Afbeelding
Foto: Peter de Koning

GRONDIGE VERBOUWING BASISSCHOOL IN WIJK BREUKELEN

Angelaschool krijgt open karakter

MARC CLEUTJENS

De grootste verandering lijkt het dichtmetselen van de voordeur aan de Baroniestraat. Maar een rondgang door de Angelaschool laat zien dat juist achter de ruim honderd jaar oude voorgevel van de Boxtelse basisschool de meeste bouwkundige aanpassingen worden verricht. De verbouwing, die na de zomervakantie begon, duurt nog enkele maanden; de heropening van de Angelaschool is in het voorjaar.

Een uitdaging. Zo mag de renovatie van de school best genoemd worden. Terwijl de bijna vijfhonderd leerlingen gewoon elke dag lessen volgen, wordt er voortdurend gemetseld, getimmerd en geboord.

Het meest opmerkelijk is het verdwijnen van de hoofdingang, een paar weken geleden. De deur, die overigens amper werd gebruikt, is verdwenen, net als het portaal. ,,De gevel wordt dichtgemetseld en voorzien van een paar kozijnen, erachter komt een klaslokaal", vertelt directeur Jos Korsten tijdens een rondleiding.

De verbouwing van de Angelaschool is grondig voorbereid en met advies van onder meer de bekende architect Sjef van Hoof tot stand gekomen. Na een aanbestedingsprocedure klonk in de zomervakantie het startsein voor een in fasen geknipt bouwproces dat rond de meivakantie wordt afgerond. ,,We hopen ergens tussen de mei- en de junivakantie de officiële opening te vieren", aldus Korsten.

KRIMP

De ideeën voor de herinrichting van de Angelaschool komen voort uit vernieuwende opvattingen over onderwijs. ,,Als school ben je voortdurend bezig met vernieuwing en bekijk je hoe de onderwijsomgeving aan dat proces bijdraagt", aldus de directeur. ,,We hechten veel waarde aan een stevige basis, dus vakken als taal en rekenen. Maar een brede ontwikkeling van talenten is ook belangrijk en daarvoor zijn andere ruimtes nodig." In de 'nieuwe' school komt dus meer plaats voor groepswerk op bijvoorbeeld leerpleinen, maar is ook ruimte voor stilteplekken waar in alle rust aan opdrachten gewerkt kan worden.

Om nieuwe ideeën te kunnen realiseren, was extra ruimte nodig. En die was beschikbaar omdat de Angelaschool net als vrijwel alle andere basisscholen in Boxtel te maken heeft met een terugloop van het aantal leerlingen. ,,De krimp maakt het mogelijk om meer vierkante meters voor het onderwijs in te zetten", legt Korsten uit. ,,Daarnaast biedt de verbouwing kansen om het gebouw flexibeler in te richten en het zo makkelijk in delen te verhuren aan partners en medegebruikers, zoals bijvoorbeeld Kindertuin of MuzeBox."

LEERPLEINEN

In de eerste fase van de verbouwing, die bijna is afgerond, zijn op de eerste etage aan de Baroniestraat-zijde van het gebouw twee klaslokalen omgevormd tot leerpleinen. Via schuifdeuren zijn ze toegankelijk vanuit andere leslokalen. Het ene leerplein is bedoeld voor groepswerk, het andere biedt straks plaats aan individueel werk. Een derde leerplein verderop in de gang is vooral bedoeld voor techniek- en computeronderwijs. De nieuwe leerpleinen staan in een open verbinding met de gang en dragen bij aan het open karakter van de vernieuwde basisschool.

De tweede fase van de verbouwing is momenteel in volle gang. Op de benedenverdieping is de aula omgevormd tot twee grote klaslokalen. De nieuwe aula wordt ondergebracht in de vroegere koffiekamer; deze week werd gewerkt aan de vloer, de toneelverlichting en de geluidsinstallatie. Door enkele muren open te breken is ook hier veel meer transparantie ontstaan en zijn er meer doorkijkjes naar de multifunctionele zaal.

NIEUWE ENTREE

De grootste metamorfose staat de Angelaschool na de kerstvakantie te wachten. Dan wordt op de speelplaats aan de Herman Brandtstraat een doorsteek gemaakt om de nieuwe entree te realiseren. Twee klaslokalen in deze vleugel worden koffiekamer met keuken en directiekantoor, daarnaast komt de hoofdingang. ,,De toegang tot de speelplaats gaan we verfraaien", vertelt directeur Korsten. ,,De kleine houten poort verdwijnt en maakt plaats voor een transparante entree waarop in grote letters 'Angelaschool' komt te staan. In onze huiskleuren natuurlijk." Deze werkzaamheden moeten rond carnaval klaar zijn.

Vooral in deze vleugel van de school, die grenst aan de Herman Brandtstraat en waar onder meer Kindertuin is gehuisvest, krijgt een geheel eigen karakter. ,,Ons gebouw moet met het oog op de toekomst flexibel inzetbaar zijn", stelt Korsten. ,,Straks bestaat de mogelijkheid om delen te verhuren, bijvoorbeeld aan MuzeBox dat nu al muzieklessen bij ons verzorgt." Adjunct-directeur Henriëtte van Amelsvoort vult aan dat de Angelaschool toekomstbestendig wordt. ,,Misschien is dit wel een oud gebouw, maar de mensen die er werken zijn jong van geest. En dat laten we ook zien met de multifunctionaliteit die we na de verbouwing optimaal kunnen bieden."

WERK MET WERK

De renovatie van de Angelaschool omvat naast ingrijpende veranderingen in de inrichting ook een aantal noodzakelijke klussen. ,,De school was dringend aan een onderhoudsbeurt toe", vertelt Korsten. ,,Nu de school helemaal op de schop gaat, hebben we een aantal klusjes naar voren gehaald, zodat we werk met werk kunnen maken en op de kosten kunnen besparen."

Voorbeelden van groot onderhoud zijn de aanschaf van een nieuwe verwarmingsketel en de aanleg van geluidsisolerende vloeren.

Eén kleine uitdaging ligt nog op Korstens bordje. Nu de voordeur aan de Baroniestraat is verdwenen, bestaat de kans dat bezoekers op zoek gaan naar de nieuwe entree. ,,Voor leveranciers zal het even zoeken worden, zeker gelet op de verkeerscirculatie rond de school. We blijven gelegen aan de Baroniestraat, maar het bezoekadres wordt straks Herman Brandtstraat."

FOTO BOVEN: Zicht op één van de leerpleinen op de bovenverdieping van de Angelaschool. Een klassiek klaslokaal is omgevormd tot een open ruimte met stilteplek (rechts). (Foto: Peter de Koning).

De voordeur met portaal is verdwenen. De Angelaschool realiseert een nieuwe hoofdingang op het schoolplein aan de Herman Brandtstraat. (Foto: Peter de Koning).