Afbeelding
Foto: ARK Natuurontwikkeling

BRABANTS LANDSCHAP KARTREKKER IN AMBITIEUS PROJECT

Edelhert draagt bij aan grotere biodiversiteit Het Groene Woud

De vijftien edelherten die na de jaarwisseling vanuit Frankrijk naar Het Groene Woud getransporteerd worden, komen terecht in een natuurgebied dat zich kenmerkt door grote voedselrijkdom. Volgens biologen is het gebied zeer aantrekkelijk voor edelherten, die pakweg honderd jaar geleden voor het laatst gesignaleerd werden. De laatste exemplaren legden het loodje tijdens jachtpartijen. Hetzelfde lot overkwam de laatste wolven die ooit in deze contreien rondliepen...

In een omheind gebied van zo'n driehonderd hectare, dat in de toekomst vergroot kan worden door de aanleg van een natuurbrug over de spoorbaan Boxtel-Eindhoven, krijgt de roedel edelherten de kans om aan het nageslacht te werken. De hoop en verwachting is dat de komende jaren kalfjes geboren worden en dat de groep vanzelf groter wordt. Volgens gebiedsbeheerder Gerard Traa en projectleider Bram Houben van ARK Natuurontwikkeling kan het thans in kaart gebrachte terrein voor edelherten in de toekomst uitgebreid worden.

GROTE PLANTENETER

Edelherten horen volgens de kartrekkers van het project oorspronkelijk thuis in de Brabantse natuur en zijn 'zelf een onmisbare schakel door hun rol als grote planteneter'. ,,Met hun specifieke gedrag en graasgewoonten zorgen edelherten voor meer leven in het landschap", stelt Brabants landschap. ,,Edelherten liggen graag te rollen in modderbaden die ze maken en 'vegen' met hun gewei langs bomen. Zo maken ze letterlijk plaats voor tal van andere dier- en plantensoorten en verrijken ze de biodiversiteit van Het Groene Woud."

Om in de toekomst na te kunnen gaan hoe groot de invloed van edelherten is op de biodiversiteit, is thans een student bezig met een nulmeting. ,,Verschillende plekken worden in kaart gebracht, zodat we straks, als de de edelherten er zijn, kunnen monitoren welke veranderingen optreden", aldus projectleider Houben. ,,Enkele edelherten krijgen ook een zender, zodat we kunnen bestuderen op welke plekken ze komen en waar ze lang of juist kort verblijven."

IMPULS

Brabants Landschap verwacht met andere organisaties dat de terugkeer van 'de koning van het woud' een impuls kan betekenen voor toerisme en recreatie. Ervaringen die ARK Natuurontwikkeling opdeed in het Weerterbos geven aan dat de introductie van het edelhert kan leiden tot een grote toename van het aantal bezoekers. ,,Ook in Het Groene Woud is het straks mogelijk om tijdens wandelingen in de natuur edelherten tegen te komen", zegt projectleider Houben. ,,Als zal de trefkans niet zo groot zijn. Edelherten zijn schuw en je moet een aardige natuurkenner zijn wil je ze kunnen ontdekken."

Houben verwacht overigens dat de bronst over enkele jaren gadegeslagen kan worden. ,,We denken dat de edelherten daarvoor op een gegeven moment vaste plekken in het veld zullen kiezen, zoals ze dat ook doen in nationaal park Hoge Veluwe. Juist die paringstijd is een lust voor het oog en trekt veel natuurliefhebbers."

Nu al merkt de projectleider met terreinbeheerder Traa dat het publiek in groten getale uitkijkt naar de komst van het edelhert. ,,We horen eigenlijk amper kritiek op de plannen", stelt Traa. ,,Brabants Landschap heeft meerdere informatieavonden gehouden en daar bleek ook iedereen overwegend positief. Natuurlijk waren er ook vragen, bijvoorbeeld of edelherten ook schade aan kunnen richten in je tuin. We hebben aangegeven dat de kans klein is dat je in je eigen tuin stuit op een edelhert. En als dat gebeurt, moet je vooral een foto maken!"

FOTO BOVEN: Opname van een edelhert in het Weerterbos. In februari worden vijftien edelherten uitgezet in Het Groene Woud. (Foto: ARK Natuurontwikkeling).

Boxtel

Kaartjes Oudjaarsbal

Het jaarlijkse Oudjaarsbal van De Aggemarvanhuisaf Band wordt deze keer gehouden op vrijdag 30 december. In de zaal van grand café Rembrandt aan de Rechterstraat krijgt het tot bigband getransformeerde blaasorkest vocale medewerking van Tim Schalkx, Gerlof Trommelen, Mirthe van Zogchel, Gerrit Stubbe, Eline Chavanu, Joep & Rens, Jet Mathijssen en Yvonne van Beers. Het programma bestaat uit hits uit de Top 2000. Kaarten voor de muzikale uitsmijter van het jaar zijn te koop in Rembrandt en kosten 7,50 euro. Voor dat bedrag krijgen bezoekers bij binnenkomst een drankje én een verrassing. Tickets reserveren kan ook via telefoonnummer (0411) 68 53 31.