Afbeelding
Foto: Peter de Koning

VEEL BELANGSTELLING VOOR EVENEMENT BOXTEL ON ICE

'Schaatsbaan aanwinst voor centrum'

LONNEKE HOONDERT

Met de opening van Boxtel on Ice gisteren heeft Boxtel eindelijk zijn eigen schaatsbaan én daarmee een bijzonder winters evenement bomvol activiteiten. Naast de schaatspret, moet de ijsbaan een economische impuls geven aan het centrum van Boxtel. De belangstelling tijdens de eerste schaatsdag belooft veel goeds.

De schaatsbaan op het parkeerterrein nabij de Zwaanse Brug was nog maar amper geopend en de vele kinderen - die al enthousiast de schaatsen hadden ondergebonden - stoven het ijs op. Op het terras genoten volwassenen onder de sfeervolle kerstverlichting van warme glühwein.

Het plaatje klopte, precies zoals initiatiefnemer Mark van de Moosdijk van lunchroom Meneer van Dommelen het al sinds augustus in zijn hoofd had. ,,Het hele Boxtelse centrum zou tijdens de feestdagen in kerstsferen gehuld moeten zijn. Om die reden ben ik in gesprek met het Centrummanagement en de Ondernemingsvereniging Centrum Boxtel. De ijsbaan kan een vliegwiel zijn voor de toekomst en als we dit goed aanpakken, ontstaat er meer reuring én omzet", zei hij eerder in Brabants Centrum. Hij werd op zijn wenken bediend: leerlingen van het Baanderherencollege hulden vorige week de etalages van het leegstaande pand tegenover de lunchroom in kerstsfeer en zaterdag 17 en zondag 18 december bundelen centrumondernemers hun krachten tijdens een groots opgezette kerstfair die als een lint door de kern loopt: van de Markt naar de Breukelsestraat.

BREED GEDRAGEN

Onder toeziend oog van Boxtelse ondernemers, gemeenteraadsleden en inwoners werd Boxtel on Ice gisteren geopend. Raadslid Kübra Atalay van het CDA was enthousiast: ,,De schaatsbaan is een geweldig initiatief. Vooral omdat het zo breed gedragen wordt door de Boxtelse gemeenschap. Iedereen profiteert er van. Dat zie je ook terug in de vele activiteiten die door Boxtelaren georganiseerd worden op de ijsbaan. Ik weet zeker dat dit een aanwinst is voor het centrum."

Ook raadslid Willy van Zuijlen van Balans stak de loftrompet. De oppositiepartij ijvert al jaren voor een schaatsbaan in het centrum. ,,Een langgekoesterde wens van Balans is werkelijkheid geworden dankzij deze jonge ondernemer. Hopelijk wordt dit een structureel evenement in Boxtel en blijft het niet bij één keer. Ik wil ook mijn lof uitspreken over centrummanager Berry Dankers. Ook hij zet flink zijn schouders eronder om van de ijsbaan een succes te maken."

MONSTERKLUS

Het opbouwen van Boxtel on Ice bleek een monsterklus. Sinds zaterdag was Van de Moosdijk met enkele trouwe vrienden en personeel in de weer om het winterparadijs op poten te zetten. Elke dag werd er tot diep in de nacht gewerkt. Guy Brouns hielp de uitbater graag. ,,Het is leuk om te doen. In een paar dagen tijd zet je iets moois neer. En het is nog niet voorbij. De komende weken help ik ook bij de opbouw van de verschillende evenementen." Niet alleen Brouns stak de handen uit de mouwen. ,,Mensen boden spontaan hun hulp aan. Sommigen een hele dag, anderen een uurtje. Eigenlijk doen we dit met z'n allen, de hele Boxtelse gemeenschap", vertelde hij trots. Het zware werk schrok hem niet af. ,,Sterker nog, ik hoop volgend jaar weer mee te kunnen helpen. Maar dan is Boxtel on Ice hopelijk twee keer zo groot."

FOTO BOVEN: Uitbater Mark van de Moosdijk en Filipe van Den Borne, voorzitter van Ondernemingsvereniging Centrum Boxtel proberen een fles champagne stuk te slaan tijdens de openingshandeling van de schaatsbaan Boxtel on Ice. (Foto's: Peter de Koning).

De eerste kinderen schaatsten gistermiddag meteen op de Boxtelse ijsbaan.