Hans van der Schoot, Rian van der Schoot, Godelieve van der Leest, Jan Steenbergen, José van der Schoot en Johan van der Schoot organiseren op vrijdag 20 januari de Gemondse Quiz. (Foto: Wendy van Lijssel).
Hans van der Schoot, Rian van der Schoot, Godelieve van der Leest, Jan Steenbergen, José van der Schoot en Johan van der Schoot organiseren op vrijdag 20 januari de Gemondse Quiz. (Foto: Wendy van Lijssel). Foto: Wendy van Lijssel

Organisatie Gemondse Quiz geeft al hints weg via sociale media en website

Gemonde verwelkomt eerste dorpsquiz

Wendy van Lijssel

Iedere zichzelf respecterende kern heeft de afgelopen jaren een dorpsquiz gelanceerd. Die was er echter nog niet in Gemonde. Met de nadruk op wás, want op vrijdag 20 januari is de eerste editie van de Gemondse Quiz een feit. 'Gimmese' teams buigen zich dan tussen 18.00 uur en 23.00 uur over het vragenboekje met ruim honderd opgaven. Ook moeten ze zich in meerdere bochten wringen tijdens externe opdrachten. De inschrijving is inmiddels geopend en tot zondag 8 januari kunnen teams zich aanmelden. Dat kan met een vriendengroepje, maar ook met een bedrijfsteam.

Op initiatief van het Gemondse gilde Sint Joris & Sint Catharina wordt op dit moment de laatste hand gelegd aan de eerste - en als het aan hen ligt - zeker niet de laatste Gemondse Quiz. Het gilde is al geruime tijd bezig het spel te organiseren. Dat komt doordat het fenomeen niet garant staat voor één, maar zelfs twee avonden plezier. Ten eerste is er natuurlijk de spelavond, maar ook de prijsuitreiking op zaterdag 28 januari om 20.30 uur in café Kloosterzicht in Gemonde zal er één zijn van ontlading, onthulling én plezier.

De initiatiefnemers van de quiz genieten met volle teugen van de voorbereidingen. Gildeleden Hans van der Schoot, zijn dochter José, zoon Johan, schoondochter Rian, Godelieve van der Leest en Jan Steenbergen van de plaatselijke heemkundekring Den Hogert tekenden voor de organisatie. ,,We vinden het leuk om dit te organiseren voor Gemonde. Teams zullen het dorp op een andere manier leren kennen en ontdekken. Ook wij zijn namelijk op leuke en voor ons onbekende dingen gestuit", steken ze van wal.

TOEGANKELIJK

Samen zorgen ze voor een toegankelijke quiz voor jong én oud. ,,Er zijn diverse categorieën en daar zit van alles wat in. Van algemene kennisvragen tot muziek en van sport tot actualiteiten. Ook is er een rubriek met oud Gemonds nieuws. Het is heel divers en zo opgezet dat elke vraag beantwoord kan worden." Het bedenken van al die breinbrekers was overigens, zo bekennen de organisatoren lachend, een sport op zich. ,,Het is van meet af aan een vereiste geweest dat een vraag niet binnen één minuut te googelen is. Maar het antwoord moet wel op een andere manier te achterhalen zijn. Bijvoorbeeld dankzij geboren en getogen Gemondenaren, het Gimmese jaarboek en andere publicaties en media. Veel vragen zijn dus op verschillende manieren bij elkaar gesprokkeld", vertellen de quizmasters.

Gemondenaren kunnen zich inmiddels inschrijven voor de quiz, maar ook geïnteresseerden die buiten de dorpsgrenzen wonen, mogen zichzelf aanmelden. De enige voorwaarde die de organisatie stelt aan deelname is dat tenminste één persoon uit het quizteam uit de kleine gemeenschap komt. Ook moet het zogenoemde hoofdkwartier van het team tijdens de quiz zich bevinden op een adres in het dorp.

BEDRIJVEN

Plaatselijke bedrijven kunnen, naast deelnemen, ook op een andere manier bijdragen aan het spel. ,,Voor 20 euro zetten wij het logo van een bedrijf op onze website. Bij het aanklikken worden bezoekers van de webpagina meteen doorgeleid naar die van het bedrijf. Ook mogen ze twee vragen bedenken die bijvoorbeeld over hun zaak gaan. Gemonde telt veel onzichtbare ondernemingen die zich zo kenbaar kunnen maken", aldus de organisatie.

De Gemondse Quiz bestaat uit een vragenboekje én een aantal externe opdrachten waarvoor de spelers onder andere de deur uit moeten. Er wordt gestreden om eeuwige roem, een wisselbeker en om 250 euro. Dat bedrag is bestemd voor een goed doel uit Gemonde. Teams moeten vooraf doorgeven voor welk goed doel ze willen spelen. Intussen hebben zich al tientallen teams met klinkende namen aangemeld. De initiatiefnemers hopen echter op nóg meer teams en bedrijven, want daar is ruimte voor. Daarnaast drukken ze deelnemers op het hart om verschillende e-mail, de Facebookpagina en de website van de Gemondse Quiz in de gaten te houden: ,,Want we geven al hints weg." Daarmee wordt feitelijk gezegd dat het strijdtoneel reeds geopend is.

Deelname aan de Gemondse Dorpsquiz kost 15 euro per team. Inschrijven kan via de website www.gemondsequiz.nl