Afbeelding
Foto: Peter de Koning

RESTAURATIE CARILLON VINDT DOORGANG

Sint-Petrustoren gaat na zes jaar weer 'zingen'

HENK VAN WEERT

Eindelijk gaat de Sint-Petrustoren dan tóch weer 'zingen'. Het carillon, dat door een blikseminslag ruim vijf jaar geleden het zwijgen werd opgelegd, wordt komende maanden gerestaureerd. ,,Op een unieke manier", glunderen Christ van Eekelen en Fons van Heesch van de werkgroep die de restauratie voorbereidt. ,,Door scholieren van het Baanderherencollege (BHC) in te schakelen, daalt de prijs uit de oorspronkelijke offerte van ruim 110.000 euro naar schatting met de helft en wordt de klus betaalbaar."

De Werkgroep Restauratie Carillon die onder auspiciën van het bestuur van de Heilig Hartparochie verantwoordelijk is voor de grootscheepse opknapbeurt van de beiaard in de de Petrustoren, zet het werk voort van de eerder dit jaar opgeheven Stichting Petrusmonumenten. Die had bij klokkenfabrikant Koninklijke Eijsbouts al een offerte opgevraagd om het klokkenspel weer 'tot leven' te brengen. ,,Maar de offerte die daarvoor werd ingediend leek ervan uit te gaan dat een compleet nieuw carillon zou worden gebouwd. Dat is niet onze bedoeling. We willen bruikbare materialen het liefst opnieuw benutten", zegt Van Eekelen.

Uiteindelijk wordt gekozen voor een andere oplossing, waarbij Eijsbouts buiten beeld blijft. Er wordt samengewerkt met klokkenrestaurator Toine Daelmans uit Stiphout, die afgelopen zaterdag ook de verlichting op de uurwerkplaten van de Petrustoren vernieuwde. Elders is daarover in deze krant uitgebreid te lezen. Bovendien werd contact gezocht met de bekende beiaardier Arie Abbenes (72), die de vaste bespeler was van carillons in onder meer Eindhoven, Tilburg en Oirschot én ook nog altijd het bekendste klokkenspel van de wereld bespeelt: in de Utrechtse domtoren. Hij krijgt de eindverantwoording van de restauratie en zorgt ervoor dat alle partijen goed samenwerken. Abbenes begeleidt volgens Van Eekelen en Van Heesch meerdere restauratieprojecten van carillons. ,,Maar nooit eerder gebeurde dat in samenwerking met een school. Dus dit wordt wel een heel bijzonder project."

HAMERS VERBRAND

Via zijn zoon Fons junior, docent aan het praktijkonderwijs, legde Van Heesch contact met het BHC: ,,Leerlingen gaan helpen om de klus te klaren. Zij doen zo technische ervaring op en voor ons scheelt het veel in de kosten." Niet alleen bij het reviseren en schoonmaken van het mechanisme worden de scholieren ingeschakeld. Ook bij het opknappen van de houten cabine waarin de beiaardier op de bovenste torenzolder de speeltafel bedient, wordt hun hulp ingeschakeld.

Bij de restauratie wordt de automatische installatie volledig vervangen. ,,Die is door de blikseminslag in 2011 volledig vernield. 75 procent van de computergestuurde hamertjes die aan de buitenkant de klokken bespelen, zijn verbrand en verdwijnen", zegt Van Eekelen. ,,Bij de nieuwe installatie gebruiken we ook tijdens de automatische bespeling de klepels", vult Van Heesch aan. ,,En natuurlijk zorgen we dat beneden in de kerktoren een centrale stroomschakelaar komt. Als het carillon niet wordt bespeeld, mag er ook geen spanning op staan. Dat voorkomt dat in de toekomst de bliksem nogmaals voor zoveel schade kan zorgen."

VERROESTE KLEPELS

Van Heesch is met enkele andere vrijwilligers al begonnen met de ontmanteling van de beiaard. ,,Met ijzerverf heb ik de klepels genummerd om ervoor te zorgen dat ze na de restauratie weer in de juiste klok komen te hangen. Sommige braken spontaan toen ik ze vasthield. Zó verroest was de ophanging. De Boxtelse smid Pierre van den Brandt heeft een bronzen bol doorboord en het lijkt erop dat we er met draadeind een nieuwe klepel van kunnen maken."

Zaterdag 10 juni, daags voor de Heilig Bloedprocessie, wordt de gerenoveerde beiaard feestelijk in gebruik genomen. Dat gebeurt tijdens een concert waarin het klokkenspel te beluisteren is samen met de Gildenbondsharmonie. Ook gitarist Harry Hendriks treedt daarbij op, net als enkele vocalisten. Op het plein aan de voet van de kerktoren worden daarvoor tribunes opgebouwd.

FOTO ONDER: Het in 1966 geïnstalleerde carillon van de Sint-Petrustoren wordt gerestaureerd. Daags voor de bloedprocessie wordt het opnieuw in gebruik genomen. (Foto: Peter de Koning) .

Fons van Heesch (links) en Christ van Eekelen met enkele afgebroken klepels uit de klokken van het carillon in de Sint-Petrustoren.