Ton Kaanders en Wilma Lasterie waren te laat voor de Kribkesroute, maar richtten op de hoek van de Vendelstraat en de Smaldersestraat wel een fraai kersttafereel in. Ze gebruikten een besteleend voor enkele schitterende creaties. (Foto: Gerard Schalkx).
Ton Kaanders en Wilma Lasterie waren te laat voor de Kribkesroute, maar richtten op de hoek van de Vendelstraat en de Smaldersestraat wel een fraai kersttafereel in. Ze gebruikten een besteleend voor enkele schitterende creaties. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

KERSTKLUUNMARKT, WINTERWONDERZONDAG EN KRIBKESROUTE

Liempde viert kerst in nieuw dorpshart

MARC CLEUTJENS

Liempde maakt zich op voor een uitbundige viering van Kerstmis. In het vernieuwde dorpshart – veel werkzaamheden van het project Liemt in Uitvoering zijn afgerond – wordt zaterdag 17 december de KerstKluunMarkt gehouden. Een dag later, op zondag 18 december, is het tijd voor de WinterWonderZondag. De Kribkesroute gaat ook van start; in vele voortuinen zijn kersttaferelen te zien die vooral 's avonds tijdens Liemt in het Licht het fraaist zijn.

De Kribkesroute beleeft dit jaar de vijfde editie. Tot en met 31 december kan de route gelopen worden. De Kribkesroute bestaat uit twee wandelroutes langs meer dan tweehonderd kerststallen in Liempde. De route werd in 2012 voor het eerst opgezet. Het eerste jaar waren er ruim vijftig inwoners die een mooie kerststal in de tuin plaatsten. Dit aantal werd de daaropvolgende jaren alleen maar groter en is dit jaar uitgelopen tot meer dan tweehonderd kerststallen. Een nieuw record.

Naast de twee wandelroutes, is het ook mogelijk om met de fiets uitstapjes te maken naar stallen in de buurtschappen Hezelaar, Kasteren, Kleinder Liempde en Vrilkhoven. Startpunten voor de Krikbesroute zijn café De Durpsherberg, café 't Groene Woud, café 't Huukske, café Het Wapen van Liempde en pannenkoekenrestaurant 't Struifhuis. Hier zijn vanaf 17 december folders verkrijgbaar met daarin de twee verschillende routes. De folder is ook te downloaden via www.kribkesrouteliempde.nl en www.gastvrijliempde.nl en verkrijgbaar tijdens de Liempdse KerstKluunMarkt.

Op verschillende dagen komt ook een treintje langs de Kribkesroute. Het treintje rijdt op 17, 18, 21, 25 en 26 december van 13.00 tot 18.00 uur vanaf het Raadhuisplein in Liempde. Kaartjes voor het treintje worden verkocht bij Het Wapen van Liempde, De Durpsherberg en 't Huukske. Op Tweede Kerstdag delen de bewoners van de Strijpenhof glühwein en warme chocolademelk uit aan de wandelaars.

KERSTKLUNEN

Ieder jaar in december organiseren de ondernemers van Op Liemt Gemunt de kerstmarkt Liemt Lopt Uit. Door de herinrichting van het centrum is de locatie van deze traditionele kerstmarkt wat minder goed begaanbaar. De ondernemers maken van de nood een deugd en organiseren daarom dit jaar een KerstKluunMarkt. De markt bestaat uit aantrekkelijke tocht van enkele honderden meters door het centrum van Liempde met onderweg leuke activiteiten, muziek en hapjes en drankjes.

Verspreid over het Raadhuisplein, een gedeelte van de Dorpsstraat en een gedeelte van de Oude Dijk staan kraampjes van verenigingen en Op Liemt Gemunt-ondernemers. Deelnemers 'klunen' van het ene naar het andere kraampje waarbij ze bij deelname aan de activiteiten en het nuttigen van gerechtjes stempels kunnen sparen. Deelnemers kunnen de stempelkaart ophalen bij de start- en finishplek bij de vuurput op het Raadhuisplein. Het is de bedoeling om elf stempels te verzamelen, vergelijkbaar met de steden van de Elfstedentocht. Onder de ingeleverde kaarten worden twintig prijzen verloot.

Ook wordt tijdens de KerstKluunMarkt weer het jaarlijkse eindbedrag van Op Liemt Gemunt bekend gemaakt. Dit jaar gebeurt dat op een nieuwe manier. Elke vereniging ontvangt in de week voor de kerstmarkt een puzzelstuk. Het puzzelstuk vormt onderdeel van de grote cheque die tijdens de markt in elkaar gezet wordt. Geen enkel puzzelstukje mag ontbreken, dus het is de bedoeling dat van elke vereniging minimaal één vertegenwoordiger met het puzzelstukje naar de KerstKluunMarkt komt.

De KerstKluunMarkt is 17 december van 16.00 tot 20.00 uur en start op het Raadhuisplein.

KLEURWEDSTRIJD

Vanwege het succes van vorig jaar wordt ook dit jaar een WinterWonderZondag georganiseerd. Op verschillende plaatsen langs de route staan kraampjes met winterse hapjes, chocomel en andere lekkernijen, er is een kleurwedstrijd voor de kinderen, op het gildeterrein aan de Oude Dijk wordt een kerstverhaal voorgelezen. Er is ook volop muziek. Op de terrassen van de cafés Het Wapen van Liempde, De Durpsherberg en 't Huukske spelen dweilorkest Op noar d'Honderd, een groep van fanfare Concordia, blaasorkest Noottoestand, het Wereldkoor, smartlappenkoor Gimmese Smart, troubadour Jan van der Heijden en zangeres Antoinette van Roosmalen.

De activiteiten op 18 december vinden plaats van 13.30 tot 17.00 uur in hartje Liempde.