'NIET MEER ACHTER FEITEN AANLOPEN'

Woonagenda Boxtel moet bouwplannen vaart geven

LONNEKE HOONDERT

Wethouder Peter van de Wiel wil met een zogeheten woonagenda invulling geven aan de woonvisie die in juni door de gemeenteraad van Boxtel werd goedgekeurd. In de woonvisie staat beschreven hoe de gemeente de komende tien jaar haar woonbeleid wil vormgeven. Met de woonagenda zet de wethouder in op duurzaam wonen, het realiseren van huurwoningen in het middeldure segment en is er aandacht voor ouderen en mensen met een zorgbehoefte. Vooralsnog bestaan de actiepunten voornamelijk uit verkennende onderzoeken en bijeenkomsten.

Met de nieuwe woonvisie wijzigt de gemeente haar koers: eerst stond deze voor vier jaar vast. In de praktijk liep de gemeente achter de feiten aan, volgens Van de Wiel. Nu is er een abstract plan voor de komende tien jaar neergelegd. Jaarlijks worden er prestatieafspraken gemaakt met woonstichting Sint-Joseph en de Huurdersbelangenvereniging over de sociale huursector; gisteren werd een overeenkomst tussen deze partijen en de gemeente getekend. Daarnaast wordt een woonagenda opgesteld waarin concrete acties worden benoemd. Daarin worden ook plannen voor de vrije huursector en koopsector opgenomen . ,,Door de uitvoeringsagenda steeds bij te stellen, kunnen we sneller inspelen op veranderingen, zoals een crisis of juist explosieve economische groei", meldt Van de Wiel.

Om tegemoet te komen aan de woonvisie heeft Van de Wiel verschillende actiepunten geformuleerd. Uitgangspunt is dat iedere Boxtelaar, ongeacht het inkomen, een betaalbare woning moet kunnen vinden. De wethouder wil bijvoorbeeld het gebruik van fossiele energie terugdringen door middel van een duurzaamheidslening, waarbij huizenbezitters energiebesparende maatregelen aan hun huis kunnen nemen. ,,Verschillende stimuleringsregelingen om een huis energiezuinig te maken, willen we continueren."

MIDDELDUUR

Tussen 2015 en 2025 wil Boxtel 1.315 koophuizen en huurwoningen in de sociale en vrije huursector realiseren. Met name het bouwen van middeldure huurwoningen - waarbij de huur tussen de 700 en 1.000 euro ligt - blijkt een opgave. 25 procent van de 1.315 woningen moet namelijk in die categorie vallen, maar weinig investeerders tonen echter interesse in dergelijke bouwprojecten. Volgens de wethouder is er wel degelijk vraag naar deze huizen. Daarnaast ziet hij de woningen als dé sleutel om doorstroming in de huizenmarkt de bewerkstelligen. ,,Om scheefhuur te voorkomen en doorstroming te bevorderen, moet je woningaanbod hebben. Dat is er nu niet." Een concrete oplossing is er echter nog niet. ,,We organiseren daarom een kennisbijeenkomst met investeerders", zegt Van de Wiel. Ook wordt er gekeken naar kansrijke bouwlocaties. Dat is geen makkelijke opgave volgens de wethouder. ,,Daarom hebben we specialisten ingehuurd om dit te onderzoeken."

BLIJVERSLENING

Ook gaat de wethouder in gesprek met het initiatief Ouderen in Regie. Die stichting wil seniorenwoningen realiseren in Boxtel. ,,Maar het is moeilijk om een geschikte locatie te vinden." Daarnaast is er in de woonagenda aandacht voor ouderen die tot op hoge leeftijd zelfstandig blijven wonen. De gemeenteraad diende hiervoor een motie in. ,,We willen ouderen stimuleren hun woning levensloopbestendig te maken. In de toekomst willen we onderzoeken of we gebruik kunnen maken van een blijverslening. Tegen een lage rente kunnen ouderen geld lenen om zo hun huis aan te passen."

ZORGBEHOEFTE

Met de woonagenda wil Van de Wiel ook inhaken op de behoefte aan woningen bij bijzondere doelgroepen. Boxtel wil in de toekomst in overleg met andere gemeenten uit de regio de huisvesting voor bijvoorbeeld mensen met een psychiatrische beperking spreiden over de regio. ,,Op dit moment denk ik aan een samenwerking met de gemeenten in de Meierij", aldus de wethouder. ,,Mensen met een zorgbehoefte leggen een enorme druk op het Wmo-budget. We willen de deur niet zomaar open zetten, maar wél onze verantwoordelijkheid nemen. De groep heeft recht op een plek om te wonen."

Boxtel

Swanee Bridge Jazzband

De Swanee Bridge Jazzband uit Boxtel verzorgt zondag 8 januari van 14.30 tot 17.30 uur een optreden in grand café Rembrandt aan de Rechterstraat dat in het teken staat van Nieuwjaarsjazz. De toegang is gratis.

Gildenbondsharmonie

De Gildenbondsharmonie heeft Erik Somers aangesteld als nieuwe dirigent. Hij volgt Arjan Gaasbeek op, die aan de slag gaat bij Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes in Culemborg. De overdracht vindt plaats tijdens het nieuwjaarsconcert op zondag 15 januari in de Tijberzaal van het Baanderherencollege.