Afbeelding
Foto: Peter de Koning

'Jij moet gaan wielrennen, meisje!'

Profwielrenster Puck Moonen (20) uit Liempde had vroeger een bloedhekel aan fietsen. Totdat ze Leontien van Moorsel ontmoette. In een dierentuin...

Haar vuurrode Ridley is besmeurd met modder, de bezwete kleren gaan in de wasmachine. Puck heeft er zojuist een stevige trainingsronde opzitten. Een intervaltraining waarbij ze steeds weer dezelfde weg in het buitengebied van Liempde op en neer reed. ,,Een groepje mannen dat aan de weg aan het werken was, ontdekte na drie keer dat het telkens dezelfde wielrenner was die langskwam", lacht Puck. ,,En dus werd er volop gezwaaid, hihi."

De Liempdse is bezeten van de wielersport en laat geen dag passeren zonder training. Haar ouderlijk huis aan de Hoekstraat in Liempde is vaak een uitvalsbasis voor lange ritten door het buitengebied. ,,Ik heb een paar vaste routes die zo min mogelijk gelijkwaardige kruisingen bevatten", lacht ze. ,,Ik houd niet van afremmen of voorrang geven..." Als ze bij haar vriend Eli Iserbyt - de huidige wereldkampioen veldrijden onder 23 jaar - in Bavikhove verblijft, zijn de Vlaamse heuvels haar domein. ,,Morgen ga ik er weer heen. Intervaltraining op de Nieuwe Kwaremont. Nee, niet de Oude, die heeft kasseien. Op deze helling ligt asfalt."

SUPERBLIJ

Enkele maanden geleden tekende Puck haar eerste profcontract. Hoewel eerst een andere ploeg in beeld was, koos ze vol overtuiging voor Lotto-Soudal. ,,Ik ken veel meiden in die ploeg en ontmoette tijdens een fotoshoot bij onze fietssponsor Liesbeth de Vocht. Misschien wel de beste Belgische wielrenster ooit en ploegleider bij Lotto-Soudal. We hebben wat gepraat en het klikte meteen." De Liempdse zette kort na het gesprek de handtekening onder een verbintenis. ,,Ik was superblij, al moest ik het nog een paar weken geheim houden. Dat was lastig omdat ik het van de daken wilde schreeuwen."

Hoewel Puck pas op 1 januari officieel in dienst treedt bij Lotto-Soudal, is haar huidige trainingsschema al opgesteld door de ploeg. ,,Nu al merk ik dat alles tot in de puntjes is geregeld bij deze ploeg. En besef ik dat ik keihard zal moeten werken om te slagen. Natuurlijk, het is geweldig om een profcontract te tekenen. Maar nu begint het pas, nu moet er gefietst worden en worden prestaties verwacht." Ze lacht: ,,Vorig seizoen kon ik het me nog wel eens veroorloven om een paar dagen training over te slaan. Nu is dat natuurlijk geen optie meer, ook omdat ik weet dat de concurrentie ook keihard traint."

Eind januari gaat Puck voor het eerst op trainingskamp met Lotto-Soudal. ,,Ik verwacht dat alle rensters kansen zullen krijgen, al staat nog niet vast welke wedstrijden we gaan rijden. Als nieuwkomer moet ik reëel zijn en snap ik dat ik niet meteen alle grote wedstrijden ga koersen."

VOETBALLEN

Dat Puck koos voor de wielersport was voor velen een verrassing, ook thuis in huize Moonen. ,,We zijn niet zo'n sportief gezin", grinnikt de Liempdse. Ze ging naar basisschool De Hobbendonken in Boxtel en verhuisde daarna naar Oirschot, waar ze ging voetballen bij Oirschot Vooruit. ,,En elke dag op en neer fietsen naar het Jacob-Roelandslyceum in Boxtel. Echt verschrikkelijk. Op een gewone fiets. Schiet niet op. Echt een drama."

