AKKOORD OVER UITVOERING WOONVISIE

Geen grootschalige woningbouw in Gemonde

De gemeente Sint-Michielsgestel, woningcorporaties Huis & Erf, Kleine Meierij en BrabantWonen en de huurdersbelangenorganisaties hebben een akkoord bereikt over de uitvoering van de woonvisie in 2017. De gemeente wil een inhaalslag maken in de sociale koop- en huursector, maar kiest ervoor om meer grootschalige woningbouwplannen te concentreren in grotere kernen. Kleine kernen, zoals Gemonde, gaan hier overigens niet door 'op slot'.

De woonvisie bestrijkt een periode van 2016 tot 2021 en werd in juni van dit jaar vastgesteld door de gemeenteraad. Ieder jaar worden de bijbehorende prestatieafspraken tussen de betrokkenen die het beleid uit moeten voeren vernieuwd.

Sint-Michielsgestel wil inzetten op meer betaalbare woningen voor mensen met een kleine portemonnee. Ook die moeten volgens de gemeente veilig, goed en duurzaam kunnen wonen. Daarbij is ook aandacht voor de huisvesting van bijzondere doelgroepen, zoals statushouders en kwetsbare ouderen.

KLEINSCHALIG

Hoewel de gemeente niet van plan is grootschalige bouwprojecten in kleine kernen als Gemonde op te zetten om haar doelstelling van meer betaalbare woningen te halen, benadrukt Sint-Michielsgestel dat er wél ruimte is voor kleinschalige woningbouwplannen. Er moet dan echter wel een aantoonbare vraag naar woonhuizen zijn. Ook krijgen inwoners de gelegenheid zelf plannen te ontwikkelen.

Tijdens een inloopavond in juni in het Gemondse dorpshuis De Kei werden inwoners bijvoorbeeld ingelicht over een CPO: een collectief particulier ontwikkelinitiatief. ,,Dat is een groep mensen die zelf een ontwikkeling opstart om samen woningen te bouwen. Inwoners kopen dan zelf grond en zoeken zelf een aannemer. Op deze manier weten we zeker dat daar waar we woningbouwcapaciteit beschikbaar stellen ook gebouwd wordt. Een soort woningbouw op maat. Wij zien graag dat jongeren uit Gemonde dit samen oppakken", meldt een woordvoerster. ,,Het is nog niet onderzocht of er behoefte is aan een CPO, maar dat kan een mooie opdracht zijn voor de Gemondse samenleving. Hierin willen wij uiteraard graag ondersteunen, bijvoorbeeld met hulp van de wijkmakelaar."

In de woonvisie is te lezen dat de gemeente verwacht dat de dorpen van Sint-Michielsgestel, waaronder Gemonde, zich gaandeweg zullen transformeren tot woondorpen waar voornamelijk gezinnen met eigen vervoer zich thuis zullen voelen. Ook wordt aangegeven dat het ontbreken van voorzieningen in kleine kernen voor de meeste inwoners geen onoverkomelijke problemen zal meebrengen, zo lang deze zich maar elders op 'bereisbare' afstand bevinden. ,,Voor ouderen en niet-mobiele inwoners van de kleine dorpen moet ondersteuning en vervoer goed worden geregeld", pleit de gemeente. Daar ligt volgens haar ook een verantwoordelijkheid voor de inwoners zelf.