De eerste varkens die sinds juni onderdeel uitmaken van Herenboeren Wilhelminapark zijn enkele weken geleden geslacht. Het eerste vleespakket is zaterdag uitgereikt aan leden van de coöperatie. (Foto: Peter de Koning).
De eerste varkens die sinds juni onderdeel uitmaken van Herenboeren Wilhelminapark zijn enkele weken geleden geslacht. Het eerste vleespakket is zaterdag uitgereikt aan leden van de coöperatie. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

LEDEN COÖPERATIE ETEN VLEES VAN EIGEN BOERDERIJ

Varkens ook op menu Herenboeren

De leden van de coöperatie Herenboeren Wilhelminapark hebben zaterdag voor het eerst varkensvlees van de eigen boerderij kunnen kopen. De eerste twaalf dieren die begin juni als big het landgoed tussen Boxtel, Vught en Sint-Michielsgestel opkwamen, zijn vorige week geslacht en afgelopen week verpakt.

Voor de Herenboeren, die sinds de zomer al groenten en fruit van hun eigen boerderij eten, is het een bijzonder moment. ,,De biggen die we op 6 juni verwelkomden, zijn de afgelopen vijf maanden gegroeid tot mooie varkens die klaar zijn voor de slacht. Onze boer heeft zelf de beste varkens geselecteerd, waarna de dieren hier in de buurt zijn geslacht en verpakt", vertelt bestuurslid Douwe Korting.

De meeste van de bijna honderd huishoudens die lid zijn, hebben ingetekend op een pakket van tien kilo waar van alles in zit. ,,Verse worst, gehakt en speklappen maar ook onder meer slavinken, varkenshaas, shoarmavlees en varkensoester", somt hij op. Het pakket kostte 10 euro per kilo.

Een paar weken geleden zijn ook kippen geslacht. ,,Dieren die bijna allemaal zijn verkocht aan onze leden. En ook het rundvlees valt in de smaak", aldus Korting. In het najaar is het zesde Limousin-rund geslacht. Het vlees, variërend van gehakt, stoofvlees en schenkel tot biefstuk en rosbief, is verdeeld in porties van 7,5 kilo en inmiddels ook verkocht voor 12,50 euro per kilo.

TWEE KOMKOMMERS

Tot halverwege de zomer zag het er nog naar uit dat de Herenboeren het zonder groenten moesten stellen. ,,Door alle nattigheid konden we niets planten, laat staan oogsten. Maar gelukkig kon onze boer Geert begin augustus tóch het land op. Ruim een maand later konden onze leden toch de eerste vruchten én groenten van eigen boerderij eten", vertelt bestuurslid Korting.

Het begon begin september met twee komkommers. De weken daarna kwamen onder meer kropsla, rode sla, ijsbergsla, rucola, appels, peren, koolrabi en paksoi van het land. ,,De grond is vruchtbaar want behalve dat de groenten heerlijk van smaak zijn, zijn ze vaak ook een stuk groter dan die in de supermarkt", lacht Korting.

In de herfst kwam er ook steeds vaker andijvie van het land. Vanaf midden oktober was het met het fruit en de sla gedaan, maar was daar wel de eerste boerenkool en iets later rode bietjes, rode kool, spitskool en knolselderij.

KRAP BIJ KAS

Komend jaar kan elk lid van de coöperatie aangeven hoeveel 'monden' mee-eten van de boerderij. Elke mond eet gemiddeld voor 10 euro per week van de boerderij: groenten, aardappelen, fruit, vlees van varkens, koeien en kippen én hun eieren.

Ook is besloten de drempel voor nieuwe leden te verlagen. Leden die krap bij kas zitten, kunnen de eenmalige investering van 2000 euro in acht termijnen van een kwartaal betalen.

In de voorbije maanden ontving elk lid wekelijks hetzelfde pakket. Leden met een half certificaat kregen steeds ongeveer de helft. ,,Wat prijsstelling betreft was het een beetje zoeken. Maar in de meeste gevallen is een productprijs gebruikt die het midden houdt tussen de gewone supermarktprijs en die voor een biologisch product", aldus Korting.

FOTO LINKS: De eerste varkens die sinds juni onderdeel uitmaken van Herenboeren Wilhelminapark zijn enkele weken geleden geslacht. Het eerste vleespakket is zaterdag uitgereikt aan leden van de coöperatie. (Foto: Peter de Koning).