Afbeelding
Foto: Peter de Koning

'Liever dressuur dan avondje stappen'

Een goudkleurige Palomino-pony met zilveren manen, een sierlijk zwart paard dat luistert naar de klinkende naam Hyperion én dan nog twee bruine viervoeters: een Welsh en een NRPS-stamboek-pony. De paardenrassen zullen een leek weinig zeggen, maar het is de droom van elke paardengek om een stal gevuld met vier van deze edele dieren te hebben. Voor dressuurkampioene Lisa Bekkers (17) uit Liempde werd het werkelijkheid.

Ze was pas zeven toen ze voor het eerst op een pony klom. ,,Ik zat op hockey, dat vond ik vreselijk", herinnert Lisa zich. Vader René reed vroeger zelf paard en besloot zijn dochter een keer mee te nemen naar een pony. ,,Ik was meteen verkocht, maar ik moest eerst het hockeyseizoen afmaken…"

Niet lang daarna kwam de eerste viervoeter. ,,Een kleine pony. Ze heette Sandra. Pikzwart met witte sokjes. Werkelijk een plaatje om te zien en een eigenwijs dametje. Ik lag er meteen naast. Op haar heb ik écht leren rijden. Als een paard nu gek doet, blijf ik zitten. Mij krijg je er niet af", lacht Lisa. Met Sandra reed ze haar eerste wedstrijden en dat smaakte naar meer. Er kwam een grotere pony: Twister. Lisa deed met verschillende concoursen mee. ,,Met Twister won ik alles wat er te winnen viel."

De laatste jaren reed Lisa met drie pony's – Jonkers' Pieter, Nocturn van de Beekerheide en Anjershof Harmony - verschillende wedstrijden. De drie edele dieren trainde ze zelf. ,,Het zadelmak maken van paarden ligt me goed. Ik zou het liefst een eigen stal beginnen." Die wens zet ze voorlopig nog opzij. Wanneer ze dit jaar haar havo-diploma aan het Jacob-Roelandslyceum haalt, gaat ze verder studeren: medische beeldvormende en radiotherapeutische technieken aan hogeschool Fontys in Eindhoven. ,,In de sport valt weinig geld te verdienen. En je moet realistisch zijn: stel dat je geblesseerd raakt, dan heb je nog altijd een diploma om op terug te vallen." Het combineren van een opleiding en dressuur rijden op hoog niveau is niet altijd even makkelijk. ,,Tijdens een toetsweek kan ik niet trainen. Dat vind ik niks."

PERFECTIONISTISCH

Hoewel Lisa zowel op het onderdeel springen als dressuur actief was, heeft ze zich nu toegelegd op het laatste. Ze lest in Gemonde bij amazone Jonna Schelstraete die werd opgeleid door de bekendste dressuurruiter van Nederland: Anky van Grunsven. Ook is ze lid van paardensportvereniging De Dommelruiters. ,,Springen is leuk, maar dressuur trekt me meer en ik ben er beter in", vertelt Lisa. De jonge kampioene is behoorlijk perfectionistisch. ,,Ik houd er van om net zo lang te trainen tot ik een proef uit mijn hoofd ken en perfect kan rijden. Ik train echt naar wedstrijden toe, zodat mijn pony en ik op de dag zelf kunnen pieken."

'Ik train net zo lang tot ik een proef uit mijn hoofd ken'

Haar strategie werpt vruchten af. Lisa werd 29 keer kringkampioen, elf keer Brabants kampioen en twee keer Nederlands kampioen. Haar laatste grote zege dateert van augustus. Toen werd ze Brabants kampioen in Nijnsel in de dressuurcategorie DE-Z2 met Welsh pony Pieter. Met paard Hyperion wil ze haar volgende successen boeken. ,,Hij is heel lief en leert ongelofelijk snel. Ik concentreer me tijdens het trainen op een betere samenwerking met Hyperion. Net iets meer durven, zodat een proef mooier wordt qua show."

OPOFFEREN

Dat trainen doet Lisa niet alleen. Vader René besteedt op zijn beurt minimaal twintig uur per week aan de hobby van zijn dochter, naast de zestig uur die hij in zijn eigen autoschadeherstelbedrijf steekt. Tijdens wedstrijdseizoenen offert de hele familie met liefde hun vakantie op. Ook zus Lieke (16) rijdt namelijk. ,,We moesten een keer kiezen tussen het kopen van een nieuwe pony óf twee jaar niet op vakantie. Die keuze was snel gemaakt", glunderen vader en dochter.

René heeft het er graag voor over. ,,Om dit met je kinderen te kunnen doen, betekent alles voor me. Ik ga mee naar alle trainingen én alle wedstrijden. Als ze dan winnen, loopt het kippenvel over je lijf." Ook Lisa vindt het niet erg om al haar vrije tijd in de sport te stoppen. ,,Ik rijd liever een dressuurproef dan dat ik een avondje ga stappen. Mijn vriendinnen snappen dat en zijn heel trots op me."

FOTO LINKS: Lisa Bekkers en haar pony Jonkers' Pieter met wie ze deze zomer op het onderdeel dressuur DE-Z2 de prestigieuze Brabantse kampioenschappen won. Ter herinnering kreeg het duo een sjerp en een deken.