INLOOPDAG IN BOXTEL OP 19 DECEMBER

Glasvezel: in Boxtel is
15 procent al overstag

Vijftien procent van de huishoudens in het Boxtelse en Liempdse buitengebied heeft zich inmiddels ingeschreven voor een glasvezelaansluiting. Eind januari start het bedrijf Mabib met de aanleg van het netwerk, zodat inwoners de beschikking krijgen over snel internet. Burgers die nog extra informatie over glasvezel willen, kunnen op maandag 19 december tussen 15.00 en 21.00 uur terecht bij de glasvezel-inloopdag op camping Dennenoord aan de Dennendreef in Boxtel.

,,Elke dag loopt het aantal aanmeldingen een beetje op", aldus woordvoerder Bart Bakker van Mabib. 669 huishoudens in het buitengebied krijgen de mogelijkheid om over te gaan op glasvezel. ,,Mogelijk komen daar nog wat adressen bij. Onze ervaring is dat in het buitengebied vaak woningen gedeeld worden."

Mensen die serieus overwegen gebruik te maken van glasvezel, doen er volgens Bakker goed aan zich zo snel mogelijk aan te melden. ,,Zij krijgen allerlei voordelen. Zo wordt tijdens de aanleg van het glasvezelnetwerk in de straat meteen een aansluiting aangelegd naar de panden die zich hebben aangemeld. Zo vinden er niet op twee verschillende momenten werkzaamheden voor de deur van mensen plaats. Ook kunnen mensen die zich vroeg hebben aangemeld, zelf een dag en tijdstip bepalen waarop de woning wordt aangesloten op het glasvezelnetwerk." De werkzaamheden start eind januari ten zuiden van Liempde. De verwachting is dat die tot eind maart duren. Hierna worden de huishoudens aangesloten op het netwerk. Hiervoor wordt een afspraak gemaakt. Bakker: ,,In april beschikken deze mensen over snel internet." Voor de aansluiting betalen huishoudens een eenmalige bijdrage van 1.815 euro. Mensen kunnen ook kiezen voor een maandelijkse bijdrage van 15 euro voor de aansluiting, inclusief eenmalige kosten van 250 euro. Daarnaast moeten mensen zich ook aanmelden bij de serviceproviders.

Het is mogelijk voor inwoners om zich na eind maart nog te laten aansluiten. ,,De kosten worden dan echter fors hoger, omdat de aannemer speciaal terug moet komen voor graaf- en aansluitkosten voor één woning", geeft Bakker aan.

Tijdens de glasvezel-inloopmiddag krijgen mensen de kans om aanvullende vragen te stellen over glasvezel. ,,Daarnaast zijn er 25 onafhankelijke ambassadeurs in Boxtel en Liempde: mensen die in het buitengebied wonen en buurtbewoners informatie kunnen geven over glasvezel of hen kunnen helpen bij de inschrijven", aldus Bakker. Meer informatie: www.mabib.nl/boxtel.


Ook Boxtel brandt kaarsjes voor kinderen tijdens Wereldlichtjesdag

Tijdens Wereldlichtjesdag staken mensen zondagavond wereldwijd kaarsen aan voor overleden kinderen. Voor het derde jaar op een rij gebeurde dat ook in Boxtel, in het protestants kerkje aan de Clarissenstraat. Het pad werd aan weerszijden verlicht door lichtzakjes met kaarsen erin. Kinderstemmen zongen bezoekers tegemoet. Binnen was het warm en licht. Het Angelakoortje zong uit volle borst liedjes. 'Pak maar mijn hand', 'Droomjas' en 'Samen voor altijd'. Een ontroerende binnenkomer...

De kinderen liepen weg en kwamen even later twee aan twee terug. Ze droegen de kaarsen die voor de overleden kinderen aangestoken werden. Kleurige ronde kaarsen op een glas, in het glas bengelt een klein engeltje onder de kaars. 'Licht op herinnering.' Het thema van dit jaar.

Judith Marechal en Susanne van Lierop, ritueel begeleiders bij afscheid, organiseerden de viering en openden met een welkomstwoord. Er kwam een mooi verhaal over een zwangere vrouw; de verwachtingen, wensen, dromen en liefde die er al voor zo'n kleintje zijn. En hoe anders het daarna kan lopen… Een jonge vrouw onder de bezoekers huilde zachtjes. Hierna werd Precious Child gezongen, een lied dat speciaal voor Wereldlichtjesdag is gemaakt.

Jet Ruijsenaars-Berkers en haar zoon Jelle maakten ook deze avond weer muziek. Menigeen kreeg er kippenvel van. Om zeven uur werden de kaarsen ontstoken. De ene na de andere naam klonk door het kerkje. Job. Enzo. Mees. Jaappie. Jade. Justin. Pjotr. Ilonka. Zo gaat het door. 21 kaarsen, 21 kinderen, 21 verhalen.

Er werden gedichten voorgelezen; Elize voor haar overleden broertje, Hetty voor haar kleinkind en Sandra deed dat voor haar stoere zoon. Susanne vertelde een verhaal over een meisje in de speeltuin, het verlies van een ballon en hoe de herinnering eraan toch weer wat vreugde kan geven. Vervolgens deelden kinderen lichtzakjes uit, kleine witte zakjes waar een kaars in kan. Judith nam de bezoekers in gedachten mee naar een herinnering. Zij gaven die herinnering een naam en schreven deze op het zakje. Daarna benoemden ze hun herinneringen in een lint van woorden: Vogeltje. Lief. Altijd.