Sjaak Beirnaert en Nico Bulter organiseerden eerder kerstvieringen op Stapelen. Dit jaar is gekozen voor De Kleine Aarde. (Foto: Peter de Koning).
Sjaak Beirnaert en Nico Bulter organiseerden eerder kerstvieringen op Stapelen. Dit jaar is gekozen voor De Kleine Aarde. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Kerstvieringen voor jong en oud op terrein van De Kleine Aarde

Nico Bulter en Sjaak Beirnaert uit Boxtel maken op kerstavond, zaterdag 24 december, gebruik van De Kleine Aarde om twee kerstvieringen voor jong en oud te organiseren. Vanaf 17.00 uur worden kinderen met hun (groot)ouders verwacht, terwijl de tweede viering om 19.30 uur bedoeld is voor oudere kinderen, volwassenen en ouderen. Vooraf aanmelden is niet nodig.

De organisatoren hielden voorheen in kasteel Stapelen allerlei themabijeenkomsten rondom bezinning en aandacht voor persoonlijke verhalen van mensen. Zo organiseerde het duo ook alternatieve kerstvieringen. ,,We pakken deze waardevolle momenten weer op", aldus Beirnaert. Het duo krijgt de kans om gebruik te maken van voormalig milieueducatieterrein De Kleine Aarde. Beirnaert: ,,Een plek waar rust, natuur en aandacht voor mens en milieu nog steeds aanwezig is en als waardevol ervaren wordt."

De eerste viering op kerstavond start om 17.00 uur. Kinderen mogen verkleed komen als herder en verzamelen zich op het voorplein van De Kleine Aarde om op te zoek te gaan naar de ster: het licht in de duisternis. Terwijl er een lied wordt gezongen, gaan de bezoekers met fakkels op zoek naar de plek waar licht brandt. Vervolgens wordt een verhaal verteld en worden liederen gezongen. ,,We ervaren die avond vertrouwen dankzij het kwetsbare kind, de aandacht van de ouders en mensen om ons heen. Een warm thuis. Met een warm hart en opgetogen gaan de kinderen weer naar huis nadat ze misschien ook nog een kop warme chocolademelk gedronken hebben", aldus de organisatie.

Vanaf 19.30 uur is er een tweede viering. Ook daar wordt verzameld op het voorplein van De Kleine Aarde. Met fakkels trekt de groep over het terrein. Een engel wijst de weg, vervolgens komt het gezelschap bij een huis waar licht brandt. Hier wordt muziek gemaakt en worden verhalen verteld door een vluchteling die pas een jaar in Nederland is, een vrouw die gezinnen begeleidt en een oudere die toelicht hoe ze de huidige onrust in de samenleving en de wereld ervaart. Leden van kamerkoor Ratatouille zingen liederen en er wordt gebeden om vrede en onrust over deze tijd. ,,We gaan weer naar huis met hoop en vertrouwen en liefde voor elkaar."