Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

GEMEENTE LEENT GEMEENSCHAPSHUIS 16.000 EURO

De Orion in Lennisheuvel staat grote metamorfose te wachten

'Pimp De Orion': dat is de titel die de ambitieuze verbouwing van de voorziening in het hart van het dorp heeft meegekregen. De beheerstichting van De Orion én de inwoners van Lennisheuvel die veelvuldig gebruik maken van het gemeenschapshuis, wilden het gebouw graag moderniseren.

'SCHOOIEN'

Twee jaar geleden organiseerde de beheerstichting een bijeenkomst waar Lennisheuvelnaren mochten meedenken over de besteding van 25.000 euro. Geld dat afkomstig was uit een zogeheten integraal dorpsontwikkelingsplan. ,,En we hadden nogal wat wensen", aldus Geilfus. Nieuwe audiovisuele apparatuur, een gietvloer, stucwerk, led-verlichting en schilderwerk: er waren nogal wat verbeteringen nodig om het gemeenschapshuis uit 1948 er weer piekfijn uit te laten zien. Inmiddels is de geluidsinstallatie al vervangen en zijn de spouwmuren voorzien van isolatie.

Er ontstonden tijdens de bijeenkomst dus beduidend meer ideeën dan dat er met die 25 mille bekostigd kon worden. Daarom besloot het bestuur 'op de schooi' te gaan, zoals de voorzitter het zelf noemt. Dat lukte aardig. Sponsors uit het bedrijfsleven, het VSB-fonds, de Rabobank - die de led-verlichting sponsort - en de arbeidsinzet van vele vrijwilligers maken de verbouwing, die nog tot april 2017 zal duren, mogelijk. De kosten van de totale metamorfose bedragen 102.000 euro.

SLUITSTUK

Het VSB-fonds zei eerder een bedrag van 25.000 euro toe, maar alleen wanneer de begroting voor het aanpassen van De Orion sluitend was. Wat nog miste was 16.000 euro. ,,Dit gemeenschapshuis is zó verankerd in Lennisheuvel, dat we hier graag aan mee wilden werken. De inwoners werken zelf keihard aan de verbouwing en daarom leverden we graag het sluitstuk van de begroting", vertelt wethouder Marusjka Lestrade. ,,De gemeente waardeert de wijze waarop De Orion haar eigen broek weet op te houden. Een ideaal voorbeeld van meewerkend Boxtel."

Het gemeenschapshuis krijgt 14.000 euro per jaar voor de exploitatie. ,,We hebben nauwelijks personeelskosten. Verenigingen beheren voor ons de bar en zij leveren vrijwilligers om De Orion draaiende te houden", legt Geilfus uit. Onder meer fanfare Sint-Arnoldus, teejatergroep Orion en de Beyerslandkapel maken wekelijks gebruik van de voorziening.

RENTELOOS

De lening die Boxtel verstrekt aan De Orion is renteloos. ,,Vanaf 2018 lossen wij 'm af met duizend euro per jaar. Maar het mag ook meer zijn", zegt Geilfus. Hij wil de terugbetaling bekostigen met het geld dat De Orion overhoudt nu het gemeenschapshuis zonnepanelen heeft.

Wanneer de werkzaamheden zijn afgerond, is het voor de voorzitter nog niet klaar. ,,Ik heb nog twee wensen: een warmtepomp of een elektrische verwarming én ik wil de buitenmuren laten afwerken. Ik vind een mooie uitstraling óók belangrijk."

FOTO BOVEN: Dankzij een bijdrage van het Oranjefonds werden in maart zonnepanelen geplaatst op het dak van gemeenschapshuis De Orion in Lennisheuvel. (Foto: Annelieke van der Linden).


Top 2000-liedjes klinken tijdens Oudjaarsbal

Het Oudjaarsbal van De Aggemarvanhuisaf Band staat vrijdag 30 december in het teken van de Top 2000. De muzikale uitsmijter van het jaar in grand café Rembrandt is bijna uitverkocht, meldt het blaasorkest.

De Top 2000, het jaarlijkse muziekspektakel op Radio 2, leent zich bij uitstek voor een grandioos feest, aldus de Boxtelse muzikanten. Het tot bigband getransformeerde blaasorkest werkt deze keer samen met vocale gasten als Yvonne van Beers, Eline Chavanu, Jet Mathijssen, Tim Schalkx, Gerrit Stubbe, Gerlof Trommelen, Mirthe van Zogchel en het duo Joep & Rens.

KAARTVERKOOP

Het Oudjaarsbal begint om 21.00 uur; een uur eerder gaat de zaal open. Kaartjes kosten 7,50 euro en zijn te koop in grand café Rembrandt. Telefonisch bestellen kan ook: (0411) 68 53 31.

Boxtel

KunstKadoo

Kunstenaarsvereniging Kunstlicht99 verlengt de verkoopexpositie KunstKadoo. De hele maand zijn belangstellenden op vrijdag en zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur welkom in galerie Le Garage aan de Prins Hendrikstraat 43.

Bridge

Bridgeclub Boxtel

Uitslag woensdag 14 december

A-LIJN

Riekie v. Weert/Frans Sedee        66.67

Ries Dankers/Frank v.d. Schans        60.76

Willemien de Langen/Riet Traa        58.33

B-LIJN

Vincent Gerris/Frans Hofstede        63.02

Aafje Melcherts/Piet Klaassen        55.21

Heleen Kalverboer/Gerry v. Rooij        52.06

Bridgeclub De Rots

Uitslag woensdag 14 december

A-LIJN

Jan v.d. Borne/Jan Fischer        63.54

Jeanne v.d. Biggelaar/Joanna Koppen        58.85

Marianne v. Elk/Gisela Voltmann        56.25