Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

BOXTELSE ZANGERES ZONDAG OP PODIUM IN PARADISO

Joia naar eindstrijd Grote Prijs van Nederland

De poptempel van Nederland, Paradiso in Amsterdam, staat zondag 18 december in het teken van de finale van de Grote Prijs van Nederland. De voorname muziekwedstrijd, die dit jaar voor de 32e keer wordt gehouden, heeft dit jaar een Boxtels tintje: zangeres Joia (24) is een van de finalisten in de categorie singer-songwriter.

,,Ze is er klaar voor." Dat zeg Joia's coach Dennis van Leeuwen, bekend geworden met de band Kane, over de Boxtelse zangeres die studeerde aan Codarts in Rotterdam en via crowdfunding haar eerste album 'Living it now' uitbracht. ,,Het voelt super dat ik straks op het podium sta in de zaal waar ik al zoveel mooie optredens bijwoonde", zei ze na het behalen van de finale in Brabants Centrum.

Joia was een van de winnaars van de halve finales. In de Rotterdamse jazzclub Bird verzekerde ze zich van een ticket voor de eindstrijd. Daar neemt ze het onder meer op tegen Vic Willems uit Schijndel. ,,Vic won in Utrecht een van de andere halve finales die in TivoliVredenburg werd gehouden. Ik ken hem nog van de muziekschool. Heel leuk. Maar tegelijk is hij ook wel een heel zware concurrent voor de eindzege", beseft Joia.

De Boxtelse singer-songwriter studeerde eerder dit jaar af aan Codarts, de hogeschool voor de kunsten in haar huidige woonplaats Rotterdam. Vijf jaar geleden rondde ze haar middelbare schoolopleiding af aan het Jacob-Roelandslyceum. Joia treedt op met haar eigen band en heeft inmiddels diverse singles uitgebracht. Op haar website vertelt Joia dat ze het intieme van een singer-songwriter wil combineren met de expressie van de Nederlandse kleinkunst.

Na jaren gezongen te hebben in een rockband, besloot Joia de muziek terug te brengen naar de puurste vorm en alle 'poespas' overboord te zetten. Met een band waarin expressie, arrangement en vooral dynamiek centraal staat, komt ze dicht bij de luisteraar en is er gelijkenis met artiesten als Lianne La Havas, Jeff Buckley en Wende Snijders.

Joia speelde eerder tijdens de opening van het Centraal Station van Rotterdam voor koning Willem-Alexander en was te gast in het programma Virus met onder meer Giel Beelen. In Boxtel trad de zangeres onder meer op bij Boer zoekt Band en de Bazaar, in Podium Boxtel en met Boxtel's Harmonie. (Foto: collectie Joia Rath).