Afbeelding
Foto:

BOXTELSE SPEELT HOOFDROL IN 'DE ONDERGRONDSE VERGEET NIET'

'Acteren in sfeer WOII is zo gaaf!'

MARIËLLE WIJFFELAARS

In de omgeving van Berlicum wordt door een groep regionale filmmakers hard gewerkt aan de productie van 'De ondergrondse vergeet niet'. Een film over de Tweede Wereldoorlog én de wederopbouw. De hoofdrol is voor de Boxtelse Femke Hofstede die tijdens de opnames helemaal terug in de tijd gaat. Compleet met kleding uit de jaren '40, oude auto's en echte wapens...

Al jarenlang is Hofstede actief als actrice. Zo is ze elk jaar te zien in de voorstelling van toneelgroep Kersouwe uit Heeswijk-Dinther. Maar spelen voor een camera, dat was iets waar de Boxtelse totaal geen ervaring mee had. Spelregisseur Rick Hooijberg is een vriend van mij en vertelde over de film. Ik vond het een mooi verhaal en besloot mee te doen aan een screening. Ik had daar niks van verwacht, maar hoorde toen dat ik een tweede auditie mocht doen, en dat nog wel voor de hoofdrol", vertelt de Boxtelse enthousiast.

Ze deed een proefscène met een van de mannelijke hoofdrolspelers, toevallig óók een Boxtelaar. ,,Bas de Bont ken ik ook goed en onze band sprak ook de regisseur en projectleiders aan", legt Hofstede uit. ,,Ook Bas speelt bij Kersouwe, samen hebben we al in veel producties gestaan."

Maar hoewel het tweetal ervaren is in acteren, vormt het spelen voor een camera wel een grote uitdaging. Want dat is volgens de Boxtelse ontzettend anders. ,,Ik ben gewend om tijdens een voorstelling altijd door te spelen, wat er ook gebeurt. In de filmwereld is dat wel anders, daar wordt elke scène meerdere keren opgenomen." En dat ook nog eens in niet-chronologische volgorde. ,,Best verwarrend, maar wél een leuke uitdaging."

De film gaat over een verzetsgroep die het eind 1944 aan de stok krijgt met de plaatselijke politiecommandant. Ze verdenken hem ervan mensen te verraden bij de NSB én hen naar Kamp Vught te sturen. Hofstede speelt de huishoudster (Marijke Dijkhuizen) van deze politieman. Als ze op een dag naar haar werk rijdt, ontmoet ze Koos Brok (Bas de Bont) die hoofd is van de verzetsgroep. Ze komt in contact met het verzet en zit tegelijkertijd dicht bij de NSB via haar werkgever. ,,Het is zó gaaf om in de sfeer van de Tweede Wereldoorlog te mogen spelen", vindt Hofstede. ,,Mijn kostuum komt echt uit die tijd en ook de auto's en fietsen zijn afkomstig uit de jaren veertig. We hebben zelfs wapens die toentertijd gebruikt werden."

Het inleven in het personage vond Hofstede niet zo lastig. Want Marijke Dijkhuizen staat redelijk dicht bij haar. ,,Ze wil graag de wereld mooier maken, ook al moet ze daarvoor soms dingen doen die ze anders nooit zou doen", legt Hofstede uit. ,,Dat herken ik eigenlijk wel. Ik denk alleen niet dat ik daarin zo ver zou gaan als zij. Maar je weet natuurlijk niet hoe je handelt in een oorlogssituatie." Het verhaal werd bedacht door Henny van de Burgt uit Berlicum en is niet gebaseerd op een werkelijke gebeurtenis.

De opnames zijn momenteel in volle gang, in april wordt het tweede deel opgenomen. Het grootste deel vindt plaats in Berlicum waar zelfs een hele straat werd afgesloten om de opnames niet in de war te schoppen. Hofstede geniet van de draaidagen, maar noemt het ook 'bikkelen'. ,,In de kou in een jurk en een dunne panty. En dan een scène twintig keer opnieuw doen. Dat is best wel zwaar", vertelt ze lachend. ,,Maar het eindresultaat wordt heel mooi én het is een geweldige ervaring. Ik geniet."

De film gaat in november 2017 in première in Den Durpsherd in Berlicum. Meer informatie: www.regiofilmproducties.nl.

FOTO BOVEN: Bas de Bont en Femke Hofstede (beiden links op de foto) uit Boxtel schitteren in 'De ondergrondse vergeet niet'. (Foto: Nanneke Schoenmaker/Event Photo).


Corinne Vlaminckx

De oud-Boxtelse schrijfster Corinne Vlaminckx, inmiddels woonachtig in 's-Hertogenbosch, presenteerde zaterdag in Sint-Oedenrode haar derde boek: 'Berouw'. In deze psychologische thriller worden de verstrekkende gevolgen van verwaarlozing en misbruik pijnlijk duidelijk. Het boek is in de boekhandel verkrijgbaar voor 18,95 euro en is ook als e-book (6,99 euro) verschenen.