Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

VEEL SCHADE IN BOXTELSE KERKTOREN NA BLIKSEMINSLAG

Uurwerken Sint-Petrus weer verlicht

Eén keiharde knal was het. Een warme zomerdag, enkele maanden geleden alweer. De bliksem raakte de Sint-Petrustoren in Boxtel en richtte voor vele duizenden euro's schade aan. Het al eerder defect geraakte carillon raakte verder beschadigd, de verlichting van de vier torenklokken viel uit. Maar sinds zaterdag branden de lampjes weer. Zuiniger dan ooit...

Zaterdagochtend in alle vroegte werd een begin gemaakt met de reparatie van de verlichting van de vier uurwerken. Op 45 meter hoogte bungelden uurwerkmonteur Ralf van Veghel en parochievrijwilliger Nard van der Staak om de kapotte lampen te verwijderen en nieuwe, energiezuinige led-lampjes op te hangen. Binnen enkele uren, slechts onderbroken door een pauze met koffie en verse worstenbroodjes, werden de oude lampen vervangen door led-strips. De viermaal twee wijzers werden eveneens voorzien van nieuwe led-lampjes, zodat iedereen in Boxtel ook op de Sint-Petrustoren weer kan zien hoe laat het is.

Op pagina 22: 'Led-lampjes op middeleeuwse toren'.

FOTO BOVEN: Ralf van Veghel (rechts) en Nard van der Staak zetten nieuwe verlichting op de wijzerplaten van de Sint-Petrustoren. (Foto: Marc Cleutjens).