Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

EXCURSIE VOOR PRIJSWINNAARS KLEURWEDSTRIJD

Schooljeugd bezoekt windmolenpark

LINDA VAN DE WIEL

Geconcentreerd zitten ze te luisteren, Hassan (12) en zijn broer Hussein (11) van de Prinses Amaliaschool en Steven en Mitchell (beide 11) van De Beemden. Net als de prijswinnaars van de kleurwedstrijd die georganiseerd werd door kunstenaarsvereniging Kunstlicht99 zijn zij de gelukkigen die een windturbine, gelegen in Oirschot, van dichtbij én van binnen mogen bekijken.

Kunstlicht99 heeft de wedstrijd georganiseerd in samenwerking met Transitie Boxtel, een organisatie die zich hard maakt voor een duurzame en socialere wereld. Maar eerst vindt er een presentatie plaats waar de jongens veel nieuwe dingen leren. Zo kostte het bijna vijftien jaar voorbereidingstijd om zover te komen dat de vier windturbines geplaatst mochten worden. In april 2016 werd begonnen met de bouw en in augustus was het windpark, geheten Kattenberg-Reedijk - gelegen aan de A58 - gereed.

De jongens weten al best veel over duurzaamheid en dat is te merken. Op de vraag waarom windenergie zo'n goede energiebron is, zegt Mitchell: ,,Er is veel wind in Nederland." Hassan vult aan: ,,Het is beter voor het milieu." Hassan en Hussein vertellen dat David Andreae, Jan Juffermans en wethouder Peter van de Wiel op de Prinses Amaliaschool zijn geweest om voorlichting te geven over duurzaamheid. Beide jongens hebben goede ideeën over duurzamer leven. ,,Ik vind dat mensen niet steeds de auto moet pakken. Je kunt beter lopen of fietsen", meent Hussein. Hassan vult aan: ,,En meer mensen zouden zonnepanelen mogen hebben."

ACHTERTUIN

Steven en Mitchell van De Beemden hebben samen met een paar klasgenoten een brief geschreven aan wethouder Van de Wiel. ,, Ons idee is om drie of vier windmolens in Boxtel te plaatsen. Hiervan kunnen alle huishoudens in Boxtel van stroom worden voorzien", vertelt Steven. ,,Maar liever niet in onze achtertuin...", grinnikt hij.

Omdat hij wethouder milieu, duurzaamheid en volkshuisvesting is, kwam Van de Wiel de briefschrijvers van De Beemden opzoeken om hierover te praten. Hij beloofde het onderwerp te bespreken met burgemeester Mark Buijs en de andere wethouders. Mitchell: ,,We wachten nog wel op antwoord..."

En dan is het eindelijk tijd om naar de windturbine te gaan. Helemaal naar boven klimmen is niet toegestaan, maar de technische ruimte kan bezichtigd worden. De windturbine is enorm groot, de stalen toren is 91 meter hoog en de bladen zijn elk 58 meter lang. Meteen komen de smartphones uit de zak en worden door Mitchell en Steven de nodige grappige foto's van de windturbine én selfies gemaakt. Ook Hassan is enthousiast: ,,Wow vet, ik hoop ik volgend jaar weer mag."

FOTO BOVEN: Steven en Mitchell maken foto's bij een van de windturbines nabij de A58 in Oirschot. Ze bezochten de windturbines gistermiddag met een delegatie van Kunstlicht99 en Transitie Boxtel. (Foto: Gerard Schalkx).


Praktijkonderwijs houdt kerstmarkt

Sinds oktober zijn de leerlingen en docenten van de afdeling praktijkonderwijs van het Baanderherencollege (BHC) er al mee bezig: een kerstmarkt. Het evenement vindt donderdag 22 december tussen 18.30 en 20.30 uur plaats in de aula van de school.

Bezoekers worden die avond op sfeervolle wijze met vuurkorven ontvangen bij de ingang aan de Van der Voortweg. In de aula staan allerlei kramen waar de leerlingen van het praktijkonderwijs zelfgemaakte spulletjes verkopen, zoals houten kerstbomen en sierkransen. ,,Deze objecten hebben leerlingen tijdens praktijklessen gemaakt", aldus docent Wijnand Vonk. Tijdens de kerstmarkt is ook warme chocolademelk en glühwein verkrijgbaar en worden appelflappen en koekjes aan de man gebracht.

Een deejay, optredens van muzikale leerlingen, op de foto met de kerstvrouw en een loterij maken het evenement helemaal af. ,,Drie jaar geleden hebben we ook een markt georganiseerd, dat was een groot succes", aldus Vonk. ,,De betrokkenheid is groot, omdat leerlingen zelf producten maken en achter de kraam staan."

De opbrengst van het evenement op het BHC is bedoeld voor Team KING (Kanker in gezinnen), de stichting die geld inzamelt voor onderzoek naar betere behandelingen van kanker.