Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

BOXTEL BEREIDT BAGGEREN CENTRUMVIJVER VOOR

Gemeentevis verhuist naar Vorsenpoel

MARC CLEUTJENS

Inwoners die morgen, vrijdag 9 december de gemeentevijver aan de Dr. Van Helvoortstraat en Mgr. Bekkersstraat passeren, moeten niet vreemd opkijken als ze een groep zogeheten 'elektrovissers' aan het werk zien. In opdracht van de gemeente vangen ze alle vissen in de vijver. Ze bereiden daarmee de herinrichting voor van zowel de vijver als ook de naastgelegen oude boomgaard.

Vorig jaar maart nam de gemeenteraad besluiten over de inrichting van het centrum. Een van de deelprojecten hiervan was de herinrichting van zowel de gemeentevijver als de oude boomgaard, die behoort tot het historisch complex rond 't Hofje. Alle vissen in de vijver worden morgenochtend uit de vijver gevist, zodat medio januari de baggerwerkzaamheden kunnen starten.

De aanpak van de gemeentevijver en oude boomgaard is een van de deelprojecten binnen het plan 'Op weg naar een leefbaar en bruisend centrum'. Samen met een klankbordgroep zijn plannen gemaakt om ervoor te zorgen dat dit gebied een prachtige toegangspoort naar het Boxtelse centrum wordt. De plannen zijn nog niet definitief, maar inmiddels kan gestart worden met de voorbereidende werkzaamheden.

ZOETWATERMOSSELEN

Op dit moment is de waterkwaliteit van de gemeentevijver niet optimaal. De sliblaag in de vijver zorgt bij hoge temperaturen voor de groei van (blauw)algen en stank. Om de waterkwaliteit van de gemeentevijver te verbeteren wordt de poel leeg gebaggerd. Hierbij wordt de sliblaag van de bodem verwijderd en de grootste voedselbron van algen weggenomen. Eerder werd al onderzoek gedaan naar de waterkwaliteit. Dat gebeurde door zoetwatermosselen uit te zetten.

Voordat gestart wordt met het baggeren van de vijver moeten alle vissen in de vijver verhuisd worden. Dit wordt gedaan om grote vissterfte tijdens de baggerwerkzaamheden te voorkomen. Het karwei geschiedt met behulp van elektrovisserij. Dat is volgens de gemeente Boxtel een diervriendelijke vistechniek waarbij vanuit een boot met een stroom geleidend schepnet wordt gevist. Onder invloed van de elektrische stroom zwemmen de vissen naar het schepnet toe en raken verdoofd. Wanneer de vissen uit het water worden geschept komen zij direct bij van de inwerking van de stroom. ,,Voor omstanders kan dit er ongewoon uit zien, maar deze methode is volledig diervriendelijk", stelt de gemeente.

De vissen worden in nauwe samenwerking met hengelsportvereniging Ons Genoegen verhuisd naar de Vorsenpoel in Boxtel-Oost.

FOTO BOVEN: Zicht vanuit de Sint-Petrustoren op de oude boomgaard en de gemeentevijver. Het gebied wordt begin 2017 grondig aangepakt. In de boomgaard komen wandelpaden en ontstaat een attractieve groene verbinding tussen de Markt en de omliggende wooncomplexen. (Foto: Piet van Oers).


GEMEENTE OM TAFEL MET BEWONERS EN WINKELIERS

Boxtel in gesprek over Stationsstraat

Het gemeentebestuur van Boxtel wil op korte termijn een vervolgafspraak maken met de bewoners en ondernemers van de Stationsstraat. In dat gesprek zal een verkeersambtenaar een toelichting geven over de optimale verkeersinrichting van de straat, zo lichtte wethouder Eric van den Broek deze week toe.

Eerder dit jaar hielden Pieter Tielen en


Informatieavond
in De Rots over
groeninrichting

In gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat te Boxtel wordt maandag 12 december van 19.30 tot 21.00 uur een informatieavond gehouden over de groeninrichting tussen de appartementen van Hof ter Aa en de Bosscheweg (Selissenwal) en het gebied rondom complex Alidade (Boxtel-Oost).

Er is voor beide plekken gekozen voor een mix van diverse kleurrijke bloem- en plantsoorten. Dit is gebeurd in overleg met verschillende buurtbewoners. Tijdens de avond krijgen bezoekers de kans om vragen te stellen over de inrichting.

Bernard Vekemans een enquête onder bewoners en winkeliers in de Stationsstraat en presenteerden ze de resultaten aan wethouder Van den Broek. Die plande in oktober een vervolgafspraak waar de uitkomsten samen met centrummanager Berry Dankers werden besproken. Een van de onderwerpen was de veelgehoorde opmerking dat de leefbaarheid van de Stationsstraat verbeterd zou kunnen worden als deze week toegankelijk zou zijn voor doorgaand autoverkeer.

Van den Broek gaf deze week desgevraagd aan dat Boxtel thans geen onderzoek doet naar een eventuele openstelling van de Stationsstraat voor auto's. Tijdens de laatste bewonersavond werd duidelijk dat er geen unanimiteit is. ,,Bewoners en ondernemers waren over dit onderwerp steeds verdeeld, telkens in dezelfde stemverhoudingen, namelijk fifty-fifty. Ook tijdens de bijeenkomst in oktober konden aanwezigen stemmen door hun hand op te steken en ook toen kwam die verhouding er ongeveer uit."

De wethouder gaf deze week aan dat het gemeentebestuur dit onderwerp laat rusten, maar dat wel een afspraak gemaakt wordt om met betrokkenen een vervolgbijeenkomst te beleggen. ,,Samen met een verkeersambtenaar willen we in beeld brengen welke overwegingen van belang zijn als de verkeersinrichting van een straat, bijvoorbeeld de Stationsstraat, wordt besproken." De ambtenaar zal dan vooral ingaan op de functie van de straat en veiligheidsaspecten.

VERVOLGSTAPPEN

Van den Broek herhaalde deze week dat hij de uitkomsten van de enquête die eerder werd gehouden door de Stationsstraat-bewoners Tielen en Vekemans serieus neemt. ,,We proberen uit de enquête zoveel mogelijk positieve vervolgstappen te filteren", aldus de wethouder. Dat gaat allemaal in een goede afstemming en vanuit een positieve grondhouding, samen met de bewoners."

Het resultaat zal zijn dat er een actieplan komt voor de Stationsstraat, die geldt als een van de aanloopstraten van het centrum.

De waterkwaliteit van de gemeentevijver staat al langer ter discussie. Om die reden werd onder toeziend oog van het gemeentebestuur al eens zoetwatermosselen uitgezet. (Foto: Peter de Koning).