Rolph Adriaansen liet tijdens de presentatie van het project 'Van PET naar Pret' aan Luce en Max zien hoe je een PET-fles omtovert tot touw. (Foto: Daisy Renders).
Rolph Adriaansen liet tijdens de presentatie van het project 'Van PET naar Pret' aan Luce en Max zien hoe je een PET-fles omtovert tot touw. (Foto: Daisy Renders). Foto: Daisy Renders

BEWONERS HOOGHEEM GAAN VAN PET NAAR PRET

Lege flesjes als springtouw en kerstbal

MARIËLLE WIJFFELAARS

PET-flesjes bij het afval gooien of - nog erger - in bosjes of op straat deponeren? Dat is helemaal niet nodig! De kleine flesjes zijn erg geschikt om gebruiksvoorwerpen van te maken. Dat bewees het team van het project 'Van PET naar PRET zondagmiddag. Bij de Hoogheemflats demonstreerden de medewerkers wát je allemaal kunt doen met lege drankflesjes.

Bij de flats van Hoogheem werden een paar weken geleden nieuwe containers neergezet waarin mensen onder meer lege PET-flesjes kunnen gooien. Want deze belanden maar al te vaak bij het reguliere afval óf worden op straat teruggevonden. ,,Dat is zo jammer", vindt Rolph Adriaansen van het project Van PET naar PRET. ,,Je kunt er zoveel mee doen. De mogelijkheden zijn legio en passen helemaal bij de toekomst: geen afval meer."

VAN PET NAAR KERSTBAL

Met het project proberen Adriaansen en zijn team om door voorlichting en demonstraties te laten zien wat er allemaal mogelijk is met de lege drankflesjes. Bij Hoogheem demonstreerde Adriaansen onder meer hoe je van een PET-flesje een lang touw kan maken. ,,En dat is helemaal niet zo moeilijk. Je hebt alleen een slijper en een grote satéprikker nodig. Eigenlijk kun je dat dus ook thuis doen." Ook kan het plastic worden verwerkt tot kleine snippers die worden omgetoverd tot schitterende vazen en kandelaars.

Het meest opvallende is wel een 3D-printer, die van het materiaal van de PET-flesjes allerlei voorwerpen kan maken. Een vaas, kandelaar en zelfs kerstversiering. ,,Prachtig hè?", glundert Marij Dankers. ,,Ik ga mijn kerstbal zeker een mooi plekje geven, want dit is toch wel heel bijzonder." Voor alle bezoekers was er een mooie bal, de komende kerstdagen worden de bomen op Hoogheem dus versierd met wel heel originele versierselen...

Max (11) en Luce (9) vinden de voorwerpen die worden gemaakt 'hartstikke leuk'. ,,Een springtouw van PET-flesjes, dat zou écht leuk zijn", zegt Luce. Broer Max vindt het een goede zaak dat de flesjes worden hergebruikt. ,,Ik wil ook graag inzamelen, maar wij hebben thuis niet zo vaak PET-flesjes", vertelt hij. ,,Op school zijn de mensen van het project ook geweest en dat is heel goed. Want flesjes zomaar op straat gooien, dat kan écht niet!"