Afbeelding
Foto: Peter de Koning

WIELERCOMITÉ BEGROET ZONDAG RUIM 230 INSCHRIJVINGEN

'Langspiercross wordt geen modderbad'

Gezien de weersverwachtingen zal de Langspiercross zondag 18 december geen modderbad worden. Het parcours rond de Boxtelse recreatieplas ligt er vrij droog bij en de regenkansen zijn klein. De zandbak van het beachvolleybalveld en de beruchte spoorsloot zullen dit jaar de scherprechters worden. Ook de steile houten brug na de finish zal na enkele zeker rondes zeker gaan doorwegen. Het strand bij het paviljoen is onberijdbaar en daar kan zelfs niet gelopen worden. De organisatie heeft daar een vlonder van pallets gelegd.

Meer dan 230 inschrijvingen staan geboekt op de KNWU-site. Daar zullen zeker nog tientallen bijschrijvingen bijkomen op de wedstrijddag zelf. Het is een interessant deelnemersveld met boeiende namen. Bij het open Boxtels ATB-kampioenschap, ook wel aangeduid als de Funklasse, verdedigen Ton Fassbender uit Eerde en Sjak Mandigers uit Boxtel hun titel in de klasse tot 50 jaar en 50-plus.

Bij het hoofdnummer, de eliterenners/beloften, zijn er drie uitgesproken favorieten. Bart Barkhuis uit Norg, Yannick Vrielink uit Zutphen en Bjorn van der Heijden uit Schaijk zullen hier strijden om de podiumplaatsen. Maar zoals elk jaar kunnen hier de Belgische bijschrijvers roet in het eten gooien.

Bij de amateurs gaan ruim veertig renners van start waaronder de torenhoge favoriet Eddy van IJzendoorn uit Tiel. Hij pakte dit seizoen al zeven keer de bloemen. Yannick Runhart uit Ruinen is met drie zeges een geduchte opponent.

Bij de masters lijkt Lars Rietveld uit Oudewater de beste papieren te hebben. De meeste tegenstand zal daar komen van Michel Groenendaal uit Sint-Michielsgestel. De jongste broer van good old Rein stond dit seizoen al een paar keer op de hoogste trede van het erepodium. Organisator Frank van Oirschot uit Oisterwijk rijdt een 'thuiswedstrijd'.

VUURWERK

De winnares bij de vrouwen wordt de opvolgster van Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten. Mascha Mulder uit Ridderkerk is een mogelijke kandidaat. Suzanne Meistrok uit Elshout won dit seizoen al driemaal bij de junioren, terwijl bij de nieuwelingen Shirin van Anrooij uit het Zeeuwse Kapelle-Biezelingen met vijf zeges de te kloppen renster is.

De wedstrijd met het meeste vuurwerk wordt bij de nieuwelingen verwacht. Maar liefst vijf renners met meerdere overwinningen op zak staan aan het vertrek: Luke Verburg uit Schiedam, Pim Ronhaar uit Hellendoorn en Bodi del Grosso uit Eelde grossierden in de meeste zeges. Bij de junioren zijn alle ogen gericht op Carlo van den Berg uit De Lier. Die zal dan wel af moeten rekenen met de sterke Joren Bloemen uit Brummen.

PROGRAMMA LANGSPIERCROSS

Funklasse        10.00

Amateurs        11.00

Masters        12.00

Vrouwen/Vrouwen junioren        13.00

Vrouwen nieuwelingen        13.02

Nieuwelingen        14.00

Eliterenners/Beloften        15.00

Junioren        15.02

FOTO BOVEN: Impressie van de start van de eliterenners, vorig jaar december bij De Langspier. Dit jaar zijn Bart Barkhuis uit Norg, Yannick Vrielink uit Zutphen en Bjorn van der Heijden uit Schaijk grote favorieten voor de eindzege. (Foto: Peter de Koning).


CONCURRENT OBC OSS GEKLOPT

Basketballers JRC boeken
degelijke overwinning

De basketballers van JRC hebben zondag in Oss een degelijke overwinning geboekt op nieuwkomer OBC. Met een nieuwe zege klimt JRC op de ranglijst van de tweede klasse en lijkt het tij gekeerd, zeker als na de jaarwisseling ook Jaap van Loon en Jur van Bussel terugkeren bij de selectie.

Het eerste kwart verliep rommelig. Waar JRC moeite had om de basket te vinden, was OBC trefzeker. Daarnaast waren er veel turnovers aan weerszijden. Het leek alsof JRC nog niet helemaal wakker was, maar de ploeg herpakte zich en keek na de reguliere speeltijd tegen een kleine 16-15 achterstand aan.

In het tweede kwart liep JRC uit op de Ossenaren. Het was aanvoerder Teun van Loon die de kar trok in het tweede kwart met zestien punten van zijn hand. Beide ploegen gingen rusten met een 24-38 stand in Boxtels voordeel.

In het begin van het tweede bedrijf liep JRC verder uit op OBC, al werden nogal wat persoonlijke fouten gemaakt en werd niet altijd even slim verdedigd. De thuisploeg kreeg veel vrije worpen en kon zo makkelijk scoren; negen van de dertien punten kwamen zo tot stand. De stand na het derde kwart was 37-60 in het voordeel van JRC.

Het vierde kwart leek door het grote verschil in punten een formaliteit. Het leek wel of ook de teams dit voelden; de echte wedstrijdspirit ontbrak en het duel leek dood te bloeden. Door het fysieke spel van OBC kreeg JRC veel vrije worpen en kon naar hartenlust gescoord worden. Uiteindelijk klonk bij een stand van 56-81 het eindsignaal.

Het duel met OBC kende pieken en dalen. Degelijk basketbal werd afgewisseld met slordigheden, maar het eindresultaat stemde de Boxtelaren tevreden. Inmiddels heeft JRC drie zeges te pakken. Morgen, vrijdag 16 december speelt JRC in sportcomplex De Braken tegen Tower Jumpers uit Barneveld.

Topscorers: Teun van Loon 21; Mitchell Hendriks 18; Freek Clercx en Floris de Jongh 9; Kai Elissen en Jelle Jorritsma 6 punten.