Bestuursleden van SPPiLL bezoeken de boerderij aan de Barrierweg in Liempde, die wordt omgevormd tot bezoekerscentrum.
Bestuursleden van SPPiLL bezoeken de boerderij aan de Barrierweg in Liempde, die wordt omgevormd tot bezoekerscentrum. Foto: Peter de Koning

'Aan saamhorigheid moet je werken'

Liempde bruist. Evenementen schieten als paddenstoelen uit de grond en zijn steevast een succes. Ambitieuze projecten zoals de herinrichting van het centrum, de versterking van cultuurhistorie en het behoud van de natuur verlopen voorspoedig en worden gerealiseerd zonder wanklank. De Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) heeft vaak de regie, maar werkt altijd samen met anderen. Op zoek naar het geheim van Liempde...

Het Raadhuisplein staat nog op z'n kop, maar de Barrierweg is alweer netjes bestraat met kasseitjes. 'Winkels bereikbaar'. De waterkelder onder de D'n Tip is niet meer te zien, de contouren van een nieuwe speeltuin zijn al zichtbaar. In de verte een spandoek van de Stemweek voor de Top 2000, een herinnering aan alweer zo'n evenement dat 'Liemt' op de kaart heeft gezet, ook landelijk. ,,Iedereen doet mee en deelt één gevoel: het is hier van ons", zegt Tossy de Man op de stoep voor D'n Liempdsen Herd.

De Man is sinds 2014 voorzitter van SPPiLL en verzorgt een rondleiding in de boerderij aan de Barrierweg die in oktober volgend jaar zal worden opgeleverd als de huiskamer van Liempde. Weer zo'n project waar het dorp de schouders onder zet. ,,De complete verbouwing doen we met vrijwilligers", zegt Rob Dito, die dit project coördineert. ,,We werkten eerst een dag per week, op dinsdag. Nu schakelen we een tandje bij op donderdag. De vaste ploeg bestaat uit zeven bouwers, maar als het nodig is staan er veertien klaar."

De Liempdsen Herd wordt een bezoekerscentrum voor toeristen die Het Groene Woud bezoeken en krijgt een satelliet in het schitterend gelegen Groot Duijfhuis op Kasteren. De boerderij wordt ook opengezet bij evenementen als de Boeremèrt en de Oldtimerdag en biedt onderdak aan lezingen, symposia of films. ,,Er komt een uitgebreid activiteitenprogramma dat ook voor Liempdenaren heel interessant is", belooft Désiré van Laarhoven, die de SPPiLL-communicatie regisseert.

DE KENTERING...

Zo bruisend als Liempde thans is, zo ingedut leek het dorp nog geen tien jaar geleden. De Ondernemersvereniging Liempde (OVL) kwam met een visie die aantoonde dat er een sterke relatie was tussen economische teruggang en behoud van leefbaarheid. ,,Er was sprake van leegstand, winkeliers dreigden hun zaak te moeten sluiten. Verenigingen hadden het moeilijk, er heerste veel gelatenheid", blikt SPPiLL-voorzitter De Man terug. ,,Bovendien werd er weinig gebouwd en trok de jeugd weg en daalde het bestedingspatroon. Geen al te best vooruitzicht voor een leefbaar dorp..."

'Van gelatenheid is in Liempde helemaal geen sprake meer'

De kentering kwam. Niet alleen OVL zette er de schouders onder, ook de toenmalige Dorpsraad nam de handschoen op. Hoewel een eerste Integraal Dorpsontwikkelingsplan (IDOP) nog vrijwel ongelezen in een Boxtelse bureaula verdween, gaf Liempde niet op. ,,Er stonden mensen op die zagen dat de krachten gebundeld moesten worden", zegt Dito. ,,Noem het gerust visionairs. Mensen die wilden bouwen op het fundament dat Liempde altijd heeft gehad: een sterk verenigingsleven, een hechte gemeenschapszin en héél veel ondernemers."

Dito doelt op Michaèl Michiels, de eerste voorzitter van SPPiLL die er met zijn team in slaagde enkele activiteiten op te zetten die de saamhorigheid snel versterkten: de spaaractie Op Liemt Gemunt, de kerstactiviteit Liemt in het Licht en de kerstmarkt Liemt Loopt Uit. ,,Je zag snel dat Liempde erin ging geloven", meent Lex Schregardus, die natuur- en cultuurprojecten binnen SPPiLL coördineert. ,,Van die gelatenheid is helemaal geen sprake meer."

SPPILL-SAUSJE

Het regionaal stimuleringsprogramma Landschappen van Allure zorgde voor een heuse impuls. SPPiLL slaagde erin om bijna vijftig grote en kleine projecten op een to-do-list te zetten. ,,En weet je wat zo mooi is?",lacht Mart van Dulmen die het project Liemt in Uitvoering leidt. ,,Als het programma eindigt, hebben we bijna alle projecten voltooid. En dat is iets waar Liempde trots op mag zijn."

SPPiLL-voorzitter De Man legt uit dat het geheim van het succes schuilt in de Liempdse aanpak. ,,Elke project, hoe klein ook, wordt tegen het licht gehouden. We noemen het de leefbaarheidsdriehoek. Ondernemers, verenigingen én Liempdenaren moeten profijt hebben van een project en als daaraan voldaan is, denken we dat succes verzekerd is." De man erkent dat het bestuur kritisch is. ,,Het komt voor hoor dat een project nog niet tot de verbeelding spreekt. Dan missen we het SPPiLL-sausje. 'Het is nog niet SPPiLL genoeg', zeggen we dan."

Als aan de voorwaarden is voldaan, gaat een projectgroep aan het werk. Niet alleen, maar altijd met anderen. ,,Nog zo'n geheim", weet Van Dulmen. ,,De ene keer werken we samen met de Natuurwerkgroep Liempde of stichting De Brabantse Boerderij, de andere keer met ondernemers."

,,En vergeet vooral de gemeente niet", vult Dito aan. ,,Burgemeester Mark Buijs zei het laatst nog treffend. Liempde heeft de vrijheid om zelf aan de slag te gaan in het openbare gebied. Natuurlijk toetsen we de plannen met de gemeente, maar de vrijheid werkt verfrissend en is een stimulans om zelf de handen uit de mouwen te steken."

De sombere berichten uit de visie van OVL in 2009 zijn vergeten, zo lijkt het. En SPPiLL zal doorgaan, ook als in 2019 de stimuleringsregeling eindigt en de meeste projecten gerealiseerd zijn. ,,De evenementen die het wij-gevoel versterken, gaan sowieso door", zegt voorzitter De Man, doelend op onder meer Op Liemt Gemunt en Liemt in het Licht. ,,En verder is het zaak dat Liempde actief blijft", vult Van Dulmen aan. ,,Als je stopt, kan de zaak zomaar in elkaar ploffen. Aan saamhorigheid moet je blijven werken, elke dag." Dat vindt ook Schregardus. ,,Gemeenschapszin is er altijd, al is het soms een sluimerend vuurtje. Het is zaak dat vuurtje brandend te houden."

Dankzij de inzet van SPPiLL wordt op alle fronten gewerkt aan een leefbaar Liempde. Met 'Liemt in Uitvoering' wordt het wegdek aangepakt.