De voorzitters van de vier winkeliersverenigingen in de gemeente Boxtel op de foto in Liempde. Van links naar rechts: Hans van Erp, Bart van Roosmalen, Filipe van den Borne en Jan Tax.
De voorzitters van de vier winkeliersverenigingen in de gemeente Boxtel op de foto in Liempde. Van links naar rechts: Hans van Erp, Bart van Roosmalen, Filipe van den Borne en Jan Tax. Foto: Peter de Koning

VOORZITTERS WINKELIERSVERENIGINGEN AAN HET WOORD

'Winkelend publiek wil emotie, beleving én goede vakkennis'

Online shoppen, boodschappen bezorgd in je woonkamer en productinformatie op internet. Dat is winkelen in 2016. Ondertussen hebben lokale winkeliers het moeilijk want hoe houd je je klantenbestand op peil? Een gesprek met de voorzitters van de vier winkeliersverenigingen...

Als ondernemer én voorzitter van een winkeliersvereniging zijn Bart van Roosmalen (Selissen), Hans van Erp (Oosterhof), Filipe van den Borne (Centrum) en Jan Tax (Liempde) dagelijks bezig met consumentengedrag. Want dat is in de loop der jaren behoorlijk veranderd. ,,Mensen die met hun telefoon productinformatie scannen en de goedkoopste prijs opzoeken op internet. Het gebeurt écht", zegt Van den Borne. Tax vult aan: ,,Er komt veel informatie naar de klant toe. Het is zaak om daar als ondernemer goed op in te spelen."

De winkeliers hebben het moeilijk. Sommigen althans. De terugloop van klanten lijkt zich vooral voor te doen bij grote landelijke ketens, denkt Van Roosmalen. ,,Alles is op internet te krijgen en zeker rond de feestdagen hebben bedrijven als Bol.com en Zalando het druk. En laten we eerlijk zijn, het is ook wel makkelijk. Maar de gevolgen voor winkels, daar denken mensen niet aan." Van Erp: ,,Er is natuurlijk wel een verschil tussen boodschappen doen en écht winkelen. Voor de dagelijkse boodschappen gaan veel mensen de deur nog wel uit. Maar andere winkels moeten creatief zijn en zorgen dat ze wat extra's bieden boven het internet. Dáár ligt dé uitdaging."

KLIK MET KLANT

En dat betekent: goede vakkennis hebben én een sfeer scheppen zodat klanten graag nog eens terug willen komen. Zo geeft Van Erp advies aan klanten en heeft hij goed contact met de dierenartsen. ,,Sommige van onze producten zijn goedkoper te krijgen op internet, klanten wijzen mij daar soms ook op. Maar als speciaalzaak je wel extra service en als het goed is waarderen mensen dat ook." Van den Borne beaamt dat: ,,Meedenken met de klant en goed luisteren naar de wensen, daar draait het om. Het gaat niet alleen om zoveel mogelijk verkopen, maar ook om adviseren. Wil een klant een rode broek die ik niet in de collectie heb? Dan zoek ik samen met hem naar een plek waar die wél te koop is. Door een dergelijke service te bieden, voelen mensen zich gehoord en komen ze nog eens terug."

In de branche van bloemist Van Roosmalen ligt dat iets anders. ,,In onze winkel komen mensen in een bijzondere stemming binnen. Dat kan feestelijk zijn, maar ook verdriet omdat er iemand is overleden. Het gaat om emotie, daar spelen we dus ook op in", legt hij uit. ,,Het gaat er vooral omdat je als ondernemer een klik hebt met de klanten, daar moet je aan werken." Tax vult aan: ,,Die beleving is belangrijk want er komt veel informatie naar de klant toe. Als ondernemer moet je je blijven onderscheiden en ja, dat kost moeite en energie. Maar het is óók heel leuk."

