MEER ZIEKMELDINGEN NA AMBTELIJKE FUSIE

Hoger ziekteverzuim in Boxtel is 'niet extreem'

HENK VAN WEERT

Afgelopen jaar is het Boxtelse ambtenarenapparaat samengevoegd met dat van buurgemeente Sint-Michielsgestel. Dat vergt veel van de medewerkers. Het ziekteverzuim is dan ook flink hoger dan vorig jaar. Ruim 5 procent van de ambtenaren meldde zich in de eerste tien maanden van dit jaar ziek; 1,7 procent meer dan in 2015.

De wereld verandert in rap tempo en de gemeente Boxtel kan daarin niet achterblijven. Door te kiezen voor één ambtelijke organisatie samen met Sint-Michielsgestel, moeten medewerkers beter in staat zijn het hoofd te bieden aan hetgeen op hen af komt. De samenvoeging vergt veel van het personeel, gaf Johan Vorstenbosch dinsdag toe in de raadzaal van het Boxtelse gemeentehuis. Hij is door beide gemeenten aangesteld als projectdirecteur voor de ambtelijke fusie.

Fractievoorzitter Wim van der Zanden van oppositiepartij Balans gaf in november al aan dat hij zich zorgen maakt over de ambtelijke organisatie. Hij constateerde niet alleen een groter ziekteverzuim, maar ook een 'iets minder positieve sfeer op de werkvloer'. Tijdens een gezamenlijke vergadering van de gemeenteraden afgelopen dinsdag, vroeg Van der Zanden aan projectdirecteur Vorstenbosch hoe het fusietraject zich verhoudt tot soortgelijke samenvoegingen elders in het land. De Gemondenaar heeft veel ervaring met dergelijke processen. ,,Hier gebeuren niet méér extreme dingen dan elders", benadrukte Vorstenbosch.

De samenvoeging van de twee ambtelijke organisaties leiden ertoe dat sommige Boxtelse ambtenaren voortaan in het Gestelse gemeentehuis werken of op een andere afdeling. En omgekeerd. Maar er zijn ook medewerkers die een heel andere functie kregen. ,,We zijn aan het bouwen en verzetten spoortjes terwijl 'de winkel' openblijft. Daarbij wordt het personeelsbestand met 9 procent ingekrompen, terwijl we voor 10 procent meer taken van het Rijk op ons bordje krijgen. Dat alles vergt veel van een organisatie, maar we zijn op de goede weg", stelde burgemeester Mark Buijs eerder.

De ambtelijke fusie ging op 1 januari van dit jaar officieel van start, maar kon pas drie maanden daadwerkelijk beginnen nadat ook de vakbonden akkoord waren gegaan. Voor de vorming van MijnGemeenteDichtbij, zoals de samengevoegde ambtenarenkorpsen zijn genoemd, is in totaal een periode van twee jaar uitgetrokken. ,,Het is geen vrijblijvende exercitie", benadrukte Vorstenbosch deze week. Hij vervolgde: ,,We fuseren niet om het fuseren, maar omdat het de gemeente iets moet opleveren. Dat moeten de medewerkers zich steeds voor ogen houden en de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat niet alle ambtenaren daar even goed in zijn. "