com.