Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

BOXTEL LANCEERT NIEUWE MOGELIJKHEID OM AFVAL TE SCHEIDEN

Op naar vijf kilo restafval in 2030...

Boxtel heeft een belangrijk doel voor ogen: in 2030 moet het restafval per inwoner geslonken zijn tot vijf kilo. Om burgers een handje te helpen, worden manieren gezocht om afval scheiden gemakkelijker te maken. Zo mogen vanaf 1 januari ook metalen verpakkingen en drankkartons in de zak voor plastic verpakkingsafval.

Drie jaar geleden, op 1 januari 2014, werd diftar ingevoerd in de gemeente Boxtel. Bij dit systeem betalen inwoners voor het aantal keer dat ze de grijze kliko aan de straat zetten. Door afval zo veel mogelijk te scheiden, kunnen mensen fors besparen op restafval. Boxtelaren rollen hun kliko gemiddeld dertien keer per jaar naar buiten; eens in de vier weken. Dat levert een besparing op van 78 euro per jaar. Ook voor de hoogbouw wordt gezocht naar mogelijkheden om restafval te verminderen. Zo kunnen sinds kort bewoners van de zeven Hoogheemflats afval scheiden. In de containerruimten van alle flats staan bakken waarin papier en karton, plastic, metaal en drankkartons en ijzer apart worden ingeleverd.

Waar sommige inwoners er een sport van maken en de grijze kliko slechts één tot twee keer aanbieden voor lediging, zijn er nog genoeg mensen die boven het gemiddelde uitkomen. Om mensen zoveel mogelijk te stimuleren afval te scheiden, wordt het telkens aantrekkelijker gemaakt. Zo mogen Boxtelaren metalen verpakkingen en drankkartons (onder meer sap- en melkpakken), naast plastic afval, vanaf 1 januari ook aanbieden in de Plastic Heroes-zak. Verpakkingen van klein chemisch afval, gelamineerd kunststof (onder andere chips- en soepzakken), speelgoed en tuinmeubilair, verpakkingen met inhoud, vleesschaaltjes, piepschuim en glas zijn niet toegestaan in de plastic zak.

Het ingezamelde afval gaat naar een fabriek die de verschillende soorten van elkaar scheidt. De zakken worden tweewekelijks opgehaald. Ook de ophaaladressen voor de gratis Plastic Heroes-zakken blijven hetzelfde, zoals de receptie in het gemeentehuis, de milieustraat en supermarkten Albert Heijn, Plus Van der Horst, Jumbo en Coop. Mensen kunnen de volle zakken ook eerder inleveren, onder meer bij tankstation Fellenoord, de Parallelweg Zuid en de Europalaan in Liempde.

Naast plastic, metalen verpakkingen en drankkartons bestaat het afval in de grijze container vaak ook nog uit keukenresten, papier, textiel en glas. Deze soorten afval kunnen ook gescheiden worden ingeleverd. Daar is volgens de gemeente Boxtel nog winst te behalen. Op naar vijf kilogram restafval per inwoner in 2030...

Een volledig overzicht van wat er vanaf 1 januari 2017 in de PMD-zak mag worden aangeboden, is te vinden op de omslag om het eerste katern van Brabants Centrum van deze week.

FOTO BOVEN: De verwachting is dat er vanaf 1 januari 2017 meer zakken voor plastic verpakkingsafval worden aangeboden in Boxtel. Vanaf die datum mogen ook metalen verpakkingen en drankkartons in die zak. (Archieffoto: Albert Stolwijk).


Transition Town

kiest nieuwe naam:

Transitie Boxtel

De naam Transition Town Boxtel verdwijnt. De organisatie kiest voor Transitie Boxtel. Zeven jaar geleden werden enkele Boxtelaren geïnspireerd door het enthousiaste verhaal van een lokaal veerkrachtig dorp in Engeland. Vervolgens werd op 3 oktober 2011 stichting Transition Town Boxtel opgericht.

De nieuwe slogan van Transitie Boxtel luidt 'voor een leefbare Aarde'. Het is 'de ultieme uitdaging om de komende vijftien jaar de totale transitie van de maatschappij zowel haalbaar, als aantrekkelijk, als op tijd uit te voeren'. Meer info: www.transitieboxtel.nl.