NIEUWE INZAMELWIJZE PER 1 JANUARI

Drankkartons en metaal bij plastic afval in Boxtel

Met ingang van 1 januari mogen ook metalen verpakkingen en drankkartons van bijvoorbeeld sap, melk en yoghurt in dezelfde zak voor plastic verpakkingsafval. Dat heeft de gemeente Boxtel deze week bekendgemaakt. De Plastic Heroes-zak wordt ook wel aangeduid als PMD-zak, bedoeld voor plastic, metalen en drankkartons.

Volgens de gemeente Boxtel wordt afval scheiden op deze manier nog gemakkelijker. De PMD-zakken worden tweewekelijks opgehaald. Ook de afhaaladressen voor de gratis PMD-zakken blijven hetzelfde. Boxtel produceert thans gemiddeld 145 kilo restafval per inwoner per jaar. Het doel is om dit in 2020 teruggebracht te hebben tot minder dan 100 kilo per inwoner per jaar. Door metalen verpakkingen en drankkartons voortaan bij het plastic verpakkingsafval in te zamelen, vermindert de gemeente het restafval in de grijze container.

Het ingezamelde PMD-afval gaat naar een geavanceerde fabriek die de plasticsoorten, metaalsoorten en drankkartons van elkaar scheidt. Deze materialen vormen vervolgens grondstof voor nieuwe producten. PMD mag in de zogenaamde 'plastic heroes'- zakken die op diverse locaties verkrijgbaar zijn. ,,Een slanke container voor restafval loont", laat de gemeente weten. ,,Als we de grijze container alleen vullen met restafval en de herbruikbare materialen gescheiden inleveren, besparen we op de verwerkingskosten. Maar er is nog veel winst te behalen, want een groot deel van ons grijze afval bestaat nu, naast PMD, ook nog uit keukenresten, papier, textiel en glas." Dit zijn grondstoffen die heel goed recyclebaar zijn als ze door inwoners gescheiden aangeboden kunnen worden.

Bewoners van de zeven Hoogheemflats scheiden sinds vorige week alle afvalstromen. Wethouder Herman van Wanrooij gaf het startsein voor het gescheiden inzamelen van huisvuil, waarbij de stortkoker van de flats nog uitsluitend gebruikt wordt voor restafval. In de containerruimten van alle flats staan bakken waarin diverse afvalproducten apart gedeponeerd kunnen worden, zoals papier en karton, plastic, metaal en drankkartons en ijzer.

PRET MET PET

Om het project onder de aandacht van de flatbewoners te brengen, wordt zondag 11 december vanaf 14.00 uur het evenement 'Van PET naar PRET' gehouden. Hoogheem-bewoners kunnen zich verzamelen in een tent die tussen de flats 3, 4 en 5 wordt geplaatst. Daar kunnen ze zien wat allemaal gemaakt kan worden van PET-flesjes. Zo vindt onder meer een demonstratie 3D-printen met plastic plaats.


PLEIDOOI VAN OPPOSITIEPARTIJ BALANS:

'Haal Tesla naar Vorst'

Tesla, de Amerikaanse fabrikant van innovatieve elektrische auto's, zoekt in Europa een plek om een grote productiefabriek te bouwen. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft aangegeven die fabriek graag naar Nederland te halen en ziet zo'n bedrijf als een versterking van de automotive sector in Noord-Brabant. ,,Volgens ons ligt hier een unieke kans om een bekend innovatief en duurzaam internationaal topbedrijf naar Boxtel te halen", stelt gemeenteraadsfractie Balans.

In een brief riep Balans het college van B. en W. maandag op om Tesla naar Boxtel te halen. ,,Een locatie in het zuiden van ons land is voor de hand liggend aangezien Tesla in Tilburg ook al een afbouwfabriek en servicewerkplaats heeft", schrijft fractievoorzitter Wim van der Zanden. Volgens hem ligt op bedrijventerrein Vorst B ruim tien hectare grond 'panklaar' om uitgegeven te worden.

De provincie heeft bepaald dat bedrijfskavels op Vorst B alleen 'thematisch' mag worden uitgegeven. Het gemeentebestuur kiest daarbij voor het thema 'greentech' en wil er een biomassacentrale laten bouwen: een plek waar groenafval wordt omgezet in energie. Balans ziet dat plan niet zitten, mede omdat de fractie verwacht dat het dan nog lang duurt voordat er daadwerkelijk kavels worden verkocht.


Gezelschap met de kerstdagen

Ben jij, of ken jij iemand die met de kerstdagen alleen is en wel gezelschap zou willen? Wij, een echtpaar, 60-plus, willen dan graag in contact met je komen om te kijken wat we kunnen organiseren. Ideeën die we zelf hebben, zijn: naar de nachtmis gaan, samen koffie/thee drinken of eten, samen kaarten of een spel spelen. Maar ook je eigen idee is natuurlijk bespreekbaar! Interesse? Mail naar kerstdagen2016@gmail.com. Heb je geen e-mail, bel dan even naar de krant, telefoonnummer (0411) 67 25 13. Daar zorgen ze dan dat jouw naam bij ons terecht komt.

De namen van de inzenders van deze ingezonden brief zijn bij de redactie bekend.

Weekmarkt naar Breukelsplein?

Briljant zou je zeggen in eerste instantie. Maar mijn bril tuimelde bijna van mijn neus toen ik rechtsboven op de voorpagina van deze krant vorige week het bericht las wat men van plan is met het Breukelsplein tijden de herinrichting van de Markt na de kermis 2017. Ik vermoed dat bij het tot stand komen van het herinrichtingsplan niet goed nagedacht is wat men moet doen tijdens die herinrichting. Oeps, Apeldoorn vergeten te bellen?

Jarenlang zeurt men dat de Stationsstraat winkelvrij moet. Winkeliers krijgen een oprotpremie als ze naar het centrum verhuizen (wat totaal geen effect heeft) en nu zou dit wel dé oplossing zijn? Ik ben ter plaatse wezen kijken en kom tot de simpele conclusie dat er ongeveer (als de bloembakken weg zijn) plaats is voor 150 auto's. Toen dacht ik: wáár moeten die auto's elke week maandenlang heen als men voornemens is de weekmarkt op vrijdag hier plaats te laten vinden? In de omgeving is nauwelijks parkeerplaats; de kinderen worden met de auto gebracht naar en gehaald van school door ouders van veraf. Is de fysiotherapiepraktijk met de auto bereikbaar? En de marktkooplieden met hun enorme voertuigen: hoe moeten die dergelijke manoeuvres maken om hun marktwaar te plaatsen en waar moeten zij hun voertuigen dan kwijt?

Neen mensen, hier hoef je géén hogere opleiding voor te hebben. Laat de weekmarkt in deze periode gewoon plaatsvinden in de Hendrik Verheeslaan. Er vervalt daar niet één parkeerplaats, want die zijn er niet. De marktlui kunnen hun voertuig normaal parkeren en voor de bezoekers is er genoeg plaats. Verder kan in het centrum alles gewoon doorgaan als in het verleden. Overigens vind ik het bij calamiteiten een onverantwoordelijk plan.

        

        MARTIN VAN TILLAART