Uurwerkreparatie op hoog niveau...
Uurwerkreparatie op hoog niveau... Foto: Marc Cleutjens

BOXTELSE SINT-PETRUSKLOKKEN WEER HELEMAAL BIJ DE TIJD

Led-lampjes op middeleeuwse toren

MARC CLEUTJENS

,,Hoogtevrees? Ga dan maar een stapje opzij..." Ralf van Veghel die namens de firma Daelmans uit Stiphout de uurwerken van de Sint-Petrustoren in Boxtel repareert, maakt zich op voor alweer een tochtje richting galmgaten. Met parochievrijwilliger Nard van der Staak bungelt hij op de vroege zaterdagochtend 45 meter boven Boxtel om de door bliksem beschadigde uurwerken te repareren én te voorzien van energiezuinige led-lampjes.

,,Of het eng is daarboven?" Van Veghel grinnikt. ,,Ach, je moet niet voortdurend naar beneden kijken. En als het bakje wat op en neer schudt, bibber je wel eens. Maar verder valt het wel mee hoor." De reparateur van klokken en uurwerken is gewend om 'op hoog niveau' te werken. Laatst nog in Volkel, en daarvoor in Gemonde waar het uurwerk van de Sint-Lambertuskerk werd gerepareerd. ,,Vandaag doen we de Sint-Petrus."

CARILLON

In alle vroegte verschijnt een hoogwerker bij de Sint-Petrusbasiliek. Om kosten te besparen wordt de aanwezigheid van de reusachtige hijskraan gebruikt om meer klusjes te doen. ,,Niet alleen repareren we de uurwerken, ook worden enkele dakleien vervangen", legt parochiebestuurder Frans van den Berk uit. ,,Binnen wordt een begin gemaakt met de ontmanteling van het carillon", vertelt koster Fons van Heesch. ,,We hebben de mannen die op hoogtijdagen de vlaggen op de toren uithangen gevraagd om vandaag mee te helpen. Ze schroeven wat klokken los, halen klepels weg en doen andere klusjes."

Op korte termijn zal de restauratie van het carillon van start gaan. Daarbij wordt hulp ingeschakeld van scholieren van het Baanderherencollege. Van Heesch: ,,Ook zetten we studenten van SintLucas in. Die kunnen misschien iets leuks bedenken om de klokken tijdelijk te etaleren in de nieuwe winkel YourStory aan de Stationsstraat."

ENERGIEBESPARING

De bliksem richtte in de zomer hoog boven Boxtel grote schade aan. Niet alleen de uurwerken raakten defect, ook alle lampen vielen uit waardoor 's avonds op de klok kijken zinloos werd. ,,We zijn blij dat we de klus kort voor Kerstmis kunnen klaren", vertelt bestuurslid Van den Berk. ,,Het is fijn als het straks Kerstmis is en alle lampjes op de toren weer branden." Meters boven hem werken Van Veghel en Van der Staak aan de verlichting. ,,We hangen een nieuwe ring rond de vier klokken waarin led-lampjes zitten", aldus uurwerkenreparateur Van Veghel. ,,Op de koperen wijzers komt een led-strip. Veel zuiniger dan die oude lampjes. Ik denk dat de parochie zo 350 euro per jaar bespaart op de energiekosten."

Terwijl Van Veghel en Van der Staak buiten aan de hoogwerker bungelen, wordt ook binnen keihard gewerkt. Michaël Bongers en Peter van der Staak - de vader van Nard - zijn als vrijwilliger bezig om de stroomvoorziening van de vier uurwerken te herstellen. Met nieuwe kabels, stekkerdozen en gereedschappen klauteren ze over trapjes en balken om bij de uurwerken te komen. ,,Tja, je moet niet te veel naar beneden kijken", lacht Bongers als hij op een van de balken zit. Enkele meters onder hem zijn de torenklokken zichtbaar, door de galmgaten is ontwakend Boxtel te zien. ,,Best hoog ja... Maar we werken veilig en vertrouwd zodat er eigenlijk niets kan gebeuren. Maar het blijft wél opletten."

SPERWER

Wat het meest opvalt hoog in de toren is de vervuiling door vogels. ,,Duiven en kraaien poepen de hele boel onder", knikt parochiebestuurder Van den Berk. ,,En vogelpoep is funest voor alle deze middeleeuwse spullen hoor", vult reparateur Van Veghel aan. Een verdieping hoger in de toren blijkt een aantal dode duiven te liggen. ,,Prooien van een sperwer die hier een voorraadje heeft verzameld", lacht Van der Staak senior. ,,Toen ik laatst boven op de toren stond, werd ik zelf aangevallen door die roofvogel. Ik ben maar gauw naar beneden geklauterd."

Pastoor Jacques Grubben aanschouwt de werkzaamheden vanaf het kerkplein, voor de hoofdingang van de Sint-Petrusbasiliek. Mee naar boven gaan is ook voor de pastoor geen optie. ,,Vroeger bij de scouting was ik nergens bang voor, ook niet voor hoogten. Nu is het toch een klusje dat ik liever aan anderen overlaat..."

FOTO BOVEN: Urenlang bungelden ze zo'n 45 meter boven Boxtel: Ralf van Veghel en Nard van der Staak vervingen zaterdag de verlichting van de vier uurwerken van de Sint-Petrusbasiliek. (Foto's: Marc Cleutjens).

Afbeelding
Op weg naar een van de uurwerken van de Sint-Petrustoren...
De wijzers van de kerkklokken worden voorzien van led-strips.
Foutparkeerders werden weggesleept om de mammoetkraan een plekje te kunnen geven.
Ralf van Veghel en Nard van der Staak werken aan het vervangen van de uurwerkverlichting.