De kinderkopjes in de Koevoortseweg komen op gelijke hoogte met het asfalt te liggen (foto boven).
De kinderkopjes in de Koevoortseweg komen op gelijke hoogte met het asfalt te liggen (foto boven). Foto: Peter de Koning

AANPASSING MIDDENBERM KOEVOORTSEWEG IN LENNISHEUVEL

Boxtel vlakt 'rammelstrook' af

HENK VAN WEERT

Deze week is een begin gemaakt met de aanpassing van de zogeheten rammelstrook die een jaar geleden werd aangelegd in de middenberm van de Koevoortsweg. De kinderkopjes lagen te hoog. Ze keren terug, maar in een wat lager zandbed.

In januari van dit jaar gaf wethouder Herman van Wanrooij (Openbare Ruimte) tijdens een raadsvergadering toe dat de de werkzaamheden in de Koevoortseweg niet volgens plan waren uitgevoerd. Oppositiepartij Balans stelde kritische vragen en Van Wanrooij zegde toe om samen met wijkorgaan Rond Kerk en Orion naar een oplossing te zoeken.

KARRENSPOOR

De kasseien keren terug in het wegdek, maar zonder een opstaande rand. Ze komen op gelijke hoogte met het bestaande asfalt te liggen. ,,Op die manier verwachten we dat automobilisten gaan doen wat de achterliggende gedachte is: het asfalt als een soort karrenspoor gaan gebruiken. In het voorjaar wordt op het wegdek ook nog een groene fiets- en voetgangersstrook zodat de rijbaan optisch nóg smaller wordt. Bovendien wordt aan het begin van de bebouwde kom een verkeersdrempel aangelegd", meldt een woordvoerster van het gemeentebestuur. Waarom tijdens de aanleg van de rammelstrook in december vorig jaar is afgeweken van de tekeningen, is volgens haar onbekend.

OOK IN DE MIJLSTRAAT

Voor de werkzaamheden zijn twee weken uitgetrokken. Aansluitend wordt zo'n zelfde rammelstrook aangelegd in de Mijlstraat, nabij rijksmonument Den Eijngel. Stefan van de Nieuwenhof, bestuurslid van Rond Kerk en Orion, bevestigt dat de nu gekozen oplossing is besproken met het wijkorgaan en de omwonenden en hun instemming heeft.

Het is voor de tweede keer dat de gemeente Boxtel een wegdek met pas gelegde kasseien opnieuw moet laten bestraten. In oktober vorig jaar gebeurde dat ook al op de Burgakker. Daar maakten kinderkopjes plaats voor afgezaagde exemplaren nadat rolstoelgebruikers steen en been klaagden over het hobbelige plaveisel.

OP DE FOTO'S: De kinderkopjes in de Koevoortseweg komen op gelijke hoogte met het asfalt te liggen (foto boven). Links de verhoogde middenberm zoals die een jaar geleden werd aangelegd. (Foto's: Peter de Koning).

Een jaar geleden werd een verhoogde middenberm met kinderkopjes aangelegd in de Koevoortseweg.