WIJ TEGEN DE REST

De leegstand zoals die er op sommige plekken in Boxtel is, is in Liempde onbekend. Hoewel er soms wel eens een winkelier weggaat, komt er altijd iets voor in de plaats. Volgens Tax is Liempde ook totaal niet te vergelijken met grotere omliggende dorpen als Boxtel. ,,Al van oudsher is Liempde - letterlijk - op zichzelf. Het dorp en de gemeenschap zijn dus gewend om voor zichzelf én de voorzieningen te zorgen", legt de ondernemer uit. ,,Je merkt dat consumenten zich er van bewust zijn dat de leefbaarheid van hun woonplaats in stand moet worden gehouden en dat houdt in dat je je boodschappen in je eigen dorp doet." Van Erp - woonachtig in Liempde - zegt lachend: ,,In Liempde is het toch een beetje 'wij tegen de rest'."

Boxtel zit met zijn ligging tussen grotere steden Eindhoven, 's-Hertogenbosch en Tilburg in een lastige situatie. Mensen gaan sneller gezellig winkelen in de een van de grote winkelgebieden en laten Boxtel links liggen. ,,Voor de dagelijkse boodschappen geldt dat niet, dus in winkelcentrum Oosterhof hebben we daar minder last van", verklaart Van Erp. Van Roosmalen: ,,Datzelfde geldt voor het winkelgebied van Selissen. Daar zitten ook vooral zaken voor de dagelijkse benodigdheden waar mensen toch wel naartoe gaan. Met uitzondering van EP Rickelman, maar die elektronicazaak is écht een begrip in Boxtel."

Van den Borne heeft als voorzitter van de winkeliersvereniging in het centrum een duidelijke kijk op het reilen en zeilen in het winkelgebied van hartje Boxtel. Volgens de ondernemer hebben de kleine centra het moeilijk. ,,Dat verschilt echter wel per ondernemer", vertelt hij. ,,Je moet tegenwoordig heel snel kunnen schakelen en in kunnen spelen op actuele ontwikkelingen. Voor de een is dat makkelijker dan voor de ander. Marketing is tegenwoordig een heel belangrijk onderdeel van het ondernemen."

WENSENLIJSTJE

Hoewel er door consumenten nog wel eens geklaagd wordt over het Boxtelse centrum, vindt Van den Borne dat onterecht. ,,Er gebeurt nu echt heel veel. De schoenenoutlet waar voorheen PourVous zat, wordt een officiële schoenenzaak. Ook worden meer panden gevuld én er zijn mooie initiatieven zoals Boxtel on Ice. De neuzen staan meer dezelfde kant op en dat juich ik toe."

Natuurlijk zijn er ook nog wensen. Zo zou er wel wat in de Stationsstraat mogen gebeuren. Maar ook Van Erp heeft nog een wensenlijstje voor 'zijn' Oosterhof. ,,We hebben het al jaren over uitbreiden maar het komt maar niet van de grond. Als we Oosterhof willen behouden voor de toekomst, moet er nú iets gebeuren. Ik hoop dat de politiek snel doorpakt en we plannen kunnen maken."

Van den Borne: ,,Ik hoop vooral dat de kleine winkels zich staande kunnen houden. Nederland is een boetiekland, dat moeten we koesteren." Van Erp: ,,Maar eigenlijk mogen we in Nederland nog niet klagen. Hier heeft elk dorp een centrum én redelijk veel winkels. In het buitenland zie je dat helemaal niet, daar zit alles bij elkaar op een industrieterrein." Stiekem is het wel de angst van de ondernemers dat dat in Nederland ook de toekomst gaat zijn. De komst van een grote bouwmarkt met tuincentrum in 's-Hertogenbosch bekijken ze met argusogen. ,,Geen goede ontwikkeling voor kleine ondernemers", vindt Van Roosmalen.

NIET ANDERS WILLEN

Hoe moeilijk het ondernemen in deze tijd soms ook is, de vier winkeliersvoorzitters zouden niets anders willen. ,,Het contact met de klanten, het scheppen van een gezellige sfeer en het geven van informatie over je producten, het is zó leuk", zeggen ze eensgezind. Van Roosmalen vult aan: ,,Ik denk trouwens dat ik niks anders zou kunnen. En dat geldt misschien wel voor ons ons allemaal..."