Dat heen en weer fietsen tussen Oirschot en Boxtel was wél goed voor Pucks conditie. Dat bleek tijdens een bezoek aan een dierentuin. ,,Daar stond een Tacx, een soort fietstrainer van Eneco. Het publiek mocht wedstrijdjes tegen elkaar rijden en ik won elke keer. Toen stapte Leontien van Moorsel naar voren en had een belangrijke boodschap voor me: 'Jij moet gaan wielrennen, meisje!'."

En dat gebeurde, al moest de Liempdse aanvankelijk niets hebben van 'die strakke pakjes'. Na vier maanden een krantenwijk gelopen te hebben, had ze voldoende geld gespaard om haar eerste racefiets te kopen. ,,Een Lorini. Ik was er verschrikkelijk trots op, maar het was een wrak haha. Een tweedehandsje dat allerlei gebreken bleek te hebben. Maar ik ben ermee gaan fietsen, eerst bij trimclub De Pedaleur in Oirschot."

HELE TOFFE PLOEG

Later sloot Puck zich aan bij Het Snelle Wiel, een wielerclub in Bladel. Het was het opstapje naar de échte wielersport. ,,Ik ging fietsen bij de junioren en dat was eh... héél zwaar. Ze fietsten allemaal veel harder dan ik. Ik reed dat seizoen zeven wedstrijden en werd alle keren gelost en meestal op minstens één ronde gezet."

Maar opgeven deed de Liempdse niet. ,,Als ik ergens aan begin, wil ik er goed in worden." Ze ontmoette een wielerkenner die trainingsschema's opstelde. ,,Ik ging met sprongen vooruit en eindigde voortaan in het peloton. Tijdens de European Junior Cycling Tour in Assen werd ik achttiende en toen ontstond er serieuze interesse van ploegen." Puck sloot zich aan bij team Euregio en koos een seizoen later voor Maaslandster. ,,Bij Autoglas Wetteren vond ik een hele toffe ploeg", vertelt ze. ,,Bij dit team, dat ik op 1 januari ga verlaten, heb ik veel vrienden en vriendinnen leren kennen, het is heel fijn om er te fietsen."

Hoewel Puck bij Lotto-Soudal als professioneel wielrenster aan de bak gaat, wil ze ook gaan studeren. ,,Aanvankelijk wilde ik geneeskunde gaan doen, maar dat valt niet te combineren. Dit jaar had ik me ingeschreven voor de studie revalidatiewetenschappen en kinesitherapie aan de Rijksuniversiteit Gent. Jammer genoeg kreeg ik geen topsportstatuut waardoor het dit studiejaar niet lukt. Volgend jaar doe ik een nieuwe poging."

En verder? ,,Je snapt dat ik soms wel eens leuke kleren of een mooie jas wil kopen. Dus doe ik ook modellenwerk, voor sportkleding, maar ook voor modemerken." Wie Pucks Facebookpagina bezoekt, zal ontdekken dat de Liempdse populair is en dat haar looks in de smaak vallen. ,,Ach, het is leuk om veel waardering te krijgen en dat mensen het leuk vinden om mij te zien, al zijn sommige reacties wel over de grens hoor. En straks moet ik natuurlijk ook gewoon laten zien dat ik hard kan fietsen."

REGENBOOGTRUI

Puck hoopt de komende jaren een woordje mee te kunnen praten in de wielersport. ,,Mijn voornaamste doel? Meer meiden op de fiets krijgen. Ik vind het leuk als jongens met me op de foto gaan, maar ik straal nog meer als er voor de start meisjes naar me toe komen om een selfie te maken. Het vrouwenwielrennen mag best wat beter op de kaart gezet worden en ik draag daar graag mijn steentje aan bij."

Sportieve ambities heeft Puck natuurlijk ook. ,,Ik heb het natuurlijk niet voor het zeggen. Maar... de Ronde van Vlaanderen zou ik in 2017 héél graag fietsen." De kerstdagen brengt ze grotendeels door met fietsen. ,,Veel trainen natuurlijk. En op Tweede Kerstdag naar Heusden Zolder om Eli aan te moedigen in een cross die meetelt voor de wereldbeker. Hij draagt de regenboogtrui al. Ik hoop hem zelf ook eens ooit te winnen..."