Afbeelding
Foto: Harry Geerts

Vader en dochter op de bres voor school in Rongo

Kerstactie met Gemondse Bollen

Harry Geerts en zijn dochter Hilde uit Gemonde reisden in 2012 en 2015 naar het Keniaanse dorp Rongo om daar liefdadigheidswerk te doen. Samen hielpen ze arme inwoners en dan met name op scholen waar ook weeskinderen en jeugd met een ziekte worden opgevangen. In 2018 staat er weer een reis naar het Afrikaanse land gepland. Omdat vader en dochter dan ook graag voedsel en medicijnen willen kopen bij lokale ondernemers, proberen ze flink wat donaties binnen te krijgen. Hilde bedacht een kerstactie: ze maakt Gemondse Bollen, waarvan de opbrengst ten goede komt aan Rongo.

Hilde en Harry proberen zelf geld in te zamelen, maar kunnen ook rekenen op donaties. ,,De vastenactie van de Sint-Lambertusparochie van afgelopen jaar was bijvoorbeeld een enorme opsteker." De familie wil graag nog wat extra's verdienen voor Kenia. Daarom organiseert Hilde weer een smakelijke kerstactie. Ze gaat Gemondse Bollen maken: een middelgrote soes gevuld met hazelnootpraliné-slagroom. De buitenkant van het gebakje wordt afgewerkt met melkchocolade en bovenop komt een toefje van hazelnoot. Omdat het kerst is, worden de bollen afgewerkt met toepasselijke decoratie. ,,Het goede doel steunen, was nog nooit zo lekker", lacht Hilde.

SCHOON DRINKWATER

De hulp en goederen die Hilde en Harry tijdens hun vorige reizen aanboden in het dorp, zijn goed terecht gekomen. ,,De school maakt het opperbest. Er is op het terrein water aangeboord en binnenkort wordt elektriciteit aangesloten." Volgens hen is dat een weldaad voor de school, maar óók voor het dorp waar de voorziening staat. ,,Ook die inwoners hebben nu de beschikking over schoon drinkwater." Liefst tweehonderd families uit het dorp Kawiti kunnen gebruik maken van de watervoorziening.

Daarnaast heeft zich een sponsor aangediend die interesse heeft om een gebouw te bouwen dat als school kan dienen. ,,Dat is fantastisch nieuws. Kinderen kunnen dan in een schone en veilige locatie hun lessen volgen", aldus beide Gemondenaren.

LOKALE ECONOMIE

Inmiddels bereiden Hilde en Harry zich voor op hun volgende reis naar Kenia. Omdat ze dan voedsel en medicijnen voor de scholieren en arme dorpelingen willen inslaan bij lokale winkeliers, zijn ze nu al aan het sparen. ,,We willen het daar kopen, want we willen ook de Keniaanse economie steunen." Ook hopen ze - net als tijdens de vorige twee reizen - schoolspullen en speelgoed voor de kinderen aan te schaffen.

De Gemondse Bollen kosten 1,80 euro per stuk en tijdens de kerstactie kosten tien stuks 15,95 euro. Degenen die deze lekkernij graag willen bestellen voor Kerstmis, moeten dit voor dinsdag 20 december doen. Dat kan per e-mail: hildeskoekiesencakes@gmail.com of telefonisch: 06-53 67 46 99.

Meer lezen over de belevenissen van Hilde en Harry in Kenia? Kijk dan op www.harryenhilde.gaatverweg.nl. Daarnaast hebben ze hun verhalen gebundeld in twee boeken. Ook die zijn te koop voor tien euro per stuk.

FOTO BOVEN: Vader en dochter Hilde en Harry Geers zetten zich in voor arme kinderen in Kenia. Zo schonken zij pannen aan de schoolkeuken van de lokale onderwijsvoorziening. (Foto's: Harry Geerts).

Gemonde

Rikken en jokeren

Het gilde Sint-Anthonius & Sint-Sebastiaan houdt morgen, vrijdag 16 december vanaf 20.00 uur een kaartmiddag in gildehuis Datmunda aan de Kaal Hoefsteeg in Gemonde. Deelnemers kunnen rikken en jokeren en maken kans op leuke prijzen. Deelname kost 2,50 euro. De zaal gaat om 19.30 uur open.


Districtsexpositie
siervogels bij
De Notenkraker

In Ons Doel aan de Heidezoom in Liempde, waar maandelijks ook vogels en kleine huisdieren worden verhandeld, wordt morgen, vrijdag 16 december om 19.30 uur de driedaagse districtstentoonstelling van Noordoost-Brabant geopend. Die wordt georganiseerd door de plaatselijke vogelvereniging De Notenkraker.

Ruim 1.250 kanaries, tropische vogels, parkieten en papegaaien worden gekeurd en tentoongesteld op de banen waar normaliter handboogschutterij L'Union haar schietwedstrijden houdt. Naast vrijdagavond is de vogelshow ook zaterdag 17 en zondag 18 december te bezoeken; beide dagen vanaf 10.00 uur. Zondagmiddag vindt om 15.00 uur de prijsuitreiking plaats. De districtsshow van De Notenkraker is gratis toegankelijk.

Kerstmarkt voor
nieuwe speelplaats
Lambertusschool

De leerkrachten en kinderen van de Sint-Lambertusschool in Gemonde organiseren donderdag 22 december van 18.00 tot 20.00 uur een kerstmarkt in het schoolgebouw aan de Sint-Lambertusweg.

Tijdens de kerstmarkt worden er knutselwerken en tweedehands speelgoed aangeboden. Ook kunnen bezoekers oude schoolbankjes op de kop tikken. Daarnaast zijn er spelletjes en kan men het gewicht van de aanwezige kerstman raden én een selfie met hem maken. De school organiseert ook een bingo en loterij met grote prijzen, waaronder een boodschappenpakket.

De opbrengst van de kerstmarkt komt ten goede aan de nieuwe inrichting van de speelplaats die de Sint-Lambertus heeft voor de onderbouw.

Hilde en Harry organiseerden een ballonnenfestijn in Rongo.