Terwijl ouderenkoor Ons Genoegen repeteert, bespreken beheerder Pierre Robben en bestuursvoorzitter Jack van Geel van Muziekhuis Boxtel de opening met voorzitter Paul van Alphen van Boxtel's Harmonie. (Foto: Peter de Koning).
Terwijl ouderenkoor Ons Genoegen repeteert, bespreken beheerder Pierre Robben en bestuursvoorzitter Jack van Geel van Muziekhuis Boxtel de opening met voorzitter Paul van Alphen van Boxtel's Harmonie. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

WETHOUDER OPENT REPETITIEZAAL

'n Muziekhuis vol geluid, maar buiten is het muisstil

Hij erkent vooraf best een beetje huiverig te zijn geweest. ,,Vooral als het ging over de geluidsisolatie. Maar de vele vrijwilligers die hier bezig waren, hebben fantastisch werk verricht. Er is buiten niets, maar dan ook niets te horen als er gerepeteerd wordt." Aan het woord is voorzitter Jack van Geel van stichting Muziekhuis Boxtel. De nieuwe repetitie- en ontmoetingszaal aan Passage Riche wordt morgen, vrijdagmiddag 16 december officieel geopend door wethouder Marusjka Lestrade.

Samen met beheerder Pierre Robben en voorzitter Paul van Alphen van Boxtel's Harmonie, de vereniging die het vroegere snookercentrum verbouwde, nam Van Geel maandag het draaiboek door voor de openingshandeling van Muziekhuis Boxtel. Dat gebeurde tijdens de repetitie van ouderenkoor Ons Genoegen. Want hoewel de harmonie de hoofdhuurder is en er drie avonden in de week met diverse orkesten oefent, biedt de nieuwe accommodatie nadrukkelijk óók onderdak aan andere clubs. Naast het ouderenkoor hebben seniorenorkest Buchestelle en de Stripe Big Band er al hun intrek genomen. ,,En vorige week deed de zaal een dag lang dienst als studio voor de cd-opname van een jazzorkest", zegt beheerder Robben.

BUURTFUNCTIE

Harmoniepreses Van Alphen onderstreept de woorden van Van Geel over de geluidsisolatie. ,,Om hier 24 uur per dag te mogen musiceren, waren we genoodzaakt een akoestisch rapport op te laten stellen met aanbevelingen. Die zijn volledig opgevolgd door de vrijwilligers die de isolatie hebben aangebracht. De commissie die de verbouwing leidde, verdient hiervoor alle credits." In totaal 45 leden van de harmonie hebben tussen januari en oktober ruim 8.500 manuren in de verbouwing gestoken. ,,Zoiets kun je alleen realiseren in verenigingsverband en dat is Boxtel's Harmonie wel toevertrouwd", aldus stichtingsvoorzitter Van Geel. Hij hoopt dat het Muziekhuis Boxtel uitgroeit tot een écht buurtcentrum. ,,Zonder dat wij een concurrent willen zijn voor andere buurthuizen. Maar dit deel van het centrum en Breukelen had nog geen ontmoetingsruimte zoals dit en voorziet daarom in een behoefte."

BUITENGEVEL

Eén klus resteert nog. De buitengevel van Muziekhuis Boxtel wordt komend halfjaar opgeknapt. Mbo-school SintLucas is gevraagd daarvoor een plan te maken.

Kijk op www.boxtelsharmonie.nl voor een fotoreportage waarin de verbouwing van het snookercentrum tot Muziekhuis Boxtel is vastgelegd.