Afbeelding
Foto: Peter de Koning

KERSTCONCERT ZORGT VOOR STAMPVOLLE SINT-PETRUSBASILIEK

Projectkoor: een jaarlijks lichtpuntje

TONNIE WESSELING

Een verfijnde muziekkeuze met af en toe bijna hemelse klanken kenmerkte het 23e optreden van het Projectkoor Boxtel gisteravond in de Boxtelse Sint-Petrusbasiliek. Rond half acht, een halfuur voor aanvang van de opvoering, zat de kerk al stampvol. De instrumenten van de achttien musici werden nog even gestemd en klokslag acht uur verscheen het 64-koppige koor in stemmig zwart. Speciale medewerking verleenden bas/bariton Rob Hazenberg, sopraan Claudia Witlam en Tommy van Doorn, die het orgel en harmonium bespeelde.

Joyce Vermeer, die de verbindende teksten uitsprak tijdens het optreden, stelde met veel genoegen dirigent Kees Doevendans voor. Ze noemde het Projectkoor 'een jaarlijks terugkerend lichtpuntje voor vele mensen.' En: ,,Je verheugt je op wat komen gaat en kunt even alle zorgen opzij zetten in een gevoel van saamhorigheid."

JUICHEND EINDE

Het eerste nummer, een anoniem Gaudete uit circa 1500, zette de toon met sopraan, bas, koor en orkest. Een duidelijk middeleeuws lied, daarin nog eens subtiel versterkt door het gebruik van trom en tamboerijn. Na twee Nederlandse volksliederen volgde het ingetogen 'Jesu, lover of my soul' van Phillip Stopford door koor en harmonium, met een juichend einde.

In beide zijbeuken van de kerk waren grote schermen geplaatst om de mensen die wat later arriveerden toch een mooie blik op het geheel te gunnen. Het eerste applaus klonk na 'Son of Mary 'van J.W. Peterson, prachtig uitgevoerd door sopraan, bas, koor en orkest. Vervolgens was er een intermezzo op dwarsfluit door Karin Tooren en Jannemieke van Hemert. Bijzonder was ook 'Balulalow' van Peter Warlock waarbij de zang van sopraan Witlam bijzonder mooi werd ondersteund door een zacht zoemend koor.

MAGNIFIEK

Organist Van Doorn had intussen plaats genomen achter het Smitsorgel voor variaties op het bekende ''t Is geboren het Goddelijk kind'. Zijn spel varieerde van speelse noten die als vlinders door de kerk fladderden tot zwaar geschut aan het daverende einde. Na een kerstlied van R. Vaughn-Williams met arrangement van Doevendans volgde de pauze. ,,Er is meer variatie in de muziek, ik heb daar bewust naar gezocht én voor het eerst a capella", aldus dirigent Doevendans. ,,Deze afwisseling in sound en orkest is ook goed voor het publiek."

Betty van Eekelen, voorzitter van het Projectkoor en tevens sopraan in het muziekgezelschap: ,,Met een andere dimensie blijft dit toch echt een traditie. We vinden het zo leuk om al die verschillende mensen te zien, dat is kicken. Als je één keer hebt meegedaan, wil je altijd meedoen, het is een soort verslaving." Bezoeker Henk van Beers uit 's-Hertogenbosch was voor het eerst in de Sint-Petrusbasiliek: ,,Ik ga overal naar concerten, maar ik vind dít magnifiek. Ik kom volgende keer zeker terug!" De jonge Nicky Verberne kwam vooral omdat haar moeder meezong in het koor: ,,Het is niet de muziek die ik normaal beluister. De Engelse nummers liggen mij beter in het gehoor dan de rustige."

DUIT IN HET ZAKJE

Na de pauze was er onder meer het fraaie lied 'Torches' met een majestueus einde van Van Doorn op het Smitsorgel en een opvallend wiegeliedje van Franz Schubert: 'Mille cherubini in cora.' Door de spreekwoordelijke én letterlijke flinke duit in het zakje tijdens de collecte zal er volgend jaar zeker een 24e editie volgen.

FOTO BOVEN: Het Projectkoor verzorgde gisteravond voor de 23e keer een optreden in de Boxtelse Sint-Petrusbasiliek. Het concert bevatte een gevarieerd programma. (Foto: Peter de Koning).


WOENSDAG 21 DECEMBER VANAF 18.00 UUR

Hobbendonken pakt uit met winters evenement

Jaarlijks wordt bij basisschool De Hobbendonken een kerstevenement georganiseerd voor de leerlingen en hun familieleden. Dit jaar heeft de kerstcommissie, die bestaat uit ouders van leerlingen, besloten het grootse aan te pakken. Dat heeft geresulteerd in 'Hobbendonken by Night': een avondevenement op woensdag 21 december voor scholieren, ouders, opa's en oma's.

Een bobsleebaan, een kampvuur, een bar: het schoolplein aan De Hobbendonken wordt op 21 december omgetoverd tot een winters evenemententerrein. ,,We wilden dit jaar graag wat meer uitpakken", legt Leon van Krieken van de kerstcommissie uit. ,,Uiteindelijk hebben we veel medewerking gekregen van ondernemers uit Boxtel en Liempde. Helemaal geweldig." Aan 'Hobbendonken by Night' is een goed doel verbonden: Cliniclowns. Een deel van de opbrengst gaat naar de organisatie die zichzelf als doel stelt om zieke kinderen weer te laten lachen. Van Krieken: ,,Tijdens het evenement verkopen we de bekende rode neuzen."

GEZELLIG SAMENZIJN

Voorafgaand aan Hobbendonken by Night krijgen de leerlingen in de ochtend een luxe kerstontbijt voorgeschoteld. Vervolgens kunnen ze gebruik maken van de bobsleebaan. In de klassen worden verschillende activiteiten georganiseerd, zoals kerstfilms kijken, knutselen en liedjes zingen. Vanaf 18.00 uur staan verschillende tenten op het schoolplein. Daarin komt een bar waar onder meer glühwein en erwtensoep worden geserveerd. Ook voor muziek is gezorgd: deejay Menno komt plaatjes draaien. Voor de kinderen staan spelletjes klaar én er is een kraam waar ze ranja en popcorn kunnen krijgen. Daarnaast is er een kampvuur. ,,Een gezellig samenzijn: dat is Hobbendonken by Night", aldus Van Krieken. Hij benadrukt dat het evenement bedoeld is voor leerlingen van De Hobbendonken en hun familieleden. De sponsors die een bijdrage leverden aan Hobbendonken, zijn Van Krieken Electro, Van de Sande Tuinen, Koppen Bouwgroep, drukkerij Van Hal, tentenverhuur Olijslagers, Jumbo Boxtel, Putmans Slijterij, Van den Boomen BV en Faes Enertainment.

Afbeelding
Jannemieke van Hemert en Karin Tooren zorgden voor een intermezzo op dwarsfluit. (Foto: Peter de Koning).