Afbeelding
Foto: Pleun den Ouden

SINT-JOSEPH TEKENT PRESTATIECONTRACT

'Geen huurverhoging meer na woning-isolatie'

HENK VAN WEERT

De sociale woningvoorraad in de gemeente Boxtel moet in de komende vijf jaren met zeker tweehonderd huizen toenemen. Bovendien moeten alle sociale huurhuizen het zuinige energielabel B hebben in 2025. Het zijn twee van de meest ambitieuze afspraken die woonstichting Sint-Joseph en de Huurders Belangen Vereniging (HBV) deze week met wethouder Peter van den Wiel (Volkshuisvesting) hebben vastgelegd

Gisterochtend, daags voor de deadline verliep die het ministerie stelde, ondertekende Van de Wiel de prestatieafspraken met directeur-bestuurder Rob Dekker van Sint-Joseph en voorzitter Ad Boleij van de HBV. Nadat de de gemeenteraad in juni de woonvisie vaststelde, moest de corporatie volgens landelijke regels met de gemeente en de HBV aan tafel om hun ambities vast te leggen. Het is een overeenkomst voor vijf jaar die elk jaar geactualiseerd wordt.

NIET MEER VRIJBLIJVEND

HBV-voorzitter Boleij sprak van een 'historisch' moment. ,,We voeren al jaren goed overleg met Sint-Joseph, maar feitelijk was dat altijd vrijblijvend. In de nieuwe Woonwet die vorig jaar van kracht werd, is bepaald dat gemeenten, woonstichtingen en huurdersbelangenorganisaties samen afspraken moeten opstellen. We worden nu écht betrokken bij volkshuisvestiging en het vrijblijvende karakter is daarmee gelukkig van de baan." Boleij zei het wat schoorvoetend: ,,Ik ben niet zo'n fan van minister Blok, maar dít heeft hij goed geregeld..."

De nieuwe sociale huurwoningen worden niet alleen in Boxtel, maar ook in Liempde en Lennisheuvel gebouwd. ,,Gemiddeld moeten 35 tot 50 huizen in deze categorie worden gerealiseerd. Daarvoor willen we als gemeente ook grond aankopen als dat mogelijk blijkt", zegt wethouder Van de Wiel. Plekken als Ronduutje, Albinonistraat en De Kleine Aarde zijn daarvoor in beeld, maar ook bouwplannen bij de Heerenbeekloop (Lennisheuvel) en in het gebied Hamsestraat/Roderweg (Liempde). De wethouder hoopt dat komend jaar een begin gemaakt kan worden met de daadwerkelijk op deze locaties. ,,Het moet mogelijk zijn om eind 2018 de eerste woningen gerealiseerd te hebben."

GASVRIJE WIJK

De drie partijen hebben afgesproken ook sterk in te zetten op duurzaamheid. Zo staat in het prestatiecontract dat álle sociale huurwoningen van Sint-Joseph in 2025 minimaal een B-label hebben; dat verlaagt de woonlasten van de bewoners. Maar de corporatie gaat verder. ,,We onderzoeken ook of het mogelijk is om bestaande woningen zodanig aan te passen dat hun energiemeter op nul komt te staan", aldus directeur-bestuurder Dekker. Voorts berekent Sint-Joseph isolerende maatregelen tijdens renovaties niet langer door in de huurprijs voor de bestaande bewoner.

Wethouder Van de Wiel gaf aan dat in de gemeente ook een woonwijk moet worden gerealiseerd zonder gasleidingen. ,,Waarin alleen huizen komen te staan die verwarmd worden met duurzame energie, dus zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen", vertelde Van de Wiel. Bovendien trekt hij geld uit om de wachtlijst voor sociale huurwoningen terug te brengen. Hij hoopt binnenkort bekend te kunnen maken welk bedrag daarvoor beschikbaar komt.

De HBV heeft toegezegd zich sterk te willen maken om vrijwilligers te werven die als energiecoaches bewoners van sociale huurders bewust gaan maken om duurzaam te gaan wonen.

In juni van dit jaar stelde de Boxtelse gemeenteraad de nieuwe Woonvisie 2016-2025 vast. Die vormt de basis van het prestatiecontract dat nu is afgesloten.