Zaterdagochtend werd de kerstboom voor de 25e keer op het dak van de brandweerkazerne geplaatst. (Foto: Sander van Gils).
Zaterdagochtend werd de kerstboom voor de 25e keer op het dak van de brandweerkazerne geplaatst. (Foto: Sander van Gils). Foto: Sander van Gils

25 JAAR KERSTBOOM OP DAK BRANDWEERKAZERNE

Brandweer fier op zilveren kerstboom

SANDER VAN GILS

Sinds zaterdag staat 'ie er weer: de kerstboom van de brandweer, 's avonds fel verlicht en fonkelend op het dak van de kazerne aan de Brederodeweg. Precies 25 jaar geleden, in december 1991, zette de brandweer voor het eerst een kerstboom op het dak, toen nog op de zogeheten 'slangentoren' van de kazerne aan de Molenstraat.

Inmiddels is de brandweer bijna twintig jaar – sinds 1998 – gehuisvest aan de noord/zuid-as waar ook elk jaar een kunstboom op het dak staat. Het optuigen van de kerstboom gebeurt voorafgaand aan de jaarlijkse feestavond waar het korps stilstaat bij diploma-uitreikingen, jubilea en andere bijzondere feestelijkheden. In vele gevallen vonden deze feestelijkheden letterlijk onder de kerstboom plaats. Een enkele keer, zoals ook afgelopen zaterdag toen werd uitgeweken naar grand café Rembrandt aan de Rechterstraat, koos men voor een andere locatie.

Erik Huijberts, die inmiddels 25 jaar actief brandweerman is, gooide in zijn eerste dagen bij de brandweer een balletje op om een kerstboom te plaatsen. Jaarlijks zorgde hij zelf voor een echte kerstboom, afkomstig uit natuurgebied Kampina. Ieder jaar dat volgde werd de kerstboom groter totdat in 1997 een telescoopkraan nodig was om de boom voor de laatste keer op het dak van de toenmalige slangentoren aan de Molenstraat te plaatsen.

KRACHTSTROOM

De brandweerkerstboom is in de loop der jaren aanzienlijk veranderd. In de jaren negentig verrees een echte kerstboom op het dak, maar al jaren fonkelt een hypermoderne kunstkerstboom, bestaande uit een stalen frame met acht tuien, op die plaats. De 'boom' is aangekleed met in totaal 196 led-lampen en vier flitslampen die in de top zijn gemonteerd. Destijds werd speciaal voor deze kerstboom krachtstroom aangelegd, maar thans wordt gebruik gemaakt van led-verlichting waarmee zo'n 95 procent op de elektriciteitskosten wordt bespaard.

Vanwege het zilveren bestaansjubileum van de kerstboom, werden meerdere oud-brandweerlieden bij het optuigen betrokken. Vroeger werd voorafgaand aan het optuigen een lekker bakje koffie genuttigd bij Cis van der Made die boven de oude brandweerkazerne woonde. Vandaag de dag worden de bouwers na afloop verwend met een warm worstenbroodje.

Traditiegetrouw blijft de kerstboom branden tot na Driekoningen. Mits de weersomstandigheden goed zijn, wordt de constructie daarna van het dak gehaald en opgeborgen. In de voorbije jaren moest dit karwei eenmaal uitgesteld worden. De kerstboom was vanwege strenge vorst vastgevroren…

Brandweerman Huijberts heeft het stokje nu overgedragen aan de jonge generatie. Op de achtergrond blijft hij verbonden aan zijn eigen brandweerkerstboom.

Afbeelding