Afbeelding
Foto: Henk van Weert

• 'Derde aansluiting A2 weinig kansrijk' • haalbaarheidsstudie parallelweg

Boxtel wil autoverkeer uit Schijndel liefst omleiden

HENK VAN WEERT

Dat Boxtel in de begroting voor 2017 als een 'duveltje uit de doos' een derde aansluiting op de rijksweg A2 opvoert, zoals oppositiepartij Balans begin oktober beweerde, wordt weersproken door het college van B. en W. Het dagelijks bestuur van de gemeente zegt te beseffen dat zo'n nieuwe oprit 'weinig kansrijk' is. Wel worden de mogelijkheden onderzocht om een andere, rechtstreekse aansluiting van de Schijndelsedijk op de rijksweg te realiseren. Nu wordt het verkeer uit Schijndel nog over de noord/zuid-as in de bebouwde kom van Boxtel geleid en dat moet veranderen, aldus B. en W.

Tijdens de presentatie van de nieuwe gemeentebegroting in september werd duidelijk dat het gemeentebestuur pogingen onderneemt om het verkeer uit Schijndel niet langer dóór de bebouwde kom van Boxtel te laten rijden. De Bosscheweg, Brederodeweg en Eindhovenseweg, meestal aangeduid als de noord/zuid-as, krijgt het in de toekomst al zwaar genoeg te verduren als de dubbele overweg verdwijnt. Dat denkt niet alleen het college, maar ook de gemeenteraad. Die heeft daarom aangedrongen om 'flankerende maatregelen' op deze route.

Tijdens een werkbezoek brachten bewoners van de Eindhovenseweg bij burgemeester Mark Buijs en wethouder Herman van Wanrooij onder de aandacht dat hun straat niet geschikt is om nóg meer verkeer te verwerken. Voor bredere rijbanen, vrijliggende fietspaden of andere oplossingen is het profiel van de Eindhovenseweg tussen met name de Dommelbrug en huize Providentia (afslag Liempdseweg) eenvoudig te smal, redeneert de buurt.

De burgemeester en verkeerswethouder bleken gevoelig voor de argumenten van de bewoners. Die gaven aan dat de oplossing van de verkeersproblemen gezocht moeten worden bij het elders afwikkelen van het verkeer uit Schijndel. Een derde aansluiting op de rijksweg A2, die ook in het verleden meermalen werd geopperd, zou uitkomst kunnen bieden. Een meer reële oplossing lijkt de aanleg van een parallelweg ten oosten van de A2. Verkeer uit Schijndel zou dan afgevoerd kunnen worden naar oprit 26 bij Liempde.

FIETSTUNNEL

Het college van B. en W. zegt in een brief met antwoorden op de vragen die Balans in oktober stelde, dat zij een zo'n 'parallelfunctie' bij de provincie op de agenda probeert te krijgen en hiervoor ook een haalbaarheidsstudie overweegt. Allemaal in het kader van de leefbaarheid en de invoering van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer en het reizen zonder spoorboekje, waarvoor de dubbele overweg in de Tongersestraat moet wijken voor een fietstunnel.

In de brief suggereerde oppositiepartij Balans dat de keuze van zo'n fietstunnel verkeerd uitpakt. B. en W. antwoordt dat een meerderheid van de gemeenteraad zich achter de verkeersoplossing bij de dubbele overweg schaarde na een uitvoerig proces waarin burgers konden meepraten. ,,Een oplossing die is voorbereid in een periode waarin de wethouder van Balans (Wim van der Zanden - red.) portefeuillehouder van dit dossier was", schrijft het college. ,,Dat wij nu pas de consequenties van die verkeerde keuze echt lijken te beseffen, zoals u stelt, is gelet op dat laatste dan ook op zijn zachtst gezegd opmerkelijk."

FOTO RECHTS: Verkeer uit de richting Schijndel vervolgt nu zijn weg dwars door Boxtel. Het college van B. en W. probeert bij de provincie de handen op elkaar te krijgen voor een directe aansluiting van de N618 op de rijksweg A2. (Foto: Henk van Weert).

Boxtel

Huurdersvergadering

De Huurders Belangen Vereniging Boxtel & Liempde houdt maandag 19 december vanaf 19.30 uur haar najaarsvergadering. Die vindt plaats in gemeenschapshuis De Walnoot aan de Reginahof 1. Naast de vaststelling van de begroting 2017 wordt afscheid genomen van bestuurslid Jos Boom. Gisèle Holdert van De Woonbond houdt een lezing over servicekosten. Aansluitend wordt, na een pauze, over dit ontwerp gediscussieerd.