Afbeelding
Foto: Peter de Koning

IMKERS PLAATSEN EERSTE BIJENKASTEN IN NATUURGEBIED

Vriendelijke bijen in de Dommelbimd

MARC CLEUTJENS

Iets meer dan een jaar geleden ontving de stichting Dommelbimd de duurzaamheidsprijs van de gemeente Boxtel. De prijs - een bedrag van duizend euro - is besteed aan de aanschaf van enkele bijenkasten die een plekje hebben gekregen in het kleinschalige natuurgebied tussen het Jacob-Roelandslyceum en kasteel Stapelen.

Wethouder Peter van de Wiel, die de duurzaamheidsprijs vorig jaar uitreikte, kwam vrijdagmiddag op uitnodiging van


Dommelbimd-voorzitter Silvia van Gulik naar de Konijnshoolsedreef voor een kleine excursie naar de eerste twee bijenkasten. Daar maakte hij kennis met de twee bijenvolken die de imkers Fons van Asten en Tom van Heeswijk van bijenhoudersvereniging Sint-Ambrosius hebben geplaatst.

Verrassend genoeg was er ondanks de winterse omstandigheden aardig wat activiteit rondom de bijenkasten. ,,Het is vandaag zacht dus dan vliegen de bijen toch uit om in de omgeving wat rond te snuffelen", vertelde Van Asten. De eerste twee bijenkasten staan nu enkele weken in de Dommelbimd, binnenkort worden nog twee kasten geplaatst. ,,We zetten ze dicht bij het pad dat naar kasteel Stapelen voert", legde Van Heeswijk uit. ,,Het is leuk om de bijen te zien in- en uitvliegen als je hier wandelt."

EIGEN HONING

Voorzitter Van Gulik van Dommelbimd vertelde tijdens de excursie dat heel bewust is gekozen voor een bijenproject. ,,De duurzaamheidsprijs bood ons de kans om zelf enkele bijenkasten aan te schaffen. De imkers gaan hun bijenvolken in deze kasten zetten en zorgen voor het onderhoud en de verzorging van de bijen. Ook zullen ze straks aan de wieg staan van de eerste Dommelbimd-honing."

Alvorens de bijenkasten konden worden geplaatst, hebben de initiatiefnemers van Dommelbimd onderzocht hoeveel bijenvolken geplaatst zouden kunnen worden. ,,Lukraak een stel bijenkasten plaatsen is niet verstandig", volgens Van Gulik. ,,Daardoor zouden we het leefgebied van solitaire bijen kunnen verstoren. We denken dat er met de komst van vier bijenkasten geen sprake zal zijn van overbevolking."

Dat de vier bijenkasten zo dicht bij het wandelpad staan, levert geen gevaar op voor bijensteken, verwacht Van Asten. ,,We hebben hier te maken met een zuiver bijenras dat alleen vriendelijke eigenschappen heeft", lacht de imker. ,,Ik durf daarom zonder handschoenen met de bijen te werken in de Dommelbimd. Ze zijn heel zachtaardig."

EDUCATIE

De bijen gaan in de Dommelbimd niet alleen bijdragen aan meer biodiversiteit. Ze hebben ook een educatieve functie. ,,We hebben plannen om meer biologielessen van het Jacob-Roelandslyceum in het veld te verzorgen", aldus voorzitter Van Gulik. ,,We zijn als imkers graag bereid mee te werken aan lessen", vulde Van Heeswijk aan. ,,Ik ben jarenlang leraar geweest en zou graag bijdragen aan een profielwerkstuk van leerlingen."

De verwachting is dat leerlingen van de naburige school vaker actief zullen zijn in de Dommelbimd. Dichtbij de paddenpoel heeft de school een openluchtlokaal, bovendien wordt de veldschuur aan de Dommel gebruikt voor onderwijskundige opdrachten. ,,Leerlingen gaan dit schooljaar verder met onderzoek naar muizen en we gaan ze vragen om mee te helpen met een planteninventarisatie", vertelde Van Gulik.

Om de bijen meer ruimte en overlevingskansen te bieden, wordt een weilandje nabij de Dommel afgegraven en verschraald. Dat zal er volgens de voorzitter van de Dommelbimd toe leiden dat grassen plaatsmaken voor bloemen zoals orchideeën. ,,Samen met de wilgen en de acacia's die rondom kasteel Stapelen staan en de paardenbloemen in het veld, ontstaan dan prima omstandigheden voor bijen."

Wethouder Van de Wiel was opgetogen over het bijenproject. ,,Het sluit mooi aan op de komst van bijenkasten op het dak van het gemeentehuis en de brandweerkazerne. Bijen zijn ongelofelijk belangrijk voor de natuur en elk project dat wordt opgestart, verdient steun."

FOTO BOVEN: Wethouder Peter van de Wiel (tweede van rechts) krijgt uitleg over de bijenkasten in de Dommelbimd. Rechts naast hem imker Fons van Asten, links Tom van Heeswijk en Dommelbimd-voorzitter Silvia van Gulik. (Foto: Peter de Koning).


Eeuwenoude

schaats in

expositie bieb

'Defilé van de kouwe drukte'. Dat is de titel van de kleine maar ook charmante tentoonstelling die leden van de archeologiewerkgroep van Heemkunde Boxtel deze week hebben ingericht in bibliotheek De Meierij aan de Burgakker. De schaatsexpositie omvat onder meer een in 2010 gevonden stuk 'oud roest, dat bij nader inzien een vierhonderd jaar oude schaats blijkt te zijn. Die werd aangetroffen na de alles verwoestende brand in café De Kom aan de Stationsstraat.

Wat een schaats blijkt te zijn, werd eerst gezien als een muuranker. Het voorwerp werd aangetroffen onder de kelder van het in december 2005 afgebrande café De Kom aan de Stationsstraat. Het is volgens Heemkunde Boxtel aannemelijk dat in het begin van de 17e eeuw op deze plek al geschaatst werd. Het pand was toen eigendom van ondernemer Toon Strik.

De geschiedenis van Boxtel vertelt dat op deze plek boerderij 'In de Comme' stond, een hoeve die in 1558 al toebehoorde aan de heer van Boxtel, die in kasteel Stapelen woonde. De drie schuttersgilden Sint-Barbara, Sint-Joris en Sint-Sebastiaan maakten jarenlang gebruik van de doelpaal, die bij de Comsche Hoeve opgericht was om hun hand- en voetboogtechnieken te blijven bijschaven. Vermeldingen van deze activiteiten dateren van 1639 en 1844.

De expositie omvat naast de eeuwenoude schaats ook houten schaatsmodellen en metalen ijzers. De tentoonstelling wordt aangekleed met winterse taferelen, onder meer een schilderij van Pierre Janssen. Ook zijn historische winterfoto's van Boxtel te zien.

Bibliotheek De Meierij is geopend van maandag tot en met donderdag van 10.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 10.00 tot 20.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. De tentoonstelling wordt zaterdag 17 december om 15.00 uur geopend.

Afbeelding